Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονίας σε 13 τμήματα, πρώην ΤΕΙ

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έρχεται εντός της ημέρας τροπολογία που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας σε πρώην ΤΕΙ που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» το 2018

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών σε 13 τμήματα Γεωπονίας (πρώην ΤΕΙ) σε 7 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο δεκαήμερο, με τελευταία και πιο σημαντική κίνηση, τη μαζική παραίτηση των καθηγητών στο τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι προτάσεις τους εισακούστηκαν.

Έτσι, δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η τροποποιημένη διάταξη, που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στο άρθρο 126 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το άρθρο αυτό αφορά στα αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτών των σχολών, οι οποίες μετασχηματίσθηκαν σε ΑΕΙ το 2018 και 2019.

Πλέον, τα βασικά αιτήματα φοιτητών και καθηγητών, ικανοποιούνται με τη συγκεκριμένη τροποποιημένη διάταξη.

Καταρχάς, το αίτημα για ονομαστικοποίηση και των 13 τμημάτων Γεωπονίας, γίνεται δεκτό, και πια, τα τμήματα δεν περιγράφονται με τρόπο γενικό σε μια υποπαράγραφο, κάτω από τα ήδη θεσπισμένα δηλαδή επαγγελματικά δικαιώματα των «παραδοσιακών» τμημάτων Γεωπονίας στα Α.Ε.Ι (Αθήνας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο κ.τ.λ)

Το ότι τα τμήματα περιγράφονται ένα προς ένα ονομαστικά, κατοχυρώνει εφάπαξ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ».

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι η εξής: πιστοποίηση των σχολών από την ΕΘΑΕΕ. (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Εντός δύο μηνών, πρέπει να έρθει η γνωμοδότηση του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η οποία όμως δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Κοντολογίς, σε δύο μήνες από τώρα θα έρθει η τελική ΚΥΑ, της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των εν λόγω σχολών.

Η αφετηρία του προβλήματος
Το θέμα, που απασχολεί έντονα φοιτητές και καθηγητές σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα ανέδειξε πριν από δύο ημέρες η «Κ».

O λόγος που οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων Γεωπονίας, σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικό Μεσογειακό, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας), δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, πηγαίνει πίσω στο 2018, όταν και όλα τα τμήματα Γεωπονίας σε Τ.Ε.Ι, αναβαθμίστηκαν μέσα σε δύο χρόνια σε ΑΕΙ, με νέο πρόγραμμα σπουδών.

Έτσι, προέκυψαν 13 τμήματα πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’13) και 4610/2019 (Α’70). Αυτό που δεν έχει ωστόσο ρυθμιστεί μέχρι σήμερα, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των αποφοίτων. Έτσι, οι ίδιοι δεν έχουν ως τώρα πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε διαγωνισμούς του δημοσίου αλλά και στην αγορά εργασίας του κλάδου τους συνολικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χρήστου Δημητριάδη, ο οποίος το 2018 έκανε χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι αριστούχοι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ Γεωπονίας, που εκείνη τη χρονιά μετασχηματίστηκαν σε ΑΕΙ, με έναν ακόμα χρόνο φοίτησης θα μπορούσαν να έχουν πια στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος.

Όταν, ο ίδιος απευθύνθηκε στο τέλος των σπουδών του στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσει την απαραίτητη άδεια για ένα κατάστημα που ήθελε να ανοίξει με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρους, έπεσε -όπως είπε στην «Κ»- πάνω σε τοίχο. «Όλοι μού απαντούσαν πως το συγκεκριμένο πτυχίο, δεν “δίνει” επαγγελματικά δικαιώματα», μάς είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι τελικά αναγκάστηκε να ανοίξει ένα κατάστημα λιανικής, το οποίο εμπορεύεται τροφές για ζώα αλλά και όσα γεωργικά προϊόντα επιτρέπονται σε κάποιον που δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο γεωπονίας.

Σε ερώτηση της «Κ» γιατί δεν κατοχυρώθηκαν αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα τμήματα, ο Αναστάσιος Τσίνας, πρόεδρος του εν λόγω τμήματος, ανέφερε στην «Κ» πως συχνά οι σχολές ξεκινούν τη λειτουργία τους καταρτίζοντας προγράμματα σπουδών, προσλαμβάνοντας έπειτα το προσωπικό και στη συνέχεια έρχεται προοδευτικά και η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι σχολές αυτές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2019, άρα ήταν στην αρμοδιότητα της τωρινής κυβέρνησης να λύσει το θέμα. Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί τότε.

Καθώς η πρώτη μαζική έξοδος φοιτητών από τα παραπάνω τμήματα αναμένεται την επόμενη χρονιά, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μπήκε εμφατικά τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση. Οι έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών, οδήγησαν στο να συμπεριληφθεί, πριν από λίγες ημέρες, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το άρθρο 126, το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει το πρόβλημα. Όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θεώρησαν πως η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα επί της ουσίας, ούτε και έδινε μια σαφή απάντηση στο πότε θα έρθουν αυτές οι αλλαγές.

Τώρα τα βασικά αιτήματα, να συγκεκριμενοποιηθούν δηλαδή οι σχολές οι απόφοιτοι των οποίων αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα και να δοθεί το χρονικό πλαίσιο που θα γίνει αυτό, καθώς και να μην είναι δεσμευτικές οι γνωμοδοτήσεις ΕΘΑΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, λύνεται με τη σημερινή τροποποιημένη τροπολογία.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο, για το θέμα, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Με την τροπολογία που φέρνουμε στη Βουλή βάζουμε τέλος στην ομηρία των φοιτητών των τμημάτων Γεωπονίας της χώρας που δημιούργησε η προχειρότητα και η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Κατοχυρώνουμε και διασφαλίζουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με μια ρύθμιση θετικότερη των αιτημάτων και των προσδοκιών των σπουδαστών».https://www.kathimerini.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related