Διάγγελμα : Τι αναμένεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες
Διάγγελμα : Τι αναμένεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες
H απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης (18.00) σε τηλεοπτικό διάγγελμα δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό.
Ολοι οι επιστήμονες, αλλά και μέλη της κυβέρνησης συμφωνούν ότι οι επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κυρίως εκείνων που νοσηλεύονται στις Εντατικές ή έχουν διασωληνωθεί (διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες) έχει θορυβήσει τους πάντες.
Αλλά και ορισμένες αστοχίες και λάθη στη διαχείριση της πανδημίας κατά τη δεύτερη αυτή φάση, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό.
Για παράδειγμα, ενώ στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει κι ότι υπάρχουν κλινικές ΜΕΘ ενώ παλιά υπήρχαν λίστες αναμονής, δεν είναι το ίδιο ευχαριστημένοι με τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι και από το γεγονός ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης στα μέτρα, αν και σε γενικές γραμμές έχει λειτουργήσει καλά η υπόθεση με τη χρήση μάσκας.
Ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες, θέλει να πάρει ξανά πάνω του το παιχνίδι της επικοινωνίας. Θέλει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με δραματικούς, αλλά προσεκτικούς τόνους, και να τονίσει την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Αναμένεται να πει ότι στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλα, πιο σκληρά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει επικίνδυνα.
Ακόμη και αυτό του lockdown που οι περισσότεροι Ελληνες απεύχονται να συμβεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει επίσης την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχουν τελευταία πολλά «φάλτσα» και διαφοροποιήσεις.
Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η πρώτη περίοδος της πανδημίας είχε επιτυχή διαχείριση επειδή κυριαρχούσε στην ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας και κατ’ επέκταση και ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Με την αποχώρηση του κ. Τσιόδρα από την πρώτη γραμμή, έχουν παρουσιαστεί πολλές αστοχίες. Μάλιστα, λένε οι πληροφορίες, ότι και μεταξύ των επιδημιολόγων υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές που οδηγούν σε συγκρούσεις.
Ενώ και μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών επικρατεί ένταση, με τους μεν να θέλουν επιβολή μέτρων και τους δε να βάζουν στη ζυγαριά και την οικονομική καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από ένα νέο «κλείσιμο» της οικονομίας, καθώς και το πολιτικό κόστος που θα προκληθεί για την κυβέρνηση.
Τέλος στα «φάλτσα»
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην κοινή προσπάθεια που γίνεται και στην ομοψυχία που πρέπει να υπάρξει, θέλοντας να βάλει έτσι τέλος στα «φάλτσα».
Επίσης, λένε οι πληροφορίες, θα αναφερθεί και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θα ζητήσει από τους πολίτες να βάλουν ξανά μπροστά την ατομική ευθύνη ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία προτού υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις.
Και τα χειρότερα είναι ασφαλώς το νέο lockdown, με κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων.
Αλλωστε, πολλές είναι οι φήμες ότι οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ως έσχατο μέτρο.
Άλλες φήμες είναι ανυπόστατες, άλλες έχουν μια βάση και στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Κυρίως στην Αττική η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μεταξύ των φημών είναι και αυτή που λέει ότι αρχές Οκτωβρίου, εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα που είναι σε εφαρμογή, τότε θα έρθουν οι πιο δύσκολες αποφάσεις.
Από καθολική χρήση μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, μέχρι κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και τηλεργασία στο 80% ή 90%, από 40% που είναι σήμερα.
Ή ακόμη και επαναφορά των SMS για μετακινήσεις, κάτι που θα φέρει την Ελλάδα έξι μήνες πίσω, τον Μάρτιο όπου ξεκίνησε η πανδημία.
Σε όλα αυτά αναμένεται να αναφερθεί ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να κινητοποιήσει τους πολίτες αλλά και να «ξυπνήσει», όπου χρειάζεται, τον κρατικό μηχανισμό.
Τα σχόλια είναι κλειστά.