Διατροφή: Τα συστατικά που “κρατούν” νέο τον εγκέφαλο
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα συστατικά που πρέπει να βάλετε στην διατροφή σας, εάν θέλετε να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας νέο και υγιή.
Διατροφή: Τα συστατικά που “κρατούν” νέο τον εγκέφαλο
Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ακμαίο, μπορείτε να τα καταφέρετε ακολουθώντας την δημοφιλή μεσογειακή διατροφή.
Χρησιμοποιώντας ανάλυση βιοδεικτών αίματος, απεικόνιση εγκεφάλου και γνωστικές αξιολογήσεις, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Publishing Group Aging κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και χολίνη θα μπορούσε να προάγει την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.
Οι συμμετέχοντες με βραδύτερη γήρανση του εγκεφάλου κατανάλωναν έναν ξεχωριστό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, που αποτελούνταν από λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, δύο τύπων βιταμίνης Ε και χολίνης, εύρημα που υποδηλώνει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης.
Πώς συνδέονται μεσογειακή διατροφή και γήρανση του εγκεφάλου;
«Η θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν το θρεπτικό της προφίλ με τη γνωστική λειτουργία και τη νευροπροστασία».
Από την άλλη, τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να επιταχύνει τη γήρανση.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να βοηθά στην προστασία των κυτταρικών λειτουργιών και φαίνεται να συνδέεται, σύμφωνα με έρευνα, με την προστασία ενάντια στην άνοια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Τι να βάλετε στο πιάτο σας
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν ιδανική επιλογή. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση 2 μερίδων την εβδομάδα.
Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το kale και το μπρόκολο είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές, καθώς παρέχουν πολύτιμα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξίσου ωφέλιμοι. Μπορείτε να επιλέξτε αμύγδαλα, ηλιόσπορους και λιναρόσπορος ως σνακ ή ως συνοδευτικό στο πρωινό σας.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη χολίνης στην διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε αυγά και συκώτι. Το να γεμίσετε το πιάτο σας με πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης μια καλή ιδέα, συμπεριλαμβάνοντας πιπεριές, ντομάτες και πορτοκάλια, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
Τα σχόλια είναι κλειστά.