Σε σχέση με την δημοσιευθείσα επιστολή που υπογράφουν δεκαέξι έγκριτοι συμπολίτες, θέλουμε εξ αρχής να καταστήσουμε γνωστό ότι η επίμαχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί , χρηματοδοτήθηκε το 2013 από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ολοκληρώθηκε το 2014 και παρουσιάστηκε το 2015. Με την εφαρμογή αυτή έχουν ξεναγηθεί πάνω από 6.000 πολίτες, Έλληνες και ξένοι.
Αυτή η ίδια εφαρμογή επικαιροποιήθηκε το 2020 ως προς τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου να είναι συμβατή με τα σύγχρονα κινητά και tablets. Παράλληλα αναβαθμίστηκε αισθητικά και αποδόθηκε πιο ρεαλιστικά χωρίς να γίνει καμία άλλη παρέμβαση ως προς το περιεχόμενο. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ως video με τίτλο «Η Κάντια 1640» στην ιστοσελίδα του Δήμου και το έχουν ήδη αγκαλιάσει 36.000 άνθρωποι, ενώ με θετικά σχόλια το έχουν παρουσιάσει τοπικής και εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.
Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται συνολικά στην ιστορία του Ηρακλείου, η οποία άλλωστε παρουσιάζεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου μας (http://history.heraklion.gr/index.php?lang=441).
Η επίμαχη εφαρμογή αποτελεί απλά μια τρισδιάστατη απεικόνιση του διοικητικού κέντρου της πόλης, όπως ήταν το 1640 λίγα χρόνια πριν την πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς.
Ο χρήστης έχει την δυνατότητα περπατώντας από το λιμάνι μέχρι τον σημερινό σταυρό της πόλης στην πλατεία Νικηφόρου Φωκά, να βλέπει τα θρησκευτικά, δημόσια και κοσμικά κτίσματα, τα βυζαντινά – παλαιοενετικά τείχη και τον ενετικό οχυρωματικό περίβολο με τις μνημειακές πύλες.
Οι συμπολίτες που υπογράφουν την επιστολή, η οποία εμπεριέχει πολύ σκληρή κριτική, είναι προφανές ότι δεν αντιλήφθηκαν την συλλογιστική της Δημοτικής Αρχής διαχρονικά.
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια απόκρυψης της όποιας ιστορικής μας παράδοσης, πολλώ δε μάλλον της θρησκευτικής.
Η Δημοτική αρχή, αντίθετα με όσα καταγγέλλονται, έχει με πολλούς τρόπους αποδείξει τον σεβασμό της στον ορθόδοξο πολιτισμικό πλούτο εκείνης της περιόδου, σε πολλές περιπτώσεις, όπως με την έκδοση της ιστορίας της πόλεως, που προγραμματίζεται και είναι σε εξέλιξη από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου το θέμα θα εξαντληθεί, από τον έγκριτο ιστορικό της περιόδου εκείνης κ. Νίκο Γιγουρτάκη. Επιπλέον, από τις πρώτες παραγωγές του πολιτιστικού καναλιού του Δήμου Ηρακλείου, ήταν η ξενάγηση στο Χριστιανικό Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης, η προβολή της οποίας είχε μεγάλη επιτυχία. Τότε, κανένας δεν είπε γιατί αναδείξαμε αυτό το θέμα και παραγνωρίσαμε την ανάδειξη άλλων σημαντικών μνημείων, τα οποία ακόμα και αν για κάποιους είναι δυτικά, αποτελούν πάντως τμήμα της ιστορίας μας.
Ας μην έχει κανένας αμφιβολία, ότι γνωρίζομε καλά την ιστορία της πόλης μας, είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτήν και την αναδεικνύομε με κάθε τρόπο. Ας μην έχει κανένας αμφιβολία, ότι πρώτη προτεραιότητά μας αποτελεί ο σεβασμός στο ιστορικό παρελθόν.
Η σκληρή αλλά καλόπιστη πιστεύουμε κριτική που περιέχεται στην επιστολή, θεωρούμε ότι οφείλεται σε παρανόηση και μερική θεώρηση των πραγμάτων και ως τέτοια την αντιμετωπίζομε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.