Δήμος Μινώα Πεδιάδας : Δυναμική-μαζική κινητοποίηση με παλμό «Διεκδικούμε τη ζωή που χάσαμε από τους σεισμούς και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε μετά τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου»
«Διεκδικούμε τη ζωή που χάσαμε από τους σεισμούς και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε μετά τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται το στίγμα της σημερινής δυναμικής κινητοποίησης που είχε παλμό, στο δεύτερο κόμβο του νέου αεροδρομίου Καστελλίου που έδωσε σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση για τις μελλοντικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που δε δρομολογηθούν ουσιαστικές και άμεσες παρεμβάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία.
Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, η Επιτροπή Αγώνα, κάτοικοι, φορείς και εκπρόσωποι φορέων του τόπου, ένωσαν τις φωνές τους δίνοντας δυναμικό παρών στον αγώνα για την αναγέννηση του τόπου μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, αξιώνοντας παράλληλα συμμετοχή στην ανάπτυξη που “υπόσχεται” το υπό κατασκευή νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις και άμεση επίλυση των επειγόντων προβλημάτων με λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στον κόσμο τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρουσία του στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση, έθεσε για μία ακόμη φορά το πλαίσιο των διεκδικήσεων του Δήμου αναφέροντας:
«Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα οφείλει η Πολιτεία στον τόπο, τόσο αυτά που αφορούν στην εναρμόνιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν για την οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής. Η σημερινή προειδοποιητική συγκέντρωση πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για να πάρει αποφάσεις για την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής από τους σεισμούς και το σχέδιο συνέργειας με συμμετοχή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής λόγω αεροδρομίου. Να καταβληθούν εδώ και τώρα οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους ανθρώπους που έχουν αποξενωθεί από τα χωράφια τους και έχουν χάσει εισόδημα, 3, 4 και 5 ετών, να πάρει άμεσα μέτρα να δει ένα προς ένα τα προβλήματα, τα επιμέρους Υπουργεία να ενεργοποιηθούν και να μην αδρανούν!
Αν αυτό δε γίνει, συνεχίζουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις για το δίκαιο του τόπου. Γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Έχουμε μαζί μας όλη την τοπική κοινωνία, συνεργαζόμαστε με τους όμορους Δήμους, διεκδικούμε το δίκαιο των ανθρώπων και του τόπου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.
Έχουμε υποβάλει φακέλους σε όλα τα Υπουργεία που αφορούν τα ζητήματα της ανασυγκρότησης από το σεισμό, την αδειοδότηση για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων ιδιωτικών κτιρίων, τις μελέτες ανάπλασης των σεισμόπληκτων οικισμών, τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση και την οικιστική ανασυγκρότηση.
Δημιουργείται ένα αεροδρόμιο, ένα πολύ μεγάλο έργο 4χλμ και έχει καταστραφεί όλη η αγροτική και δημοτική οδοποιία. Χρειάζονται νέοι δρόμοι για να συνδεθεί αυτό το έργο με την τοπική κοινωνία, για να έχει μέρισμα στην ανάπτυξη και δυστυχώς το Υπουργείο Υποδομών, το κύριο Υπουργείο που δεν ανταποκρίνεται στο διάλογο, αδιαφορεί και μας «τρολάρει»! Είναι ενδεικτικό ότι στο φάκελο διεκδικήσεων ύψους 31 εκ. ευρώ μας είπε ότι θα δώσει μόλις 200.000 ευρώ! Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με άλλα Υπουργεία, όπως επίσης υπάρχουν υπουργοί που έχουν ανταποκριθεί στο διάλογο και τη συνεννόηση για το τι πρέπει να γίνει. Το Υποδομών, ούτε αυτό. Δεν αρκούν όμως οι 100.000 ευρώ για το ρεύμα αφού χρωστούν 500.000 ευρώ ή οι 450.000 ευρώ για την αγορά του οικοπέδου για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και η χρηματοδότηση για τις μελέτες αφού χρειάζονται 15 εκ. ευρώ για όλα τα σχολεία. Είναι μια καλή αρχή αλλά μη ξεχνάμε, έχουν περάσει τρία χρόνια από το σεισμό!
Μπορεί να έγιναν λάθη τοπικά αλλά η κυβέρνηση έχει την κυρία ευθύνη και πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Έχουμε και νέες κοινωνικές υποδομές και σχολεία ανάγκη γιατί όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει στην περιοχή συσσώρευση πληθυσμού. Με ποιες υποδομές και σχέδιο ώστε να μην είναι άναρχη η οικιστική και οικονομική ανάπτυξη θα γίνει αυτό;
Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου συμμετείχαν αμέσως μετά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος προς τη Κυβέρνηση με το Δήμαρχο να αναφέρει ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού μαζί πρέπει να διεκδικήσουν από κοινού για τον τόπο.
O Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξη του στη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία αναφέροντας χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του προς το Σώμα: «Στηρίζουμε τα αιτήματα των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε στο πλευρό σας. Μαζί θα διεκδικήσουμε. Θέλουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Η Πολιτεία να ακούσει την αλήθεια χωρίς λαϊκισμούς από έναν άνθρωπο που θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση θα βρεθεί η χρηματοδότηση, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Αυτή θα είναι και η πρόταση μας και είναι ξεκάθαρη: ειδικό αναπτυξιακό προς τους Δήμους και όχι να μοιράσουμε τη φτώχεια μας».
