Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, η 81η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες Μυλοποταμίτες τον Σεπτέμβριο του 1943 στη θέση Γουρνόλακος του Ψηλορείτη, θύματα των στρατευμάτων της Γερμανικής Κατοχής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στον παρακείμενο Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος, χοροστατούντος του ιερέα Ανδρέα Κόκκινου. Στη συνέχεια, τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου, κ. Ζαχαρίας Λαδιανός ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εκτέλεσης των αγωνιστών του Ψηλορείτη, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του μοναδικού επιζώντα των τραγικών γεγονότων, κ. Μιχάλη Πρινάρη, από το χωριό Αβδανίτες, ο οποίος ήταν κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης και σύμβολο της ιστορικής μνήμης για τον τόπο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης ν. Ρεθύμνης κα. Μαίρη Λιονή, ο αντιπερειφεριάρχης επιχειρηματικότας κ. Βάμβουκας Μιχαήλ , ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης κ. Σαρρής Μιχαήλ, το παρόν έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ. Μιχόπουλος Δημήτριος κ. Νύκταρης Αστρινός, κ. Βουκάλης Ιωσήφ, κ. Καλυβιανάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιαγιάς Γεώργιος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Ρουμπάκης Μηνάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δ. Ανωγείων κ. Σπαχής Οδυσσέας , ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Λιβαδίων κ. Βάμβουκας Γεώργιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Αγίου Μάμαντος κ. Φακιδάρης Στυλιανός, η πρόεδρος του Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών “Ο Τίμιος Σταυρός” κα. Μαρία Χνάρη και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδελών κα. Λαμπρινού Μαρία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα και κύρος στην εκδήλωση προσέδωσε η παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τιμώντας με τη συμμετοχή τους τη μνήμη των ηρώων και αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής αυτής επετείου για τον τόπο μας. Το παρόν έδωσαν, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνου ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού κ. Καλυβιώτης Ιωάννης, από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ρεθύμνης ο ταξίαρχος εν αποστρατεία κ. Κλάδος Ανδρέας, από τη Διεύθυνση Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Μπαλάσης Γεώργιος, από το τμήμα Δόκιμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου ο Αστυνόμος Β΄ κ. Ξενικάκης Εμμανουήλ, ο Στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αποστολάκης Βασίλειος, από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος κ. Παττακός Κυριάκος, την Πυροσβεστική Υπηρεσία ν. Ρεθύμνης εκπροσώπησε ο Διοικητής Πυροσβεστικού κλιμακίου Γαράζου, κ. Παλιεράκης Ηλίας.
Απόσπασμα από την ομιλία της εκδήλωσης.
«Σήμερα, στον ιστορικό αυτό τόπο του Γουρνόλακου, βρισκόμαστε για να τιμήσουμε τη μνήμη των 32 πατριωτών από τα χωριά του Μυλοποτάμου που εκτελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1943 από τα στρατεύματα της γερμανικής κατοχής. Τα γεγονότα από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στα χωριά Αβδελάς, Άγιος Μάμας, Κάλυβος, Αβδανίτες και Λιβάδια αποτελούν μια από τις πιο σκληρές πράξεις αντιποίνων που σημάδεψαν την Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό τις διαταγές του Στρατηγού Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγερ, οι Γερμανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν μια αδυσώπητη και απάνθρωπη επιχείρηση, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια του πόνου και της θυσίας στους ανθρώπους της περιοχής.
Η εκτέλεση αυτών των πατριωτών αποτελεί ένα τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας μας, μια πράξη βίας που δεν είχε στόχο μόνο τους αγωνιστές αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς οι συγγενείς που προσπάθησαν να τιμήσουν τους νεκρούς εκτελέστηκαν και αυτοί χωρίς έλεος. Τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν τη σκληρότητα της ναζιστικής κατοχής και τη βίαιη καταστολή κάθε μορφής αντίστασης, καταδεικνύοντας την περιφρόνηση προς τα ιερά και τα όσια της κρητικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού.
Σήμερα, αναλογιζόμαστε το βάρος αυτών των γεγονότων και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Η θυσία των ανθρώπων αυτών αποτελεί φάρο ανδρείας και υπόδειγμα αντίστασης απέναντι στην τυραννία. Ας αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και ας δεσμευτούμε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά. Η ιστορία του Γουρνόλακου και οι ήρωες του Μυλοποτάμου δεν πρέπει να ξεχαστούν, γιατί μας θυμίζουν το υψηλό τίμημα της ελευθερίας και της αδιάκοπης αντίστασης στην καταπίεση».
Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Η τελετή επισφραγίστηκε με γεύμα που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους από το Δήμο Μυλοποτάμου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.