Η Φωτεινή Βελεσιώτου και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022» – Όλη η πόλη μια γιορτή
Με συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και εκθέσεις συνεχίζεται και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2022».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
21:30 – 23:30 Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου. Μαζί της η Μαρία Φασουλάκη.
Η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου δύσκολα περιγράφεται.
Μια γέφυρα που μας ενώνει με το πιο αρχέγονο, πιο αληθινό κομμάτι του τραγουδιού και της έκφρασης. Συγκινεί με τον πιο άμεσο τρόπο, είτε τραγουδά παλιά αγαπημένα λαϊκά είτε τραγούδια όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια» που την καθιέρωσαν στις καρδιές του κοινού.
Εκτός από τα νέα της τραγούδια, παρόντα στο πρόγραμμα, είναι και κλασικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών.
Μαζί με τη Φωτεινή επί σκηνής η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη.
Συντελεστές: Μαρία Φασουλάκη (φωνή, κρουστά), Βασίλης Κετεντζόγλου (Κιθάρες) Ευγένιος Χαλίλ (Μπουζούκι), Γιώργος Κονής (πιάνο), Κατερίνα Ταμβάκη (Κλαρίνο, Κρουστά)
ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
18:00 – 20:00 Ανοικτές Ξεναγήσεις στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΑΙΘΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)
17:00 – 23:00 Εικαστική δράση: «ο τοίχος είχε το δικό σας #story», από τη συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας … σε πραγματικό τοίχο (στην είσοδο του Πολύκεντρου από την πλευρά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου) και όχι εκείνον τον εικονικό. Η δράση έχει στόχο να παντρέψει την παράδοση με τον μοντέρνο τρόπο έκφρασης. Εκεί ο καθ’ ένας θα μπορεί να «ανεβάσει» σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες με οποιοδήποτε τρόπο τον αντιπροσωπεύει (στυλό, μαρκαδόρους, ζωγραφιές, κλπ), ευελπιστώντας να γίνει ένας διαφορετικός πολύ-πολιτισμικός καμβάς έκφρασης!
Τη δράση θα «στολίσουν» οι Batala Creta, ο κ. Ζαϊμάκης με τα ξυλοπόδαρά του και ο DJ Μπάμπης Κολοκούρης!
21:00 – 23:00 Στη «σκηνή» ανεβαίνει η νεανική μπάντα Can of Gems με τα εξίσου μοντέρνα τραγούδια τους αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι Άννα Φραντζέσκα Ζανδέ και ο Σπύρος Περδικάκης όπου θα κλείσουν τη βραδιά με το έντεχνο ρεπερτόριο τους.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ
16:00 – 19:00 MOSAIC Kid’s Art Lab – Εισαγωγή στην τέχνη του Ψηφιδωτού για μικρά και μεγάλα παιδιά!
19:30 – 21:00 Συναυλία: «Οι Kultur Multur τραγουδούν για παιδιά κάθε ηλικίας!»
Οι KULTUR MULTUR είναι μια χαρούμενη μουσική παρέα που έρχονται να παίξουν αγαπημένες μουσικές όχι μόνο των παιδιών αλλά και των μαμάδων και μπαμπάδων. Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα να τραγουδήσουμε όλοι μαζί, να χορέψουμε και να περάσουμε όμορφα, μικροί και μεγάλοι!
Τα μέλη των Kultur Multur είναι: Ευτυχία Βαρούχα (φωνητικά), Ξενοφών Ζαμπούλης (κιθάρα, φωνητικά), Αριάδνη Πρατικάκη (βιολί, φωνητικά), Μαρία Ταβαντζοπούλου (φωνητικά), Ιάκωβος Τριχάκης (πιάνο, φωνητικά), Μιχάλης Τριχάκης (ντραμς), Νίκος Χρηστάκης (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τζουρά, φωνητικά)
21:15 – 23:30 Μουσική Βόλτα και Συναυλία με τους «Καθ’ Ωδών»
Οι Καθ’ Ωδών στο φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022!
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σύντομη βόλτα στο εμπορικό κέντρο με τραγούδια της Μικρασίας η όποια θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Τίτου, για ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσική παρέα «Καθ’ Ωδών» συναντήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να συνδέσει μεταξύ τους όσους αγαπούν το τραγούδι και επιθυμούν να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό σύνολο χωρίς προαπαιτούμενα (μουσικές γνώσεις, εμπειρία, φωνητικό ταλέντο). Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται στο φιλόξενο 2ο Γυμνάσιο Χανίων, έφτασαν να συγκεντρώνουν περισσότερους από 100 φίλους κάθε ηλικίας που δημιουργούν από κοινού ένα σώμα που μεταφέρει τη φωνή, τη μουσική, τη σκέψη και τη διάθεσή μας. Βασιζόμαστε σε τραγούδια ελληνικά, οργανώνουμε αυτοσχέδιες ορχήστρες και περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της πόλης μοιραζόμαστε τη μουσική μας με όλους. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος μας: Να κάνουμε την τέχνη της μουσικής κτήμα όλων με το να μοιραζόμαστε τη χαρά του ομαδικού τραγουδιού.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
20:00 – 21:30 Μουσικοχορευτική Παράσταση: «ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ»
Η χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρτεμισία» Νέας Αλικαρνασσού παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση «ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ» (Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα)
Διεύθυνση ορχήστρας – χορωδίας – κείμενα: Μαρκοπούλου Μαίρη
Επιμέλεια και διδασκαλία χορών: Κουφάκης Νίκος
21:45 – 23:30 Συναυλία με το σχήμα «Τσίτα Κόρδα»
Το μουσικό σχήμα «Τσίτα Κόρδα» είναι μια παρέα οκτώ μουσικών και φίλων με διασταυρούμενες μουσικές καταβολές και ορμητήριό τους την Μυρσίνη Σητείας. Με μεράκι και τρέλα χτίζουν το ρεπερτόριό τους και ερμηνεύουν τραγούδια λαϊκά και παραδοσιακά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από την έντεχνη μουσική σκηνή, παρασύροντας το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι.
Συντελεστές: Αγγελάκης Μάριος (μπουζούκι), Θαλασσινός Νικόλας (κοντραμπάσο), Καμπουράκης Γιάννης (τύμπανα), Καπαρού Κατερίνα (τραγούδι), Μακράκης Μανόλης (κρουστά), Μοσχάκης Μανώλης (βιολί), Σεμερτζάκη Μαρία (τραγούδι), Στάγιας Γιάννης (κιθάρα, τραγούδι)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΚΚΟΥ
21:00 – 23:30 Συναυλία έντεχνης μουσικής με το σχήμα «ΜΩ ΚΑΙ ΡΕΩ»
Το συγκρότημα «Μώ και Ρέω» δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιάννη Δερμιτζάκη και την Πόπη Παρασύρη βασιζόμενοι στην ιδέα της προσφοράς στην κοινωνία της πόλης μας μέσω της μουσικής. Το μουσικό σχήμα που αποτελείται από μουσικούς όλων των ηλικιών με πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Κύρια έμπνευση είναι η παρουσίαση μουσικών παραστάσεων χωρίς ταμπέλες με σκοπό τη διασκέδαση ακροατών κάθε ηλικίας.
Συντελεστές: Γιάννης Δερμιτζάκης, Ναυσικά Λαδουκάκη, Ελένη Κοκόνη, Ελένη Ξημεράκη, Κωνσταντίνα Μηλαθιανάκη, Λευτέρης Καλλιγιαννάκης, Κορίνα Κοκκινάκη, Δάφνη Πατρινού, Κατερίνα Μαντιδάκη, Κώστας Κοκκινάκης, Γιώργος Μπουγαδάκης, Μάνος Τσικαλάς
Επεξήγηση Νοηματικής Διαλέκτου: Πόπη Παρασύρη
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Δερμιτζάκης
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
21:00 – 23:30 Συναυλία κρητικής Μουσικής με τον Χάρη Φασουλά
Η συναυλία θα περιλαμβάνει γνωστά, παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, καθώς και μουσικές συνθέσεις του Κρητικού καλλιτέχνη.
Συντελεστές: Χάρης Φασουλάς (μαντολίνο, τραγούδι), Μιχάλης Μπελιβάνης (λύρα), Βασίλης Χαιρέτης (λαούτο), Θωμάς Μπολάκης (κιθάρα), Δημήτρης Μανουσάκης (κρουστά)
ΚΗΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
21:00 Θεατρική Παράσταση: «…και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου.
Η Ιουλιέτα δεν πέθανε στην αγκαλιά του Ρωμαίου. Δεν τόλμησε να τον ακολουθήσει. Ζει εξόριστη στην Ελλάδα, μόνη, 427 χρόνια μετά. Και αποφασίζει να εξομολογηθεί. Σε έναν σιωπηλό επισκέπτη που επινοεί η ίδια, σε έναν σαν κι εμάς- που ξέρει την παλαιά ιστορία, αλλά δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Μπροστά μας, μια νέα γυναίκα που υπήρξε απόλυτα ερωτευμένη και τώρα δοξολογεί τον έρωτά της, τον περιβάλλει με πραγματικά και με φανταστικά γεγονότα, κι ύστερα τον καλεί να ‘ρθει εδώ, να ζήσει επιτέλους μαζί της.
Δεν είναι μια Οπτασία. Μοιάζει ανθρώπινη η μορφή της. Είναι μια Γυναίκα στην τελική ευθεία ενός μαραθωνίου της Αγάπης.