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης και Δημήτρης Βρύσαλης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γραμματέα Νικολέτα Χριστοδουλοπούλου), Εκπρόσωποι των Βουλευτών Χάρη Μαμουλακη (ΣΥΡΙΖΑ), Ελένης Βατσινά και Φραγκίσκου Παρασύρη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ). Οι πρώην Δήμαρχοι Μανώλης Λαδωμένος και Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των όμορων Δήμων (Χερσονήσου, Αρχανών -Αστερουσιών, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης βρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων και του αγώνα του Δήμου), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης και αντιπροσωπεία από το ΤΕΕ , ο πατέρας Ιερόθεος Χιώτης εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και εκπρόσωποι φορέων του τόπου, Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων κ.α .
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και όλοι οι Φορείς της περιοχής που συνυπογράφουμε (Ιούλιος 2024):
Καλούμε την Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, τόσο αυτές που αφορούν τον οικονομικό και κοινωνικό συγχρονισμό της περιοχής με τη δημιουργία του νέου Αεροδρομίου, όσο και αυτές που αφορούν την ανάγκη ανασυγκρότησης της περιοχής μετά την μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα:
1. Το Υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη του Αεροδρομίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου μας δέχτηκε σε συνάντηση μετά από 5 μήνες με ασαφείς απαντήσεις, οφείλει:
α) Να καταβάλει επιτέλους τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει το Δήμο για τα αναγκαία έργα 31εκατ. 671.000 ευρώ που έχουμε ζητήσει και βάσει του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης και αφορούν:
-Μικρά αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 1.670.000 ευρώ
που έχουν μελετηθεί μετά από τις πλημύρες 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020.
– Αποκατάσταση της βατότητας και επανασύνδεση, δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
– Οδικά Έργα σύνδεσης με το νέο Α/Δ που δεν έχουν προβλεφθεί.
– Έργα περιβαλλοντικής προστασίας π.χ. απορροές του Βιολογικού για χρήση στην άρδευση.
– Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης.
-Αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης (40 χιλιόμετρα) που καταστράφηκαν ή αποκόπηκαν από τα έργα του Α/Δ.
β) Να φροντίσει για την καταβολή των απαλλοτριώσεων και του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα, από την αποξένωση της αγροτικής γης από τους ιδιοκτήτες τους μέχρι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
γ) Να εφαρμοστεί η τροπολογία Βορίδη για τα «κληροτεμάχια».
δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου να ζητούν συνεχώς αναβολές στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.
ε) Να οριστεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διαχειριστής της εντός του Αεροδρομίου έκτασης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.
στ) Να αναπροσαρμοστεί το ανταποδοτικό τέλος 1% σε 2% για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας όπως είχαν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις.
ζ) Να μελετήσει την δυνατότητα για μέσο Σταθερής Τροχιάς & να αναβαθμίσει τις εναλλακτικές συνδέσεις του Α/δ με Ηράκλειο και Νότο.
2. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οφείλει
-Να προχωρήσει στην απλοποίηση επιτέλους των διαδικασιών αδειοδότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων και στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου όπως έχει δεσμευτεί ο Υφυπουργός.
-Να εφαρμοστεί στα κίτρινα κτίρια που δεν έχουν ζημιά στον φέροντα οργανισμό, η καταβολή εφάπαξ ποσού.
-Να ενεργοποιηθεί η δανειοδότηση του 20% από τις τράπεζες και εφόσον συνεχίσουν να αρνούνται, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων
-Να ενεργοποιηθεί η επιδότηση ενοικίου & να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί
-Να ενισχυθούν χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
-Να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και τα έργα αναπλάσεων στους σεισμόπληκτους οικισμούς.
– Αποκατάσταση δημοτικών και δημόσιων εν γένει κτιρίων.
3. Τα Υπουργεία Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, Πολιτισμού κτλ,
Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής:
-Ειδικό Πρόγραμμα ανάπλασης σεισμοπλήκτων οικισμών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που σήμερα διαθέτει περίπου 180.000 ευρώ το χρόνο!!!
-Χρηματοδότηση προγράμματος Σχολικής στέγης σε Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό.
-Πρόγραμμα κοινωνικών υποδομών.
-Πρόγραμμα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής στήριξης κατοικιών για επαγγελματική αξιοποίηση ή για ιδιοκατοίκηση.
-Πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Έργα υποδομών και στήριξης του Πρωτογενή Τομέα.
-Στοχευμένα Προγράμματα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
-Προστασία, ανάδειξη, επισκεψιμότητα και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων
και ιδιαίτερα για το σπουδαίο εύρημα στην «Παπούρα» καμιά σκέψη για επίχωση ή μεταφορά
-Αποδοχή των προτάσεων μας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
4. Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η παραχωρησιούχος Εταιρεία, όπως πηγάζουν από την Σύμβαση Παραχώρησης (αποκαταστάσεις λειτουργιών και μικρών υποδομών κλπ ) αλλά και από την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη απέναντι στην Τοπική Κοινωνία. (Στο Δαμάσι Λάρισας μετά το σεισμό, η ΤΕΡΝΑ έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο 1,2 εκ ευρώ, Ο ΔΑΗΚ μετά τον ΝΤΑΝΙΕΛ, χρηματοδότησε στη Θεσσαλία Νηπιαγωγεία κλπ, για το Δήμο ΤΙΠΟΤΑ, πέρα από κάποιες χορηγίες σε εκδηλώσεις). Έχουμε υποβάλλει σε ΔΑΗΚ & ΤΕΡΝΑ πλαίσιο συνεργασίας και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Τα σχόλια είναι κλειστά.