Δήμος Ρεθύμνης : Εσπερίδα για την Παιδική Προστασία

Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας της για την προστασία των παιδιών, τη διασφάλιση της ψυχικής και συναισθηματικής τους υγείας, την πρόληψη της υγείας τους, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την επιμόρφωση όσων διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους (γονείς, εκπαιδευτικοί, κοινωνικoί επιστήμονες, υγειονομικοί, νομικοί, κλπ) η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου και το Κέντρο Κοινότητας της, διοργανώνουν μία ενδιαφέρουσα και κοινωνικά ωφέλιμη Εσπερίδα.

Ο τίτλος της Εσπερίδας είναι: «Θωρακίζοντας την Παιδική Προστασία – Μια διεπιστημονική Προσέγγιση», και προσκαλούν τις/τους συμπολίτισσες/-ες, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Ίδρυμα «Θεομήτωρ» (περιοχή Τιμίου Σταυρού) να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις καταρτισμένων επιστημόνων, να θέσουν τα ερωτήματα τους και να συμμετάσχουν στο γόνιμο διάλογο που θα προκύψει.
Ειδικότερα, οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν στην Εσπερίδα, έχουν ως εξής:

• Ανδρέας Αργυρόπουλος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Ποινικό δίκαιο ανηλίκων :Ο ανήλικος ως θύμα και ως θύτης”.

• Γκουντούλα Θεοδώρα, Παιδίατρος ΓΝΡ- Διευθύντρια ΕΣΥ: “Παιδική παραμέληση: Το παιδί στο επίκεντρο”.

• Δεληγιάννη Κωνσταντίνα Ψυχολόγος: “Οι άηχες “λέξεις” της κακοποίησης : Αυτό είναι το καλύτερο μας μυστικό”.

• Μαργαρίτα Γερούκη PHD Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας – Πρόεδρος ΑΞΕΠΤ: “Η κακοποίηση των παιδιών μέσα από τις ιστορίες των εκπαιδευτικών – Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας”.

• Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνης: “Εξέταση και διαχείριση ανηλίκων θυμάτων – Οι νέες προκλήσεις”.

• Παπαδάτου Φωτεινή, Ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του παιδιού»:
” Το χαμόγελο του παιδιού δίπλα σε κάθε παιδί θύμα- βίας”.

Όπως επισημαίνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Δρ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα: « Τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών, τα οποία δυστυχώς, εκδηλώνονται με αυξητική ένταση και συχνότητα στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, πέραν της βαθιάς θλίψης που μας προκαλούν, επιβάλλουν τη διαρκή εγρήγορσή μας και τις οργανωμένες πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση και εξάλειψή τους. Πλέον, τα στερεότυπα, οι ανασταλτικοί φόβοι της κοινωνικής έκθεσης και στιγματισμού, οι άκριτες βεβαιότητες περί «ασφαλούς περιβάλλοντος» για τα παιδιά, υποδομούνται, αυτοδιαψεύδονται, ατροφούν.

Οφείλουμε να ακούμε τα παιδιά μας, να είμαστε διαρκώς πλάι τους, να παρατηρούμε ουσιαστικά και προσεκτικά τη συμπεριφορά τους και ειδικά τις αιφνίδιες αλλαγές της, να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να κερδίζουμε με την αξία μας την εμπιστοσύνη τους.
Αναμφίβολα, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες μπορούν να μας βοηθήσουν. Όμως οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε ατομικά και συλλογικά, να είμαστε διαρκώς ειλικρινείς και συνεπείς απέναντι στις ανάγκες των παιδιών, όποια κι αν είναι η ιδιότητα μας.
Με αυτό το πνεύμα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου σχεδιάζει και υλοποιεί τις δράσεις της κι ελπίζω κι εύχομαι στην εν λόγω Εσπερίδα, η συνάντηση μας να είναι πολυπληθής, αποτελεσματική και καρποφόρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.