Συντελεστές:
Κείμενο: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτισμοί: Αντώνης Αλεξάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη
Στον ρόλο της Ιουλιέτας, η Σοφία Δερμιτζάκη
Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης
Γραφιστική Επιμέλεια: Νίκος Μαργαριτάκης
Οργάνωση Παραγωγής: MoueTTe Theatre Group
ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
19:00 – 20:30 Σεμινάρια πολεμικής και θεραπευτικής τέχνης Tai Chi: Η Ομάδα Νόημα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό σύλλογο Six Harmonies Praying Mantis διοργανώνει στο πλαίσιο του «Τέχνη Καθ’ Οδόν» 2022 σεμινάρια της πολεμικής αλλά και θεραπευτικής τέχνης του Tai chi από τον δάσκαλο του συστήματος Six Harmonies Praying Mantis Ιωάννη Σφακιανάκη.
Το Tai Chi είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί τους φυσικούς νόμους αλλά και την μηχανική του σώματος και την εντάσσει σε ένα πλαίσιο πνευματικότητας και αυτοσυγκέντρωσης οδηγώντας τον πολεμιστή – άνθρωπο να κατανοήσει τους μηχανισμούς του κόσμου και να επινοήσει ή να μάθει τις στρατηγικές που θα τον κάνουν να υπερνικήσει τα εμπόδια της ζωής του.
21:00 – 22:00 Θέατρο Σκιών
Η Ομάδα εκτός των Τειχών παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι».
«Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», η κλασική παράσταση του Δημήτριου Μίμαρου, θεμελιωτή του ελληνικού καραγκιόζη, βασίζεται στο θρύλο του Μεγαλέξανδρου και αναβιώνει επί σκηνής την εικόνα του Αϊ-Γιώργη που σκοτώνει τον δράκο. Μόνο που στα χέρια των λαϊκών καραγκιοζοπαιχτών, ο θρύλος αυτός γίνεται ένα κωμικό καραγκιοζέικο πανηγύρι με επικές πινελιές. Το «Φίδι» αποτελεί το σύμβολο του διαχρονικού κακού και ο Μέγας Αλέξανδρος το σκοτώνει τελικά σκορπίζοντας αγαλλίαση στο κοινό.
Συντελεστές:
Παίζει ο Χρήστος Συρμακέζης
Βοηθοί σκηνής: Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη και Πόπη Λουλουδάκη
ΚΑΡΑΒΟΛΑΣ (στο κιόσκι δίπλα στο σιντριβάνι)
18:00 – 19:00 AERIAL YOGA.
18:00 – 18:30 Βιωματικό εναέριας γιόγκα για κορίτσια από 8 έως 13 χρονών.
18:30 – 19:00 Βιωματικό εναέριας γιόγκα για γυναίκες με την Μαννιάνα Μιγάδη και την Χρυσαλίδα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης.
ΠΥΛΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
18:00 – 19:30 «Νερό από την πηγή – Διαδρομές Νερού» – Πολιτιστική διαδρομή – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και άνω από το Παιδικό Μουσείο Exploration
Διάρκεια: 90′ | Τοποθεσία: Κέντρο πόλης Ηρακλείου | Σημείο Εκκίνησης: Πύλη Αγίου Γεωργίου | Ώρα Εκκίνησης: 18:00
Νύμφες, τρίτωνες, λουλούδια, δελφίνια, φιγούρες, ιππόκαμποι … ένα θαλάσσιο βασίλειο κρύβεται στα στενά της πόλης του Ηρακλείου! Είστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τις ιστορίες του νερού του Χάνδακα;
Πηγάδια, κρήνες και δεξαμενές συγκεντρώνουν το νερό της βροχής από τον 17ο αιώνα. Κρήνες εντυπωσιακές και διάσημες, κρήνες μικρές και κρυμμένες είναι έτοιμες να αφηγηθούν τη διαδρομή του νερού από το βουνό του Γιούχτα μέχρι την καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Ποια μυστικά κρύβουν; Τι ιστορίες θα μάς αφηγηθούν;
Ετοιμαστείτε για μια συναρπαστική «υπόγεια» εξερεύνηση στην πόλη του Ηράκλειου και ελάτε να πιούμε… νερό από την πηγή!
*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@exploration.gr | 6948 822 622
Συνεχίζουν και σας περιμένουν να τις επισκεφθείτε: η Έκθεση Χειροτεχνών στην Πλατεία Ελευθερίας, η Έκθεση Φωτογραφίας «Μάτια που νιώθουν, χέρια που μιλούν» στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, η διαπολιτισμική έκθεση / εργαστήριο «Καμπάνες του Κόσμου» από το Περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου, η Έκθεση Φωτογραφίας «Faces» από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.) στο κτήριο της (Ε.Φ.Ε.Η.) καθώς και η Έκθεση Φωτογραφίας «Φωτογραφία Δρόμου» από την Φωτογραφική ομάδα Αϊ-Γιάννη στην εξωτερική πλευρά του Πάρκου Γεωργιάδη, τα Εργαστήρια Ζωγραφικής και Πηλού στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου και τα εργαστήρια ψηφιδωτού MOSAIC Kid’s Art Lab!