Δήμος Πλατανιά:Διεκδίκηση απόδοσης ποσοστού από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού
Ενημέρωση Πρωθυπουργού & Αρχηγών Κομμάτων από το Δήμο Πλατανιά»
Ο Δήμος Πλατανιά, με αφορμή την έναρξη ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 1217/2023 από την 1η Απριλίου 2024, η οποία καθορίζει το “Τέλος Ανθεκτικότητας”, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη αποδοχή των δίκαιων προτάσεων του, που έχουν κατατεθεί από το 2018 ενώ επανήλθε το 2023 και το 2024, με τη μετατροπή του Φόρου Διαμονής σε Τέλος Ανθεκτικότητας και την απόδοσή μέρους του, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ Βαθμού.
Το συγκεκριμένο τέλος, το οποίο εισπράττεται απευθείας από τον πελάτη του καταλύματος, εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως τέλος με τοπικό χαρακτήρα και ανταποδοτικά χαρακτηριστικά. Ο Δήμος Πλατανιά προτείνει και υποστηρίζει τη θέση και απόφαση πλέον της ΠΕΔ Κρήτης, οτι ακόμη και το 60% του Τέλους μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών των Δήμων στην παρούσα φάση και το υπόλοιπο 40% να καταβάλλεται ΜΟΝΟ σε Ανθεκτικά Έργα Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές, μέσω Ειδικού Προγράμματος για τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, παρότι το δίκαιο είναι να αποδίδεται το σύνολο του Τέλους στους Δήμους.
Η πρόταση αυτή θα επιτρέψει την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οικονομικούς πόρους και την προώθηση έργων ανθεκτικότητας και προστασίας από φυσικές καταστροφές. Η απόφαση της ΚΥΑ, αντίθετα, επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση των Δήμων και στερεί τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη, αλλά και την κατασκευή ανθεκτικών έργων υποδομής.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης ζητά την επανεξέταση της απόφασης και την εφαρμογή των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, καταλήγοντας … «…θεωρούμε δίκαιο και αναγκαίο μέρος του Τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, να προορίζεται στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, αποσκοπώντας να καλύψει την αντιμετώπιση δαπανών για τουριστικές υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή του κάθε Δήμου που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της, αλλά κυρίως θα προορίζεται παράλληλα και σε ανθεκτικά έργα και υποδομές θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές…»
Τα σχόλια είναι κλειστά.