«Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης αποτελεί για το Ρέθυμνο ένα θησαυρό. Η ενίσχυση, ο διαρκής εμπλουτισμός και η μακροημέρευσή του, αποτελεί για μας δέσμευση» Με αυτά τα λόγια, αναφέρθηκε στο Μ.Σ.Τ.Κ ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης στη σημερινή (24/3/2023) Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου, με την αρχική επωνυμία «Πινακοθήκη Λ. Κανακάκι» στο Ρέθυμνο.
Ο Δήμαρχος εξήρε το έργο της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσείου Μαρίας Μαραγκού και του εκλιπόντα συζύγου της Χαράλαμπου Μαραγκού, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές και δημιουργοί του Μουσείου δεδομένου ότι η κα Μαραγκού είχε στη διάθεση της πρωτότυπα έργα του διακεκριμένου έλληνα Ζωγράφου και θείου της Λευτέρη Κανακάκι και ο σύζυγός της ήταν συλλέκτης έργων Τέχνης, τα οποία διέθεσαν και αποτέλεσαν το πρώτο υλικό για την οργάνωση της Πινακοθήκης το 1989.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης, με σεβασμό, στη συνδρομή των προκατόχων του Δημάρχων, του Χρήστου Σκουλούδη για την αγορά του ακινήτου που στέγασε τη συλλογή και την αποδοχή της δωρεάς Μαραγκού καθώς και του αειμνήστου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος όπως τόνισε, αγκάλιασε το Μουσείο και αξιοποίησε τις συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω των οποίων επιτράπηκε η ίδρυση το 1992 της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ.Κανακάκις» και η αδιάλειπτη έκτοτε λειτουργία του Μουσείου.
Μετά τους δομικούς μετασχηματισμούς που υπέστη (μετά την απόσυρση του ΥΠΠΟ από την Προγραμματική Σύμβαση, κατά τη μνημονιακή περίοδο το 2009) το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενσωματώθηκε στο Δήμο Ρεθύμνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση του. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, «ήταν μια πολιτική απόφαση και συνειδητή μας επιλογή».
Το κύρος και η φήμη του Μουσείου, υπερβαίνει τα όρια του Ρεθύμνου και τα εθνικά μας σύνορα και εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι σταθεροί υποστηρικτές και χορηγοί του, καθώς και το πλήθος Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων καλλιτεχνών που εκθέτουν έργα τους, επιβεβαιώνουν το σοβαρό έργο που συντελείται στο Μουσείο, η λειτουργία του οποίου έχει εμπνεύσει και Ρεθυμνιώτες δωρητές που προσφέρουν έργα τέχνης είτε από την ιδιωτική τους συλλογή είτε αγοράζοντας έργα (όπως συνέβη προσφάτως με έργο του Λ. Κανακάκι που απέκτησε με δική του δαπάνη και πρόσφερε Ρεθυμνιώτης στο Μουσείο) για να εμπλουτίσουν την υφιστάμενη συλλογή, πάντοτε υπό το αυστηρό ποιοτικό καλλιτεχνικό κριτήριο της Δ/ντριάς του κας Μαραγκού.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ.Ρ κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, η Καλλιτεχνική Δ/ντρια του Μουσείου κ. Μαρία Μαραγκού, ο Υπεύθυνος εκπαιδευτικού τομέα του Μουσείου και των Εικαστικών Εργαστηρίων του κ. Κώστας Χρηστίδης, η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια του πολυτελούς επετειακού τόμου με τα έργα της μόνιμης συλλογής κ. Σοφία Κατόπη και η συνεργάτιδα του Μουσείου κ. Κατερίνα Κουγιουμουτζή, οι οποίοι παρουσίασαν το ιστορικό, τις δυσκολίες που διαχειρίζεται το Μουσείο, οι οποίες ανακύπτουν κυρίως από τη γραφειοκρατία και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτελεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου και της χώρας.
Με την ευκαιρία, απηύθυναν πρόσκληση σε όλους τους Ρεθυμνιώτες και φιλότεχνους της Κρήτης να παραστούν στην επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Λίγα λόγια για τη Μόνιμη Συλλογή
Η Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης περιλαμβάνει περίπου 750 έργα 213 σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, καθώς και περίπου 50 έργα του Λευτέρη Κανακάκι τα οποία προέρχονται από δωρεές του ζεύγους Μπάμπη και Μαρίας Μαραγκού και άλλων συγγενών και φίλων του καλλιτέχνη.
Τα έργα της συλλογής καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της σύγχρονης τέχνης του δεύτερου μισού του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα, από την αφαίρεση και τη γεωμετρικότητα μέχρι το νεοεξπρεσιονισμό, τη νέα παραστατικότητα, τον μινιμαλισμό, το αντικείμενο στον χώρο, τη γλυπτική και τη γλυπτοζωγραφική, τις συναρμογές, τις εγκαταστάσεις στον χώρο και τα περιβάλλοντα, την εννοιακή τέχνη, τη φωτογραφία, την τέχνη του βίντεο και της βίντεο-εγκατάστασης. Μεγάλο μέρος τους έχει φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα, και σε πόλεις του εξωτερικού.
Παράλληλα, η συλλογή έργων του Λευτέρη Κανακάκι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και αλληλεπιδραστικών πολυμέσων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.