Β. Κεγκέρογλου: Έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες- Έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης και πρέπει να χρηματοδοτηθεί
Τρία χρόνια συμπληρώνονται από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίσματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και κόστισε τη ζωή στον Ιάκωβο Τσαγκαράκη.
Ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 άλλαξε τη ζωή όλων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και η ημερομηνία αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων για τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που βίωσαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα, ικανά να αλλάξουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Τρία χρόνια μετά, τα θέματα που είναι ανοιχτά στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή είναι πολλά.
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το σεισμό αναφέρθηκε στη παρούσα κατάσταση, στα ανοιχτά θέματα που ταλανίζουν το Δήμο και στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η άρση του αρνητικού αποτυπώματος των ανυπολόγιστων καταστροφών.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος δήλωσε:
«Τρία χρόνια από τη θλιβερή μέρα που χάσαμε τον Ιάκωβο, αλλά καταστράφηκαν και οι ζωές μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, ανατράπηκαν οικονομικοί προγραμματισμοί, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Άλλαξε προς το χειρότερο η ζωή για χιλιάδες ανθρώπους. Έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες.
Για παράδειγμα μπήκαν οι προκαταβολές σε όσους έκαναν αίτηση, αλλά δε δόθηκε η άδεια για να οικοδομήσουν. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος να βρεθούν οι διαδικασίες που θα μας δώσουν λύσεις αλλά δεν υπήρξε σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της περιοχής και σήμερα κάνοντας έναν απολογισμό πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά στην ανοικοδόμηση των ιδιωτικών κτιρίων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, έχουν εκδοθεί από τους 3000 φακέλους περίπου 200 άδειες οι οποίες προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. Έχουμε καταθέσει προτάσεις, ορισμένες πολύ αργά υιοθετήθηκαν. Πρέπει να υιοθετηθούν πιο γρήγορα και να ενισχυθεί ο ΤΑΕΦΚ για να προχωρήσει η διαδικασία.
Ως προς την ανοικοδόμηση των ιδιωτικών κτιρίων, δόθηκε παράταση ως 7 Απριλίου. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των συνεχών παρατάσεων. Καλούμε όλους τους σεισμόπληκτους να καταθέσουν φακέλους και να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου. Επίσης να αξιοποιήσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου τη δυνατότητα που δίνει για τα πράσινα κτίρια και βεβαίως με την παράταση που δίνεται στη δυνατότητα ενοικίου, να την αξιοποιήσουν όσοι μπορούν και θέλουν.
Πέραν όμως από τα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να δούμε το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο για την ανασυγκρότηση του δημόσιου χώρου, των δημοτικών κτιρίων και κυρίως της σχολικής στέγης.
Πλέον έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης. Έχουμε πάρει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις, θα προχωρήσουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το σχέδιο αυτό προκειμένου σε συγκεκριμένο χρόνο από τότε που άρχισε ο σχεδιασμός, να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Και για την ανασυγκρότηση του δημόσιου χώρου, των πλατειών και λοιπών περιοχών και βέβαια την ανασυγκρότηση των σχολικών κτιρίων.
Έχουμε ήδη το πρώτο αποτέλεσμα για την μελέτη για την επισκευή του διατηρητέου σχολικού συγκροτήματος του Θραψανού που είναι 1.25 εκ. ευρώ η ανάγκη χρηματοδότησης. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες.
Έχουμε την πρώτη χρηματοδότηση των 450.000 για την αγορά του οικοπέδου και είμαστε στη φάση της επιλογής. Και βέβαια για τις μελέτες του 1ου δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωριου και του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, προχωρά η διαδικασία ανάθεσης μελετών. Πήραμε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την κατεδάφιση των σχολικών κτιρίων.
