Δήμος Μινώα Πεδιάδας : Κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 9 το πρωί, στον β’ κόμβο της εισόδου του νέου αεροδρομίου Καστελλίου
Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας: «Η καλή συνεργασία δεν απέχει πολύ από τη σύγκρουση- Δυναμικές κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενόψει της προειδοποιητικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 9 το πρωί, στον β’ Κόμβο της εισόδου του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος η καλή συνεργασία δεν απέχει πολύ από τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παραμένει και αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο θα είναι δυναμικές, καλώντας και τα αρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται με την ανάκαμψη του τόπου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία, δεδομένου ότι οι επιμέρους θετικές αποφάσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής!
Στη Συνέντευξη Τύπου μαζί με το Δήμαρχο ήταν ο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων “Η ΕΛΠΙΔΑ” Κώστας Γκαντάτσιος ο οποίος τόνισε ότι η ανισορροπία μεταξύ λόγων – πράξεων πρέπει επιτέλους να σταματήσει τρία σχεδόν χρόνια μετά το σεισμό του 2021 με τις κινητοποιήσεις να αποτελούν μονόδρομο, οι πρώην Δήμαρχοι Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και Μανώλης Λαδωμένος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Γιώργος Μαλεδάκης και Θραψανού Μανώλης Βολυράκης. Στη Σ/Τ επίσης παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος δήλωσε ότι με την παρουσία του ενισχύει τη φωνή της διεκδίκησης που υψώνει ο Δήμος, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μαράκη, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης
ο οποίος ως Δήμαρχος ενός τόπου που επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι προσυπογράφει τις ενστάσεις σε σχέση με τη λειτουργία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα «τυφλό» αεροδρόμιο, κ.α.
“Καλούμε την Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, τόσο αυτές που αφορούν τον οικονομικό και κοινωνικό συγχρονισμό της περιοχής με τη δημιουργία του νέου Αεροδρομίου, όσο και αυτές που αφορούν στην ανάγκη ανασυγκρότησης της περιοχής μετά την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Οι προτάσεις μας είναι εφικτές και απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές μέσα από άμεσες διαδικασίες, ουσιαστική δέσμη μέτρων με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά και χρηματοδότηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, με στόχο να ανασυγκροτηθεί η περιοχή “, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Δημοτική Αρχή και οι Φορείς του τόπου διεκδικούν:
-Ανασυγκρότηση από το σεισμό το 2021
-Συμμετοχή στην ανάπτυξη που «υπόσχεται» το νέο Α/Δ
-Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις
-Άμεση επίλυση των επειγόντων προβλημάτων και λήψη ουσιαστικών μέτρων
Τα αιτήματα του Δήμου και των Φορέων της περιοχής, αναλυτικά ανά Υπουργείο:
1.Το Υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη του Αεροδρομίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου μας δέχτηκε σε συνάντηση μετά από 5 μήνες με ασαφείς απαντήσεις, οφείλει:
α) Να καταβάλει επιτέλους τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει το Δήμο για τα αναγκαία έργα 31εκατ. 671.000 ευρώ που έχουμε ζητήσει και βάσει του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης και αφορούν:
-Μικρά αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 1.670.000 που έχουν μελετηθεί μετά από τις πλημμύρες 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020.
– Αποκατάσταση της βατότητας και επανασύνδεση, δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
– Οδικά Έργα σύνδεσης με το νέο Α/Δ που δεν έχουν προβλεφθεί.
– Έργα περιβαλλοντικής προστασίας π.χ. απορροές του Βιολογικού για χρήση στην άρδευση.
– Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης.
-Αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης (40 χιλιόμετρα) που καταστράφηκαν ή αποκόπηκαν από τα έργα του Α/Δ.
β) Να φροντίσει για την καταβολή των απαλλοτριώσεων και του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα, από την αποξένωση της αγροτικής γης από τους ιδιοκτήτες τους μέχρι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
γ) Να εφαρμοστεί η τροπολογία Βορίδη για τα «κληροτεμάχια».
δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου να ζητούν συνεχώς αναβολές στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.
ε) Να οριστεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διαχειριστής της εντός του Αεροδρομίου έκτασης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.
στ) Να αναπροσαρμοστεί το ανταποδοτικό τέλος 1% σε 2% για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας όπως είχαν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις.
ζ) Να μελετήσει την δυνατότητα για μέσο Σταθερής Τροχιάς & να αναβαθμίσει τις εναλλακτικές συνδέσεις του Α/δ με Ηράκλειο και Νότο.
2. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οφείλει:
-Να προχωρήσει στην απλοποίηση επιτέλους των διαδικασιών αδειοδότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων και στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου όπως έχει δεσμευτεί ο Υφυπουργός.
-Να εφαρμοστεί στα κίτρινα κτίρια που δεν έχουν ζημιά στον φέροντα οργανισμό, η καταβολή εφάπαξ ποσού.
-Να ενεργοποιηθεί η δανειοδότηση του 20% από τις τράπεζες και εφόσον συνεχίσουν να αρνούνται, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων
-Να ενεργοποιηθεί η επιδότηση ενοικίου & να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί
-Να ενισχυθούν χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
-Να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και τα έργα αναπλάσεων στους σεισμόπληκτους οικισμούς.
– Αποκατάσταση δημοτικών και δημόσιων εν γένει κτιρίων.
3. Τα Υπουργεία Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, Πολιτισμού κτλ,
Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής:
-Ειδικό Πρόγραμμα ανάπλασης σεισμοπλήκτων οικισμών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που σήμερα διαθέτει περίπου 180.000 ευρώ το χρόνο!!!
-Χρηματοδότηση προγράμματος Σχολικής στέγης σε Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό.
-Πρόγραμμα κοινωνικών υποδομών.
-Πρόγραμμα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής στήριξης κατοικιών για επαγγελματική αξιοποίηση ή για ιδιοκατοίκηση.
-Πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Έργα υποδομών και στήριξης του Πρωτογενή Τομέα.
-Στοχευμένα Προγράμματα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
-Προστασία, ανάδειξη, επισκεψιμότητα και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων
και ιδιαίτερα για το σπουδαίο εύρημα στην «παπούρα» καμία σκέψη για επίχωση ή μεταφορά
-Αποδοχή των προτάσεων μας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
4. Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η παραχωρησιούχος Εταιρεία, όπως πηγάζουν από την Σύμβαση Παραχώρησης (αποκαταστάσεις λειτουργιών και μικρών υποδομών κλπ ) αλλά και από την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη απέναντι στην Τοπική Κοινωνία. (Στο Δαμάσι Λάρισας μετά το σεισμό, η ΤΕΡΝΑ έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο 1,2 εκ ευρώ, Ο ΔΑΗΚ μετά τον ΝΤΑΝΙΕΛ, χρηματοδότησε στη Θεσσαλία Νηπιαγωγεία κλπ, αντίθεση με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, πέρα από κάποιες χορηγίες σε εκδηλώσεις). Έχει υποβληθεί σε ΔΑΗΚ & ΤΕΡΝΑ πλαίσιο συνεργασίας χωρίς απάντηση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.