Το “δραματικότερο διάστημα” απ’ την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζεται να ζήσει το Ηράκλειο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκη. Η επιδημιολογική εικόνα που ξετυλίγεται μπροστά μας είναι επικίνδυνη και ανησυχητική.
Το Ηράκλειο οδηγεί την κούρσα, ευρισκόμενο σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, εξέλιξη που καθιστά επιτακτική την “μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια σε γενικό κοινοτικό επίπεδο”.
“Πραγματικά θα περάσουμε δύσκολα” προειδοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Το πράγμα… ξέφυγε στην Περιφερειακή Ενότητα για δύο λόγους, στους οποίους στάθηκε ο κ. Τζανάκης:
1) “Έχει επικρατήσει 100% το βρετανικό στέλεχος” που είναι πιο επικίνδυνο και μεταδοτικό, συνδυαστικά πάντα με την μη τήρηση των μέτρων, ειδικά στην ενδοχώρα.
2) Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε “πολύ μεγάλο λάθος” το ότι δεν πάρθηκαν από την αρχή περιοριστικά μέτρα σε όλο τον νομό, κάτι που “θα το πληρώσουμε με μακρύτερο lockdown”.
Το Ηράκλειο “φλέγεται” όπως είπε. “Να ετοιμαζόμαστε για 50-40 νοσηλείες” στα νοσοκομεία μας, που μέρα με τη μέρα επιβαρύνονται κι άλλο.
Η Περιφερειακή Ενότητα δεν θέλει και πολύ για να φτάσει τα επίπεδα της Αττικής.
Ο κ. Τζανάκης μίλησε για 30-40 διασωληνωμένους, αριθμός τρομακτικός για τα δεδομένα της Κρήτης!
“Μείνετε μέσα, μην βγαίνετε έξω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα” ήταν η δραματική προτροπή του.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας παρακάλεσε “τις αρχές να φροντίσουν να εμπεδωθούν και εφαρμοστούν τα μέτρα” και ζήτησε κι από την Εκκλησία της Κρήτης “να συμβάλλει στην καταστολή πανδημικού κύματος”, μη επιτρέποντας τελετές, όπου μαζεύεται πολύς κόσμος.
“Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος μήνας” αυτό είναι το μόνο σίγουρο, προεξοφλείται κιόλας απ΄τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τζανάκης
“Θα εισπράξουμε ο,τι φτιάξαμε” τόνισε.
Οι υγειονομικοί θα προχωρήσουν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. Το ιικό φορτίο στα λύματα, εκτιμά ο κ. Τζανάκης, “θα αυξηθεί κατακόρυφα και αυτή την εβδομάδα”.
“Διπλή μάσκα” και… μόνο οι “απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις”
Εάν είμαστε “τελείως προσηλωμένοι” στο “να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής ευθύνης”, ίσως στις 10 Μαρτίου οι δείκτες να επηρεαστούν και να πάνε προς τα κάτω.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνέστησε “διπλή μάσκα” στα σούπερ μάρκετ, προκρίνοντας το… “τρικ” να πηγαίνει το εμβολιασμένο μέλος μιας οικογένειας να πηγαίνει για τα απαραίτητα ψώνια.
“Αν είμαστε άρρωστοι να μην φύγουμε από το σπίτι” υπενθύμισε. Σε σπάνιες περιπτώσεις να βγαίνουμε έξω, πρόσθεσε, κι αν είναι για την αναψυχή μας το καλύτερο μέρος είναι η ύπαιθρος, μακριά από πολύ κόσμο.
Ο κ. Τζανάκης έθεσε κι άλλη μία παράμετρο: Με το παρατεταμένο κοκκίνισμα θα επηρεαστεί η αγορά και ο τουρισμός (οι κρατήσεις συγκεκριμένα).
Εκτίμησε πως σε επίπεδο νησιού τα κρούσματα είναι 1.000-1.500 και τα 2/3 εξ αυτώ βρίσκονται στο Ηράκλειο! “Δεν ξέρουμε το κομμάτι των ασυμπτωματικών” υπογράμμισε, καλώντας τα νοσοκομεία να “διπλασιάσουν τις εφεδρείες τους”. Κι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι διαχειρίσιμοι.
Προς ικανοποίηση και ανακούφισή του, παρατήρησε πως “οι αρνητές μπαίνουν στο καβούκι τους, δεν κάνουν τη ζημιά που έκαναν”. Και κατέληξε λέγοντας πως ένας άνθρωπος, μη τηρώντας τα μέτρα καταδικάζει την αγορά και τους εμπόρους. “Να προσπαθήσουμε και γι’ αυτούς” προέτρεψε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.
Γρηγόρης Πασπάτης: Ο κίνδυνος απομείωσης δραστηριοτήτων
“Είμαστε έτοιμοι για κάθε επιθετική δραστηριότητα του ιού” δήλωσε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Βενιζελείου και συντονιστής της διαχείρισης όλων των περιστατικών Covid-19, Γρηγόρης Πασπάτης.
Τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από το ξεκίνημα της πανδημίας. Λίγο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Βενιζέλειο, όπου είχαμε και μαζεμένους θανάτους. Ήδη έχουν αναπτυχθεί δύο κλινικές Covid, με την τρίτη να είναι στα πρόθυρα ανοίγματος εάν χρειαστεί.
Το πέρασμα στην “φάση τρία” διαφοροποιεί εντελώς τα πράγματα, καθώς το άνοιγμα μιας τρίτης κλινικής θα απομειώσει δραστηριότητες κι άλλους τομείς του νοσοκομείου, προειδοποίησε ο κ. Πασπάτης. Όλα (μοιάζουν να) είναι “υπό έλεγχο” ακόμα, όπως σημείωσε, με τη διαφορά ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις και από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα δεν είναι καλές.
Καταλυτικό για τον κ. Πασπάτη είναι το “πώς θα εξελιχθούν οι εφημερίες” τις επόμενες ημέρες.
Γιώργος Κωστάκης: “Δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν το Σύστημα Υγείας!”
Στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούνται στον χώρο της υγείας αποδίδει την υγειονομική/επιδημιολογική επιβάρυνση ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Κωστάκης.
“Ακολουθούνται λάθος πολιτικές. Κανονικά θα έπρεπε να γίνονται εκτεταμένα rapid tests στον πληθυσμό, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει μία σωστή ιχνηλάτηση και ο περιορισμός των μολύνσεων. Αν δεν υπάρχει μία σωστή ιχνηλάτηση και ένας σωστός προγραμματισμός για τη διασπορά του ιού, φτάνουμε εδώ που είμαστε σήμερα” υποστήριξε ο ίδιος στο Cretalive.
“Από εκεί κι ύστερα” συνέχισε ο κ. Κωστάκης, “το Σύστημα Υγείας είναι αυτό που είναι. Έχουμε πει τόσο καιρό ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Σύστημα και να στελεχωθεί. Αυτό (το Σύστημα), ούτε στελεχώθηκε, ούτε χρηματοδοτήθηκε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά, το Υπουργείο και η κυβέρνηση περιμένουννα περάσει η πανδημία, ούτως ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα που αυτή θα είναι ένα καινούργιο σύστημα Υγείας κατά τα δικά τους πρότυπα. Δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν το Σύστημα Υγείας!”.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να συζητηθεί, για τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών είναι “το θέμα με τα νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία δεν παίρνουν το ποσοστό που τους αναλογεί – δεν ξέρω για ποιο λόγο. Οι διοικήσεις θα πρέπει να απαντήσουν τί γίνεται”. Κι αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε, “έχουμε το Βενιζέλειο, το οποίο έχει σηκώσει όλο το βάρος της πανδημίας με ο,τι αυτό συνεπάγεται!”.
“Υπάρχει πίεση για όλους τους ασθενείς και τους μη covid” περιέγραψε ο ίδιος στην ΕΡΤ Ηρακλείου. “Έχουμε αναπτύξει δύο μονάδες – συζητάμε για μία τρίτη. Θα δούμε τις ενδείξεις τα επόμενα 24ωρα, ελπίζουμε να μην χρειαστεί” ευχήθηκε.
Ο κ. Κωστάκης προέτρεψε τους πολίτες “να ακολουθούν πιστά οδηγίες, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πρόβλημα και να πάμε παρακάτω”. Όπως ανέφερε, “θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να προχωρήσουν προς τον εμβολιασμό”.
Οι εφημερίες στο Βενιζέλειο είναι προσαρμοσμένες στον covid.
“Ευτυχώς, λόγω του covid έχουν μειωθεί άλλα περιστατικά όπως τα τροχαία κι άλλα ατυχήματα, κι αυτό είναι μια ανάσα για τα ΤΕΠ για να λειτουργήσουν καλύτερα” σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, ο οποίος παρακίνησε τους συνανθρώπους του να εμβολιαστούν.
Ο κ. Κωστάκης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι στους συναδέλφους του που δεν εμβολιάστηκαν. “Είναι τουλάχιστον ασεβείς απέναντι σε όσους πέθαναν πέρυσι, όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο”.https://www.cretalive.gr/