Ποια διατροφή ακολουθούν όσοι κατοικούν στις λεγόμενες μπλε ζώνες και ξεπερνούν τα 100; Τι άλλο κάνουν διαφορετικά από εμάς;
Ας ρίξουμε μια ματιά στις διατροφικές επιλογές (και όχι μόνο) των ανθρώπων που ζουν στην Οκινάουα (Ιαπωνία), τη Σαρδηνία (Ιταλία) τη Νικόγια (Κόστα Ρίκα), την Ικαρία (Ελλάδα) και τη Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια) οι οποίοι φαίνεται να απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή.
Το πιάτο των αιωνόβιων
Δεν είναι μόνο τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στην κορυφή της λίστας κάθε διατροφής που χαρίζει μακροζωία. Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια είναι επίσης πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και αυτό με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να επιδιορθώνει συνεχώς τα κύτταρα, προλαμβάνοντας προβλήματα υγείας και έτσι μπορεί να προσφέρει, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, επιπλέον χρόνια ζωής.
Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μανιταριών, κρεμμυδιών, φασολιών, τουρσιών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση που προσθέτουν γεύση και άρωμα στο φαγητό.
Η ανάμειξη τέτοιων λαχανικών και τροφών σε σούπες είναι συνηθισμένη στις περιοχές των μπλε ζωνών.
Έτσι, οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής τους.
Στις μπλε ζώνες, όπως και σε πολλές μεσογειακές χώρες εκτός μπλε ζωνών, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές στην Ελβετία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, μπορούν να ενισχύσουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και να βελτιώσουν την πέψη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι δεν περιλαμβάνει το μενού των αιωνόβιων
Οι διατροφικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και στις πέντε περιοχές των μπλε ζωνών τα τελευταία 100 χρόνια δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κρέατος. Περίπου το 90% της διατροφής τους περιλαμβάνει τροφές ολικής αλέσεως φυτικής προέλευσης.
Αν και το κρέας είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS).
Η διατροφή ως μέσο κοινωνικοποίησης
Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών δίνουν προτεραιότητα στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και επιλέγουν να τρώνε με την οικογένεια, αλλά και φίλους.
Αυτή η συνήθεια φαίνεται να είναι σημαντική για τη μακροζωία καθώς μπορεί να ενισχύσει την επικοινωνία, να καταπολεμήσει το στρες, ακόμα και να συμβάλλει στην καλύτερη πέψη.
Μελέτες άλλωστε έχουν αποκαλύψει ότι το άγχος επηρεάζει δυσμενώς τη συνολική μας υγεία.
Τι άλλο κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
Κινούνται συνεχώς
Μπορεί να μην σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο αλλά καλλιεργούν κήπους, πηγαίνουν για ψάρεμα και περπατούν πολύ αντί να οδηγούν.
Έχουν βρει το σκοπό της ζωής τους
Οι κάτοικοι της Οκινάουα το αποκαλούν «ikigai» και οι κάτοικοι της Νικόγια το αποκαλούν «plan de vida». Αυτά μεταφράζονται ως «γιατί ξυπνάω το πρωί».
Η αίσθηση του σκοπού μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής έως και επτά χρόνια.
Ακολουθούν τον κανόνα «80%»
«Hara hachi bu» – το Κομφουκιανό μάντρα της Οκινάουα, που εδώ και 2.500 χρόνια λέγεται πριν από τα γεύματα, υπενθυμίζει στους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώθουν το στομάχι τους να είναι γεμάτο κατά 80%.
Επιπλέον, οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε το μικρότερο και τελευταίο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.
Δεν κάνουν… κακές παρέες
Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μπλε ζώνες γεννιούνται και μεγαλώνουν σε κοινωνικούς κύκλους που υποστηρίζουν υγιείς συμπεριφορές.
Σύμφωνα με έρευνες, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, ακόμη και η μοναξιά είναι μεταδοτικά. Το ίδιο όμως και ο υγιεινός τρόπος ζωής καθώς και η ευτυχία!