Εν γένει μέσα σε έξι μήνες ενεργοποιήσαμε το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του δημόσιου χώρου και των δημοτικών κτιρίων. Απομένει η ίδια ροή και ταχύτητα για τις χρηματοδοτήσεις των έργων. Ευελπιστούμε σε αυτό. Έχουμε ανοίξει επικοινωνία με το Υπουργείο που έχει αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων, αλλά με την απαίτηση μας ελπίζουμε να τους επιταχύνει για να δοθεί λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
Κώστας Γκαντάτσιος: Προέδρος Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα»
«1095 μέρες μετά το σεισμό και δεν μπορούμε ακόμη να καλύψουμε τα 18 δευτερόλεπτα του σεισμού. Υπάρχουν προθέσεις, αλλά ακόμη τα πράγματα είναι στάσιμα. Δυστυχώς με τις προθέσεις δε χτίζονται σπίτια και δεν επανέρχεται η φυσιολογική ζωή για τους ανθρώπους. Μας ανησυχεί το γεγονός πως μέχρι τώρα τα πράγματα δεν «τρέχουν» με το ρυθμό που θέλουμε.
Συνεπώς ακόμη η ζωή δεν έχει επιστρέψει σε κανονικό ρυθμό. Τα σχολεία παραμένουν ακόμη σε κοντέινερ και πολλοί κάτοικοι είναι είτε ξεσπιτωμένοι, είτε μένουν σε κίτρινα σπίτια. Κάτι που είναι επικίνδυνο, όπως έχουμε επισημάνει.
Παράλληλα δεν έχουμε δει ακόμη την ενίσχυση του τμήματος των Μηχανικών, αλλά και την αναπροσαρμογή του τιμολογίου σε τιμές αγοράς. Ένα σπίτι για να χτιστεί θέλει περίπου 1700 ευρώ (το τμ). Η Πολιτεία επιχορηγεί τα 1000 ευρώ και το 20% του άτοκου δανείου δε δίδεται από καμία τράπεζα. Από τους 3000 φακέλους, μόνο 200 μόνο έχουν προχωρήσει ως τώρα και ουσιαστικά, ούτε ένα σπίτι δεν έχει αποκατασταθεί με τη διαδικασία της αρωγής. Ως σήμερα στους περίπου 160 οικίσκους μένουν πάνω από 500 άτομα, ενώ τρία σχολικά συγκροτήματα στεγάζονται σε κοντέινερ.
Στέλιος Κανάκης: Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Η Ελπίδα»
«Έχω κουραστεί να το επαναλαμβάνω. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Τα νούμερα το λένε και όχι εμείς. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μια κατοικία, με το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής. Άρα είμαστε στο μηδέν και οι αυτοψίες είναι 8000 χιλιάδες, τη στιγμή που οι φάκελοι είναι περίπου 3000 που έχουν κατατεθεί. Οι πολίτες έχουν χάσει την ελπίδα τους, που είναι ένα βασικό στοιχείο για να μπορέσει κανείς να ζήσει. Όταν χάσει την ελπίδα του, δεν έχει μείνει τίποτα πλέον»
Παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, παρατείνεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Π.Ε Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 27-9-2021 στην περιοχή ενώ το έργο διαχείρισης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για 6 μήνες, ήτοι έως και τις 31 Μαρτίου 2025.
Τρεις παρατάσεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής προχώρησε σε μία σειρά από παρατάσεις των σχημάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής από τη Γενική Διεύθυνση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) για τους σεισμούς στο του 2021, προς διευκόλυνση των πολιτών:
Ειδικότερα:
Για το σχήμα της προσωρινής στέγασης μέσω επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης, προχωράει η χορήγηση για δύο επιπλέον χρόνια. Έτσι, οι πληγέντες δύναται να λάβουν την ως άνω επιδότηση για τέσσερα (4) συνολικά έτη.
Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τους σεισμόπληκτους με κτίρια κατάλληλα προς χρήση, που φέρουν ελαφριές βλάβες, χαρακτηρισμένα ως «πράσινα» και που έχουν λάβει πρώτη αρωγή, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς τον καθορισμό τους ως δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής.
Τέλος, παρατείνεται έως τις 7 Απριλίου 2025 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους πρώτης αρωγής για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής καθώς και βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου για ανακατασκευή.
Οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και θα εκδοθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.