Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, η ενημερωτική εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε μία προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνεχή αλλαγή της νομοθεσίας και να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μέσα από την εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού, πριν αυτό τεθεί σε επίσημη διαβούλευση.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου περιέγραψε το όραμα για μία σύγχρονη συμπολιτεία , τόπο αξιοβίωτο, μία ανοικτή πόλη με βιώσιμή ανάπτυξη που θα αποτελεί επιλογή κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα εστίασε στα προβλήματα που ανακύπτουν, στους τρόπους αντιμετώπισης και στην προοπτική που προκύπτει για τον τόπο. Όπως δήλωσε δεν πρέπει να μπουν περιορισμοί όπως η μείωση των ορίων οικισμών που θα εμποδίσουν τη Δημοτική Αρχή να ασκήσει πολιτικές και δεν πρέπει υπάρξουν απαγορεύσεις στα θετικά που μπορούν να προκύψουν μέσω της εφαρμογής του ΕΠΣ.
«Προχωράμε τάχιστα στις απαραίτητε ενέργειες – έστω στο παρά πέντε- για να μη γίνει μείωση των ορίων των οικισμών, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος θα υποδεχτεί τριπλάσιο πληθυσμό τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις του Δήμου Μινώα Πεδιάδας πριν ξεκινήσει η διαβούλευση, η οποία θα ξεκινήσει μετά την οριστικοποίηση των μελετών, ενώ η Δημοτική Αρχή πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της πριν από αυτό. Παράλληλα, προγραμματίζει και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των προτάσεων του Δήμου πριν τις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων επί των θεμάτων που άπτονται του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Η Δημοτική Αρχή συζητάει επί του 3ου σεναρίου των μελετητών που είναι πιο κοντά στο όραμα της Δημοτικής Αρχής για μία σύγχρονη συμπολιτεία με βιώσιμη ανάπτυξη και επιλογή κατοικίας εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα σενάρια απορρίφθηκαν ως εντελώς απαράδεκτα!
Στη διάρκεια της εκπόνησης του ΕΠΣ συνέβησαν δύο πράγματα που σχετίζονται και επηρεάζουν τη μελέτη:
-Η κατάργηση της κατ’ εξαίρεση εκτός σχεδίου δόμησης, κάτω από 4 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και η προώθηση του σχεδίου ΠΔ για επανακαθορισμό των ορίων των οικισμών σε όλη την Ελλάδα.
Τα κύρια προβλήματα που εντοπίστηκαν αφορούν:
-Στον προσδιορισμό των οικιστικών αναγκών που δε συνάδει με την αναμενόμενη και προωθούμενη ανάπτυξη λόγω αεροδρομίου.
-Αντί νέων οικιστικών ζωνών μειώνονται τα όρια πολλών οικισμών λόγω νεκροταφείων, ρεμάτων δρόμων κτλ ,
-Προτεινόμενες προς πολεοδόμηση περιοχές ανεπαρκείς και χωρίς ενοποιήσεις
-Έλλειψη χαρακτηρισμού χρήσεων γης , (γεωργική, κτηνοτροφική, κοινωνική κατοικία κλπ)
-Προσδιορισμός οργανωμένων υποδοχέων εγκατάστασης επιχειρησεων, ΒΙΟΠΑ κτλ
-Αποτύπωση, χαρακτηρισμοί και αποχαρακτηρισμοί δρόμων,
-Διατήρηση του καθεστώτος χωροθέτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως σήμερα -(άρθρο 14 του ΠΔ 59/2018)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι μέχρι 31/12/2021 έπρεπε να είχαν εκπονήσει ειδική υδρογεωλογική μελέτη σε ακτίνα 1km γύρω από κάθε νεκροταφείο που δεν είναι μέσα σε πολεοδομημένη περιοχή και δυνητικά να προβούν στην οριοθέτηση ρεμάτων .
Επίσης η Δημοτική Αρχή μόλις ενημερώθηκε ανέθεσε την επικαιροποίηση μελετών σε 11 οικισμούς που μειώνονται τα όρια προκειμένου να μειωθεί το όριο των 250 μέτρων από νεκροταφεία σε 50.
-Δ.Ε Αρκαλοχωρίου : Ινι , Μοναστηράκι, , Κ. Πουλιά
-Δ.Ε Θραψανού: Θραψανού: Θραψανό, Γαλατάς, Σαμπάς
-Δ.Ε Καστελλίου: Ασκοί, Ανω Καρουζανά, Κάτω Καρουζανά, Μπιτζαριανό, Τζίγκουνα
Πρόταση περιοχών προς πολεοδόμηση:
-Ενιαία Πολεοδόμηση Γασίου, Αρκαλοχωρίου, Αρχοντικού με διευρυμένα όρια βορειοανατολικά
-Ενιαία πολεοδόμηση Καστελλίου, Διαβαϊδέ , Καρδουλιανού, Πολυθέας, που θα περιλάβει όμως και τον Τζίγκουνα που είναι ΔΚ Πολυθέας και διεύρυνση προς Ανατολάς και Βόρεια
-Πολεοδόμηση Θραψανού με διευρυμένα όρια
-Πολεοδόμηση του Ευαγγελισμού( Έδρα του Δήμου) – Πολεοδόμηση Τσούτσουρα- Κρασά όπως προτείνεται
-Πολεοδόμηση ζώνη βορειανατολικά των Αποστόλων στην Πλαγιά
Για τις εκτός ορίων οικισμών περιοχές:
1. Προτάσεις για δύο ζώνες δόμησης πέριξ των ορίων των οικισμών
-Ζώνη 300 μέτρων με δικαίωμα δόμησης στα 750 τ.μ.
-Δεύτερη ζώνη 300 μέτρων με δικαίωμα δόμησης στα 2.000 τ,μ.
2. Αποτύπωση οδικού δικτύου
Με το Ε.Π.Σ μπορεί:
-Να αποτυπωθούν οι δρόμοι
-Να προταθεί χαρακτηρισμός και αλλαγή χαρακτηρισμού
-Να αποτυπωθούν νέοι δρόμοι
3. Προτάσεις για χρήσεις γης
-Να αποτυπωθούν οι γεωργικές- κτηνοτροφικές ζώνες
Ζώνες Φ/Β
Η Δημοτική Αρχή θα προτείνει χρήσεις για:
-Πράσινα σημεία-Χώρος ΑΝΚΕ
-Κοινόχρηστούς χώρους
-Κοινωνική κατοικία, κοινωνική φροντίδα,
-Σχολική Στέγη κλπ
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των προτάσεων από το Δήμο, θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή και οι προτάσεις θα κατατεθούν στο Υπουργείο και στους Μελετητές.