Για χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον κρητικό τουρισμό τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και από πλευράς εσόδων μιλούν οι τουριστικοί φορείς του νησιού στην εκπνοή της φετινής σεζόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, οι αφίξεις τουριστών φέτος ήταν αυξημένες κατά 5% συγκριτικά με το 2019, μια «χρυσή» για τον τουριστικό τομέα της χώρας μας χρονιά. Ανάλογη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η αύξηση των εσόδων. «Πήγαμε πάρα πολύ καλά, καλύτερα από το 2019. Επανήλθαμε ταχύτερα από το αναμενόμενο στην κανονικότητα» αναφέρει στο ertnews ο κ. Χαλκιαδάκης, υπογραμμίζοντας πως αυτό επετεύχθη παρά τις απώλειες Ρώσων και Ουκρανών, οι οποίες υπολογίζονται, με βάση τα δεδομένα του 2019, στις 400.000 αφίξεις τουριστών. Οι σημαντικές αυτές απώλειες υπερκαλύφθηκαν από τη μεγάλη αύξηση αφίξεων που είχαμε από την Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες. «Από το σύνολο των χωρών, από όπου έχουμε αφίξεις, είχαμε αύξηση της τάξης του 3%-4%» σημειώνει ο κ. Χαλκιαδάκης. Στις φετινές αφίξεις συμπεριλαμβάνονται επισκέπτες από το Καζακστάν, αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου είχαμε για πρώτη φορά πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Χειμερινός τουρισμός
Ερωτηθείς αναφορικά με το εγχείρημα του υπουργείου Τουρισμού για την επέκταση της τουριστικής σεζόν και το χειμώνα με τουρίστες από την βόρεια Ευρώπη, απαντά πως το σχέδιο αυτό φέτος δε μπορεί να προχωρήσει, καθώς απαιτείται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και καλή προετοιμασία. «Θα πρέπει από τώρα να συντονιστούμε και να αρχίσουμε τις προσπάθειες, ώστε του χρόνου αυτό να επιτευχθεί» εξηγεί. Μάλιστα εμφανίζεται βέβαιος πως τα προβλήματα που υπάρχουν (προσωπικό, θέρμανση στα ξενοδοχεία, λειτουργία μουσείων κ.α.) θα ξεπεραστούν εφόσον εξασφαλιστούν πτητικά προγράμματα μέσω επιδότησης πτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον από τους επισκέπτες είναι δεδομένο και έχει καταγραφεί.
Ανησυχία για τα λειτουργικά κόστη
Αντίβαρο στα θετικά ρεκόρ της φετινής τουριστικής σεζόν αποτελεί το ιδιαίτερα αυξημένο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. «Τα κόστη έχουν τετραπλασιαστεί από το 2019» σημειώνει ο κ. Χαλκιαδάκης. Αναφέρει δε ως παράδειγμα την περίπτωση επιχειρηματία ο οποίος το 2019 είχε πληρώσει για ρεύμα 550.000 ευρώ και φέτος 1.250.000 για την λειτουργία των ξενοδοχείων του. Στην αύξηση του ενεργειακού κόστους προσθέτει τις αυξήσεις στα κόστη προμηθειών κ.α.
Τα κόστη, αλλά και η γενικότερη ρευστή κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη αποτελούν και τον μεγαλύτερο προβληματισμό των επιχειρηματιών του κλάδου ενόψει της επόμενης σεζόν. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς ακόμη, ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρει ότι υπάρχει ένα ρεύμα προς την χώρα μας, ωστόσο, μένει να διαπιστωθεί σε τι περικοπές θα προβεί ο ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος επίσης δέχεται πιέσεις στο πορτοφόλι του.
Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωση για τον απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου: «Η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μια χρονιά με άγνωστες πτυχές και ειδικές συνθήκες. Πόλεμος, παγκόσμια οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση πληθωρισμού. Θέλει επαγρύπνηση και την ενεργοποίηση των υπουργείων όλων για να κρατηθεί η Ελλάδα σε θέση οδηγού στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη».
Όπως τονίζεται: «Η φετινή επιτυχία ανήκει στους επαγγελματίες και τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης. Για την επόμενη απαιτείται η ενεργοποίηση και όσων δεν κατάλαβαν ότι ο τουρισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει. Συντίθεται από πολλούς κλάδους της οικονομίας και αποτελεί έργο όλων και όχι μόνο κάποιων. Δεν μπορούμε να μνημονεύουμε τις αφίξεις σαν να έτυχαν, ούτε να αφήνουμε κάποιους να κάνουν την επιτυχία μας δική τους. Τι θα λένε του χρόνου; Ότι φταίει η παγκόσμια συγκυρία; Τι θα γίνει το χειμώνα με τη ακρίβεια; Πόσοι θα επενδύσουν στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους τώρα που τα οικοδομικά υλικά έχουν διπλάσια σχεδόν τιμή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μένει να απαντηθούν».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η οικονομία της φιλοξενίας μας χρειάζεται όλους νηφάλιους και ενωμένους στον κοινό στόχο. Να μείνουμε στον αφρό».https://www.ertnews.gr/