Τα σκήπτρα της πληθυσμιακής διαρροής πανελλαδικά κρατά ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, που μετά τη δοκιμασία του από το φονικό σεισμό, όχι μόνο απώλεσε σχεδόν το 20% του πληθυσμού του, αλλά εξακολουθεί να μην μπορεί να ανατάξει τις απώλειες του.
Η καταγραμμένη διαρροή των 3.500 κατοίκων του, είναι μια ανοικτή πληγή που συνεχίζει να αιμορραγεί, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι όροι ούτε οι προϋποθέσεις ώστε ο κόσμος να επιστρέψει πίσω στις εστίες του, αφού η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών από το μοιραίο χτύπημα του εγκέλαδου προσκρούει σε μια άκαμπτη γραφειοκρατία στην οποία η κυβέρνηση δεν δίνει λύση.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και κρίσιμο αφού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δε βοηθά τον κόσμο να επιστρέψει και την ίδια στιγμή όσοι έχουν επιλέξει να παραμείνουν στον τόπο τους καθημερινά κινούνται ανάμεσα σε μπάζα και κατεστραμμένα κτήρια που κανείς δεν ξέρει πότε θα απομακρυνθούν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αναταχθεί η τοπική αγορά γεγονός που αυξάνει τους φόβους σε σχέση με το μέλλον του τόπου. Τα όσα ακούστηκαν στο παρελθόν ότι ο εγκέλαδος δημιουργεί τις συνθήκες για να χτιστεί το νέο Αρκαλοχώρι, είναι εντελώς ξένα με τη σημερινή πραγματικότητα και μόνο σαν ευχολόγια μοιάζουν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι 75 άδειες που έχουν δοθεί για την ανακατασκευή σπιτιών είναι σταγόνα στον ωκεανό, και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τη σιωπηλή ανοχή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, όπου είναι δεκάδες οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί αλλά συνεχώς επιβαρύνονται από τις καθημερινές φθορές που προκαλούνται. Και εδώ το ερώτημα είναι, όπως τονίζει ο κ. Γκαντάτσιος, εάν συμβεί ένα ατύχημα, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη;
Ο ίδιος σημειώνει ότι έχουν τεθεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η ενίσχυση της δύναμης του ΤΑΕΦΚ και η επιδότηση ενοικίου, η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτηρίων, στα οποία η κυβέρνηση ούτε απαντά ούτε δίνει λύσεις.
ΠΗΓΗ: