Δήμος Ηρακλείου:Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην τελετή βράβευσης του Στέφανου Τραχανά με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην τελετή βράβευσης του Στέφανου Τραχανά με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η τελετή απονομής του «Βραβείου Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου στον Στέφανο Τραχανά. Την απονομή στον ιδρυτή, και διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (από το 1984 έως το 2013), ιδρυτή των διαδικτυακών Πανεπιστημιακών μαθημάτων του «Mathesis», διδάσκοντα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και καταξιωμένο συγγραφέα έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εφέτος, το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” απονέμεται στον κ. Στέφανο Τραχανά, μια προσωπικότητα του τόπου μας που πιστεύω ότι, με την διαδρομή και την προσφορά του, αποτελεί την ενσάρκωση της σημασίας αυτού του Βραβείου.
Η πορεία του Στέφανου Τραχανά, ως σήμερα, έχει πολλούς σταθμούς: Τον γενέθλιο τόπο – το Καβούσι του Λασιθίου– το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον «Δημόκριτο», το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την ίδρυση και καταξίωση του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της Ελλάδας, των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», τα σημαντικά βιβλία που εξέδωσε, και προσφάτως την δημιουργία του «Mathesis». Είναι μια πορεία τόλμης, εμπνεύσεων, και σπουδαίας εκπαιδευτικής, κοινωνικής, και επιστημονικής προσφοράς.
Ξεχωριστά θέλω να αναφέρω την μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε ο Στέφανος Τραχανάς, με βαρύτατο προσωπικό κόστος, –καθώς εξελίχθηκε σε πολύχρονη δικαστική περιπέτεια– ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση της υπερκοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Μια προσπάθεια –που έζησα κι εγώ με την δικηγορική μου ιδιότητα– σπάνιας Ηθικής σημασίας για την πατρίδα μας. Και η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη, θα ήταν αρκετή, ανεξάρτητα από όλες τις άλλες δραστηριότητες του Στέφανου Τραχανά, για να του απονεμηθεί το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου».
Ακολούθησε ο Βασίλης Χαρμανδάρης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, ο οποίος παρουσίασε τη ζωή και το έργο του Στέφανου Τραχανά, κατά τρόπον εξαιρετικό, γεμάτο χιούμορ και ενσυναίσθηση.
Εξαιρετική ήταν και η ομιλία του βραβευθέντος, με τίτλο «5 ιστορίες και 1 δίδαγμα». Οι ιστορίες αφορούσαν στην πορεία της ζωής και της καριέρας του, από το Καβούσι Λασιθίου μέχρι την Αμερική και εν συνεχεία ξανά την Κρήτη, το Πανεπιστήμιο, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις και το «Mathesis», με όλες τις σημαντικές ενδιάμεσες στάσεις.
Συνάμα αναφέρθηκε και στη μακρά δικαστική περιπέτεια υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο τέλος της οποίας δικαιώθηκε, χάρη και στη δωρεάν νομική βοήθεια του νυν Δημάρχου Ηρακλείου και του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, όπως τόνισε ο ίδιος ο ομιλητής με συγκίνηση. Έκτοτε άλλαξε όλο το τοπίο των κρατικών δαπανών για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Το αισιόδοξο δίδαγμα με το οποίο έκλεισε την ομιλία του και την βραδιά ο κ. Τραχανάς μέσα σε πολύ ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν ότι : «Υπάρχει μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που νομίζουμε».
Παρευρέθησαν, πέραν του κ. Περιφερειάρχη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, Ρένα Παπαδάκη, Κώστας Βαρδαβάς, Μανώλης Βασιλάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Καναβάκη, Γιώργος Αγριμανάκης, Σπύρος Δοκιανάκης, Τάσος Τσατσάκης, Γιώργος Μανδαλάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.ά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.