Διχογνωμία ειδικών για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων: Κρίσιμες ώρες για την Αττική – Οι δείκτες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Ημερομηνία:

Στα κάγκελα βρίσκεται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν στη χώρα πάνω από 800 κρούσματα του νέου κοροναϊού, την ώρα μάλιστα που ακόμη δεν βλέπουμε πλήρως το αποτύπωμα του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά μοντέλα.

Οι ειδικοί περίμεναν βέβαια πως θα υπάρξει μία αύξηση στα κρούσματα λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού , ωστόσο δεν ανέμεναν πως από την μία ημέρα στην άλλη θα έχουμε διπλάσιες διαγνώσεις και μάλιστα πριν ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, ενώ κρίσιμη θεωρείται η σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόμων σήμερα το απόγευμα.

Τι να περιμένουμε από τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη των ειδικών
Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 έχει προγραμματιστεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των λοιμοξιολόγων.

Πρόκειται να συνεδριάσει υποεπιτροπή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δηλαδή θα είναι οι επιδημιολόγοι.

Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η Αττική και η αυξητική τάση στα κρούσματα που προβληματίζει. Παράλληλα θα εξετασθούν αναλυτικά και τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς
Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών, ο αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Τα σημερινά δεδομένα θα κρίνουν πολλά
Σήμερα μάλιστα είναι μία αρκετά κρίσιμη ημέρα καθώς σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η Αττική στο «μάτι του κυκλώνα» – Θα μπει στο κόκκινο;
Την ίδια ώρα η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της εγρήγορσης, με την ανησυχία να είναι έκδηλη για την αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική και ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών.

«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε και αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να μπει στο κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

SOS για τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα η απότομη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα φαίνεται πως έχει χτυπήσει το καμπανάκι των ειδικών.

Ειδικότερα στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κοροναϊού. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Διχογνωμία ειδικών για σχολεία
Σαρηγιάννης : Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα
Για το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων που τίθεται και πάλι στο «τραπέζι» της Επιτροπής και της κυβέρνησης μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ.Σαρηγιάννης.

Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων
«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

«Το θέμα είναι τα εμβόλια, είμαστε στις 20.000, πρέπει να φτάσουμε στις 40.000 ημερησίως, ώστε να αρχίσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την απόκτηση εμβολίων.

Τέλος, εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως εγκρίθηκε η χρήση της πατέντας του εμβολίου και από άλλες εταιρείες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως θα γίνει και στην περίπτωση της γαλλικής Sanofi, που θα συμβάλει στην παραγωγή του εμβολίου της Pfizer.

«Πρόκειται για έκτακτη συνθήκη» είπε ο Α.Δημόπουλος καταλήγοντας ότι, «πρέπει να υπάρξουν εμβόλια σε όλο τον κόσμο» ώστε να νικηθεί η πανδημία.

Γώγος: Η απόφαση για τα σχολεία θεωρείται ειλημμένη – Πάει πίσω η εστίαση
Μπορεί επισήμως να έχει ανακοινωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, όμως η πανδημία του κοροναϊού δείχνει για άλλη μια φορά ότι όλα μπορεί να ανατραπούν.

Η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργούν στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις, ενώ η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού θέτουν τη χώρα σε συναγερμό.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων
Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων»
Η αύξηση των κρουσμάτων η οποία παρατηρείται είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Επικουρικά στην εξάπλωση της πανδημίας λειτουργεί και ο χειμώνας, ο οποίος δημιουργεί εκτός των άλλων συνθήκες συγχρωτισμού.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική».

Τα δεδομένα αυτά καθυστερούν τη συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης η οποία πάει πίσω. Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε αυτήν την καθυστέρηση συντελεί και επιβράδυνση του εμβολιασμού, η οποία πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότητα.

«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εστίαση. Το φως στην άκρη του τούνελ πάει προς τα πίσω».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.

Οι μεταλλάξεις βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους παραμένουν τα ίδια.

Χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχουν σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

«Να είμαστε σε εγρήγορση», κατέληξε ο κ. Γώγος ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λάρισα: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε ημίγυμνος μέσα σε...

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το νωρίς το μεσημέρι του...

Λάρισα: «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των...

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»...

Λάρισα: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε ημίγυμνος μέσα σε...

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές το νωρίς το μεσημέρι του...

Λάρισα: «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των...

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα»...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαργαρίτες: Πώς συνέβη η τραγωδία με τον άτυχο άνδρα που σκοτώθηκε ενώ κλάδευε

Σε σοκ το χωριό, ακαριαίος ο θάνατος του 41χρονου. Στο...

Ηράκλειο:Δήλωση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για την απώλεια του Αντώνη Γρηγοράκη

Δήλωση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για την απώλεια του Αντώνη...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής και Τακτική...