Δέσμη Προτάσεων της ΠΕΔ Κρήτης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκλήρωση του Δασολογίου
Συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις υπέβαλε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ολοκλήρωση του Δασολογίου.
Οι προτάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στους βουλευτές και τους φορείς της Κρήτης ζητώντας την συνδρομή για την υλοποίηση τους.
Υπενθυμίζεται ότι με τις παρεμβάσεις της ΠΕΔ Κρήτης, δόθηκε από το Υπουργείο παράταση της προθεσμίας άσκησης αντιρρήσεων ή διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων ως τις 15 Ιουλίου 2022.
Στην επιστολή η ΠΕΔ Κρήτης επισημαίνει προς τον υπουργό Κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό Γ. Αμυρά, ότι “ο εύλογος χρόνος που ζητήσαμε, κατά κάποιο τρόπο δόθηκε, αλλά αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα και αν δεν υπάρξουν άλλες νομοθετικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες, με ακρίβεια μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι δεν θα επαρκέσει όσος χρόνος και αν δοθεί για την υποβολή αντιρρήσεων ή αιτημάτων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων”.
Ειδικότερα, στη Δέσμη Προτάσεων που απέστειλε η ΠΕΔ Κρήτης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναφέρονται αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Η δέσμη των προτάσεων της ΠΕΔ Κρήτης είναι ισχυρά τεκμηριωμένες και δίνουν νόμιμη διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν ανακύψει.
Οι βασικές προτάσεις της ΠΕΔ Κρήτης
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα και τις προτάσεις επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι:
1.Στην Κρήτη δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών, που σημαίνει ότι ο δασικός χάρτης δεν αποτελεί τίτλο κυριότητας, όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σχετική, λεπτομερή εγκύκλιο των συναρμόδιων Υπουργών, που να είναι σύμφωνη με τη νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Όπως ο ιδιώτης, έτσι και το δημόσιο οφείλει να επικαλεσθεί και να αποδείξει, πως απέκτησε την κυριότητα κάθε συγκεκριμένου ακινήτου που διεκδικεί σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
2. Προτείνεται αλλαγή σύνθεσης των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών, ώστε να συμμετέχουν σε αυτά δύο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Α και Β βαθμού και να επισπευσθεί η συγκρότηση και λειτουργία τους.
3. Ζητείται να αρθεί η ομηρία των κατόχων αγροτικών κλήρων (κληροτεμαχίων) με την αναδρομική κατάργηση του υφιστάμενου, ξεπερασμένου, αναχρονιστικού και εν πολλοίς υποκριτικού καθεστώτος προστασίας.
4. Θεωρείται αναγκαίο να αναπροσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις των μελών των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών.
5. Να δοθεί η δυνατότητα άσκησης αιτήσεων θεραπείας και νέας αξιολόγησης από τις ΕΠ.Ε.Α. σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνονται ακραίες παραβιάσεις των αρχών της ισότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της χρηστής διοικήσεως, της αναλογικότητας, από προγενέστερους χαρακτηρισμούς, όμορων και ομοιόμορφων μεταξύ τους ακινήτων.
6. Ως προς το κόστος της σύνταξης του δασολογίου και του κτηματολογίου, η ΠΕΔ Κρήτης υπογραμμίζει ότι αποτελεί στο σύνολο του υποχρέωση του κράτους. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων για τη λήψη υψηλού κόστους αντιγράφων συμβολαίων, τη δημοσίευση διαθηκών, τη συλλογή πιστοποιητικών, την επιβολή προστίμων για τις αναπόφευκτες τροποποιήσεις των Ε9, τη σύνταξη τοπογραφικών, την επικύρωση «ανωμάλων δικαιοπραξιών», την επιβολή φόρου χρησικτησίας κλπ.
Το υπέρογκο αυτό κόστος, είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί από τους εξαντλημένους οικονομικά πολίτες, αν δεν εξαλειφθούν οι παραπάνω επιβαρύνσεις.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης σε δήλωση του τονίζει ότι: “η δέσμη των προτάσεων που καταθέτουμε είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και συνεργασίας με τους πολίτες και τους φορείς του τόπου και η υιοθέτηση τους από την Πολιτεία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών.”
Τα σχόλια είναι κλειστά.