Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια διατροφικά στοιχεία την επηρεάζουν και τι θα πρέπει να κάνουμε αν κάποια στιγμή την δούμε ανεβασμένη.
Όσον αφορά επιμέρους θρεπτικά συστατικά αυτά τα οποία σχετίζονται με το μεταβολισμό της χοληστερόλης στον οργανισμό μας είναι :
Τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν
Η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε, η οποία επίσης πρέπει να ελεγχθεί.
Τα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία πρέπει να αυξήσουμε μέσα από τη διατροφή μας.
Οι φυτικές ίνες, που επίσης πρέπει να αυξηθούν.
Πώς όμως στην πράξη θα τα καταφέρουμε όλα αυτά; Παρακάτω παραθέτουμε δέκα απλά διατροφικά βήματα για να το καταφέρουμε :
1ο) Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα και γιαούρτι με ημιάπαχα ή άπαχα.
2ο) Αντικαταστήστε τα κίτρινα τυριά με λευκά τυριά και τυριά χαμηλών λιπαρών.
3ο)Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) με ψάρι και πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
4ο)Αντικαταστήστε γλυκά που περιέχουν βούτυρο, σαντιγί, κρέμες, με γλυκά όπως το γλυκό του κουταλιού, το μέλι, η μαρμελάδα, το ταχίνι.
5ο)Χρησιμοποιείτε αντί για βούτυρο και ζωικές σάλτσες το ελαιόλαδο ή εμπλουτισμένες μαργαρίνες ως βασική μαγειρική ύλη.
6ο)Τρώτε καθημερινά δύο με τρία φρούτα.
7ο) Τρώτε καθημερινά μία σαλάτα.
8ο) Τρώτε καθημερινά μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (καρύδια)
9ο) Εντάξτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας όσπρια δύο φορές την εβδομάδας.
10ο) Βάλτε την ολική άλεση στη διατροφή σας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr