Δήμος Ρεθύμνης:Εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ, το έργο προσεισμικού ελέγχου βασικών κτιριακών υποδομών
Το έργο «Δράσεις για τις υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Ρεθύμνης» εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι 45.338,99€ και θα υλοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης .
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα.
Το 1ο υποέργο, αφορά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο στη διάρκεια του οποίου θα γίνεται μια πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας του εκάστοτε κτιρίου. Έμπειροι Πολιτικοί Μηχανικοί θα συλλέγουν πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση, τις τρωτές κατασκευαστικές δομές και τα αδύνατα σημεία της κάθε κατασκευής, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες βλάβες. Μετά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο των επιλεγμένων κρίσιμων υποδομών του Δήμου, θα καθοριστούν εκείνες που χρήζουν Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο και θα αξιολογηθεί εάν χρήζουν άμεσα Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση που συνέταξε και κατέθεσε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου, προσεισμικός έλεγχος θα γίνει σε σχολικά κτίρια όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε χώρους παλαιών δημοτικών σχολείων που έχουν χορηγηθεί για χρήση σε οργανωμένες συλλογικότητες (Πολιτιστικά σωματεία, εκπαιδευτικούς συλλόγους κλπ), του αστικού κέντρου, της περιφέρειας και Οικισμών του Δήμου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα στους: Αργυρούπολη, Επισκοπή, Άγιος Ανδρέας, Γωνιά, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρούστικα, Αδελε, Αμνάτος, Χαμαλεύρι Ερφοι , Πρασσές και Χρωμοναστήρι.
Το 2ο Υποέργο, αφορά δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης , την εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς και την πρόληψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από ένα σεισμό, ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του.
Αποδέκτες των συγκριμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα είναι μαθητές Σχολείων όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες , ηλικιωμένα άτομα των ΚΑΠΗ και άλλων Δομών Προστασίας , εργαζόμενοι σε διάφορους εργασιακούς χώρους, Άτομα με κινητική αναπηρία (ΑμεΑ), στελέχη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δομών καθώς και ξένοι επισκέπτες του Ρεθύμνου
Τα σχόλια είναι κλειστά.