Διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Διαπραγματεύσεις ΑΔΜΗΕ με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Συναντήσεις και συζητήσεις με εγχώρια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Το project ύψους 1 δις. ευρώ, διψά για κεφάλαια και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης βρίσκεται σε επαφές με ξένα και ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητώντας χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του energypress, οι επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων συναντήσεις έχουν γίνει και με την EBRD. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως οι τράπεζες διάκεινται θετικά στη δανειοδότηση του project αλλά ζητούν διασφαλίσεις ως προς το έσοδο WACC καθώς και από τη μελέτη κόστους – ωφέλειας του έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα έχει τριπλή πηγή χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι τα 200 εκ. ευρώ που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής «Αριάδνη Interconnection» που τρέχει το έργο. Η δεύτερη προέρχεται από το ΕΣΠΑ, με προσδοκώμενη ενίσχυση της τάξης των 350 – 400 εκ. ευρώ. Πηγές του ΑΔΜΗΕ αφού σημειώνουν ότι θα απαιτηθεί δρόμος ακόμη για την έγκριση ωστόσο, συμπληρώνουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα από τις Βρυξέλλες. Και η τρίτη πηγή έχει να κάνει με την τραπεζική χρηματοδότηση.

Η εισροή κεφαλαίων για το διπλό καλώδιο και τους σταθμούς μετατροπής θα μπορούσε να επιλυθεί με την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από πηγές του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΡΑΕ, ο διαγωνισμός για την πρόσκληση εταιριών μάλλον πηγαίνει πιο πίσω και είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει, αν τελικά προκηρυχθεί, μετά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Συνεπώς η διοίκηση του, κινείται για την εξασφάλιση κεφαλαίων ανεξάρτητα από το αν θα τρέξει η διαδικασία διαγωνισμού για την είσοδο επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης.

Τέλος, μία από τις σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν για το project, είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Και για την ακρίβεια απαιτείται νέο που θα αντιμετωπίζει το έργο ως εθνικό και όχι ως PCI (έργο κοινού ενδιαφέροντος).

πηγή energypress.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.