Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Νέο έκτακτο σχέδιο για τους ασθενείς με κοροναϊό
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Νέο έκτακτο σχέδιο για τους ασθενείς με κοροναϊό
Εικόνα εμπόλεμης ζώνης εξακολουθεί να επικρατεί στα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές ασθενών να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τους διασωληνωμένους να σημειώνουν νέο ρεκόρ, φτάνοντας στην Επικράτεια τις 681.
Πλέον δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, στους διαδρόμους έχουν τοποθετηθεί ράντζα, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.
Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει πλέον τους 4.590. Οι μισοί βρίσκονται στην Αττική, που έχει 2.575 νοσηλείες Covid, ενώ σε ημερήσια βάση, στα νοσοκομεία γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.
Η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων – υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000.
Από την κυβέρνηση παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεία της πανδημίας, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας και προειδοποιούν ότι η παρούσα, είναι πολύ δύσκολη περίοδος.
Αναζητούν εξάλλου τρόπους ώστε να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ, κάτι που προΰποθέτει αύξηση των δυσεύρετων κλινών ΜΕΘ, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φέρεται έτοιμη αν ανασύρει από το συρτάρι, σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια στιγμή, προχωρά σε αναδιοργάνωση ιατρικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας κατάλληλα το νέο ιατρικό προσωπικό, τους ιδιώτες γιατρούς, που από σήμερα και για τον επόμενο μήνα θα ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπαίνοντας στη «μάχη» κατά της πανδημίας που δίνουν εδώ και καιρό, με αυταπάρνηση, οι συνάδελφοί τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Προβλέψεις για ακόμη και 1.000 διασωληνωμένους
Οι επόμενες 3 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς στα επιδημιολογικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν, θα αποτυπωθεί η ένταση του τρίτου κύματος της επιδημίας. Επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι για τις επόμενες μέρες, καθώς φαίνεται πως το τελευταίο δεκαήμερο και παρά τα μέτρα δεν επιτεύχθηκε υποχώρηση των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000 διασωληνωμένους.
«Όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid δεν υπάρχει περίπτωση το 10% να μη διασωληνωθεί. Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση», εππισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη και άλλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
«Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δε μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;», σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι.
Μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν 3.500 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Κόκκινος συναγερμός – Να επιταχθούν ιδιωτικές δομές
«Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο MEGA.
Στο Θριάσιο, που λύγισε από τις αθρόες εισαγωγές ασθενών ο χειρουργός ορθοπεδικός, Γιάννη Γαλανόπουλος, σημειώνει ότι «οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από εχτές. Σήμερα έχουμε 4 ασθενείς με κοροναϊό διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Κλείνουμε την εφημερία με έξι κρεβάτια απλής νοσηλείας κοροναϊού. Στην προηγούμενη εφημερία είχε έρθει πολύς κόσμος, και επιλέχθηκε εχθές να επιβαρυνθεί κάπως περισσότερο το Ασκληπιείο της Βούλας. Εξυπηρετεί η κατανομή και ο χειρισμός του ΕΚΑΒ, αλλά στο τέλος δε θα υπάρχουν δυνατότητες χειρισμών, οι υποδομές είναι πεπερασμένες. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να επιτάξει τις υποδομές του ιδιωτικού τομέα σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ μαζί με το ειδικευμένο προσωπικό», τόνισε ο κ. Γαλανόπουλος.
Έκτακτο σχέδιο
Από τις 08:00, έπιασαν δουλειά οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν χθες, με την ελπίδα πως αυτό θα μπορέσει να δώσει ανάσα στο σύστημα Υγείας.
Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αποκαλύπτει πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί που εντάσσονται από σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αύξηση των δυσεύρετων πλέον κλινών ΜΕΘ.
Στην Αττική, με 2.575 νοσηλείες Covid σήμερα, με περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, εφημερίες που “γονατίζουν” από τον όγκο των περιστατικών και 390 διασωληνωμένους ασθενείς (οι 370 εκ των οποίων σε ΜΕΘ), απαιτείται επειγόντως ανάπτυξη νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας.
Αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση των επιπλέον 206 ιδιωτών γιατρών -πνευμονολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων- που εντάσσονται από σήμερα και θα υπηρετήσουν στο σύστημα, για τον επόμενο δύσκολο μήνα.
Πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί
«Οι περισσότεροι γιατροί πήραν από την Δευτέρα τα φύλλα πορείας και οι υπόλοιποι σήμερα. Θα διαμοιραστούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, ανάλογα με την ειδικότητα και την εμπειρία τους», σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Κωτσιόπουλος.
Όπως εξηγεί: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις διαθέσιμες κλίνες και να αναπτύσσουμε νέες κλίνες. Ειδικά τώρα με την ενίσχυση των γιατρών θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιους πιο έμπειρους γιατρούς. Οι ιδιώτες γιατροί θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα τμήματα, για να πάνε οι πιο έμπειροι γιατροί να στελεχώσουν τις πιο δύσκολες μονάδες, που είναι οι ΜΕΘ. Αν κάποιος έχει προηγούμενη εμπειρία ως νοσοκομειακός γιατρός, φυσικά θα τον αξιοποιήσουμε σε ΜΕΘ. Έναν γενικό γιατρό, π.χ. δεν έχει νόημα να τον βάλουμε στη ΜΕΘ, αλλά θα μπορεί να προσφέρει στα ΤΕΠ και κάποιος ίσως πιο έμπειρος να πάει σε άλλα τμήματα πιο απαιτητικά».
Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός έχει ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων, με την ελπίδα τότε να αρχίσει να σημειώνεται μια ύφεση, όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας:
«Αν δεν την δούμε αυτήν την ύφεση και χρειαστούν και επιπλέον δυνάμεις, έχουμε κάποια σχέδια που απαιτούν ενδεχομένως και επιπλέον γιατρούς. Ας ελπίσουμε όλα αυτά τα σχέδια, όμως, να μείνουν στο συρτάρι», τονίζει.
«Μου έλυσε τα χέρια η επίταξη»
Μιλώντας στο Mega, ο πνευμονολόγος Λευτέρης Παπαλευθέρης, ένας από τους γιατρούς που επιστρατεύθηκαν στη «μάχη» κατά της πανδημίας, τόνισε:
«Στο στρατό ήμουν στα σύνορα στον Έβρο. Και σήμερα με τιμά που η πατρίδα με χρειάζεται. Βρισκόμουν σε μία από τις εταιρίες που συνεργάζομαι, για αυτό και δεν είχα πάει εθελοντής, γιατί είχα συμβάσεις στις οποίες δεν μπορούσα να παρέμβω. Και μου τηλεφώνησε ο διοικητής ασφαλείας της δυτικής Αττικής και ήρθε με το περιπολικό στην εργασία μου και μου έδωσε το χαρτί».
Ερωτώμενος για τον αριθμό των πνευμονολόγων που υπάρχουν στη χώρα, σημείωσε πως δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους.
«Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των συναδέλφων μου πνευμονολόγων στη χώρα. Όσοι είμαστε, είμαστε ενωμένοι, πάνω από όλα είναι η πατρίδα, προέχει το συμφέρον τον ασθενών και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που έχουν υποστεί τα πάντα. Και στα ιδιωτικά ιατρεία ήμασταν κυματοθραύστες αυτού του κύματος. Τα απογεύματα αν δεν έχουμε εφημερία θα συνεχίσουμε τα ιατρεία μας. Όσοι περνούν τη νόσο χρειάζονται παρακολούθηση και αποκατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα παρουσιαστώ στο νοσοκομείο Θριάσιο και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους συναδέλφους μου, όπως μπορώ. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν συμβάσεις που δεν μπορούν να τις παραβούν. Αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντικά. Εμένα μου έλυσε τα χέρια η επίταξη, αν μπορώ να το πω αυτό», εξήγησε ο κ. Παπαλευθέρης.
«Φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί μια προσαρμογή, δε θα εγκλιματιστούμε σε δέκα λεπτά. Αλλά δεν θα υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Προφανώς ίσως σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα να δυσκολευτούμε», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με όσα περιμένει για τα νέα του καθήκοντα.
Η αύξηση ΜΕΘ
Εκτός από την επιστράτευση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ετοιμάζεται να ανασύρει από το συρτάρι, ένα ακόμη σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ, σύμφωνα με το iatropedia.gr. Πρόκειται για νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, με την αξιοποίηση των χώρων και του βαρέως εξοπλισμού των Καρδιοχειρουργικών και Θωρακοχειρουργικών Μονάδων των Νοσοκομείων. Παρόμοιες Μονάδες υπάρχουν σε νοσοκομεία, όπως το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ο “Ερυθρός Σταυρός” και ο “Ευαγγελισμός”.
Σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα (23.03.2021) με τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θα αποφασιστούν οι επί μέρους λεπτομέρειες του σχεδίου, που θα τεθεί σε άμεση υλοποίηση.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε έναν επιχειρησιακό στόχο, που τον συμφωνούμε με τους ΥΠΕάρχες. Συνεχώς προσθέτουμε νέες κλίνες, ή μετατρέπουμε χώρους οι οποίοι ήταν παλιότερα ειδικές Μονάδες, γιατί οι πραγματικές ΜΕΘ έχουν πρακτικά εξαντληθεί. Μονάδες πρώην Καρδιοχειρουργικές ή Θωρακοχειρουργικές θα ενταχθούν τις επόμενες μέρες στο σύστημα», σημειώνει ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική
Την ίδια ώρα σταθερά σε πολύ δύσκολη κατάσταση παραμένει η Αττική, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τα μισά -περίπου- κρούσματα του συνόλου της χώρας, παρά το lockdown που βρίσκεται σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο καταγράφει 801 από τα συνολικά 1.707 κρούσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι πληροφορίες μιλούν για «φρένο» στα σενάρια για άνοιγμα της οικονομίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 212 μολύνεις, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Ακολουθεί ο Πειραιάς με 131 μολύνσεις, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 120.
Από κει και πέρα 93 μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική, ενώ δύο λιγότερες, δηλαδή 91, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Ακόμα, 71 και 70 κρούσματα «δίνουν» Δυτική Αττική και Νότιος Τομέας Αθηνών αντίστοιχα.
Τέλος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 13 κρούσματα.
Δείτε αναλυτικά:
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 212
Πειραιάς 131
Δυτικός Τομέας Αθηνών 120
Ανατολική Αττική 93
Βόρειος Τομέας Αθηνών 91
Δυτική Αττική 71
Νότιος Τομέας Αθηνών 70
Νησιά του Αργοσαρωνικού 13
Τα σχόλια είναι κλειστά.