Η συμβίωση συνδέεται στενά με την ευτυχία και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς. Πιθανώς, επειδή μια καλή σχέση αποκλείει την κοινωνική απομόνωση και το άγχος της μοναξιάς που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιά, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι όσοι ζουν με κάποιο σύντροφο -ειδικά οι άνδρες- τρέφονται πιο υγιεινά και κάνουν πιο συχνά τσεκάπ.
Μια σειρά μελετών δείχνει ότι οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι όντας σε μια υγιή σχέση επομένως φαίνεται να έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν από ένα διαζύγιο ή ένα χωρισμό όσον αφορά την υγεία και την ευημερία τους. Ένα απλό χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ως προς το θέμα χωρισμός είναι μια μελέτη κατά την οποία ζητήθηκε από ζευγάρια να κοιμηθούν χώρια για ένα χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα; H ποιότητα ύπνου των γυναικών βελτιώθηκε ενώ των ανδρών μειώθηκε.
Γιατί λοιπόν οι χωρισμοί είναι πιο δύσκολοι για τους άντρες;
Μεγάλο μέρος της αρνητικής επίδρασης ενός χωρισμού στην υγεία μπορεί να εξηγηθεί από αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, κακή διατροφή). Οι σύντροφοι συνήθως ενθαρρύνουν την υγιή συμπεριφορά μεταξύ τους και το ανδρικό φύλο, χωρίς αυτή τη θετική επιρροή είναι πιο επιρρεπές στο να καταλήξει σε ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, οι άνδρες τείνουν να εξαρτώνται περισσότερο συναισθηματικά από τους ερωτικούς τους συντρόφους και να έχουν λιγότερες «πηγές» υποστήριξης.
Σε παλαιότερη μελέτη, όταν παντρεμένοι άνδρες ρωτήθηκαν σε ποιον θα απευθύνονταν πρώτα εάν αισθάνονταν ανησυχία και θλίψη, το 71 τοις εκατό των ανδρών επέλεξαν την σύντροφό τους ενώ μόνο το 39 τοις εκατό των γυναικών επέλεξαν τους συζύγους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν έχουν φίλους ή οικογένεια, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο συνηθισμένοι στο να αναζητούν ή να λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη.
Ένας χωρισμός κοστίζει και στους δυο
Τα παραπάνω συμπεράσματα δεν αναιρούν πως ένας χωρισμός δεν είναι επίσης δύσκολος για μια γυναίκα. Και τα δύο φύλα μπορεί να βιώσουν έντονα, άσχημα συναισθήματα και η σωματική τους υγεία να επηρεαστεί δυσμενώς.
Αλλά οι βλαβερές συνέπειες μπορεί να είναι ισχυρότερες για τους άνδρες κυρίως λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων και προσδοκιών.
Οι άνδρες δηλαδή παραδοσιακά συνδέονται με ένα δυνατό σώμα, περισσότερη αντοχή και ανθεκτικότητα, σκληρή δουλειά και πειθαρχία. Το να είσαι άνδρας όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Μήπως λοιπόν τελικά οι κοινωνικές προσδοκίες τους οδηγούν σε τοξικές συνήθειες που τους βλάπτουν;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μια διαχρονική πεποίθηση πως οι άνδρες δεν πρέπει να λυγίζουν συναισθηματικά ούτε να ζητούν βοήθεια. Έχουν τον φόβο να μην «καταρρεύσουν» διότι σκέφτονται το τι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για εκείνους, όσο και για τον περίγυρό τους. Αυτό όμως, τους στερεί το να απευθυνθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα για υποστήριξη.
Οι δυσκολίες, η θλίψη, η ευαλωτότητα, δεν έχουν φύλο. Αξίζει λοιπόν να ξεπεραστούν κάποιες «ταμπέλες» και τόσο άνδρες όσο και γυναίκες να λαμβάνουν τη στοργή και την υποστήριξη που όλοι μας τελικά έχουμε ανάγκη, όχι μόνο μπροστά σε έναν ανεπιθύμητο χωρισμό μα σε διάφορες στιγμές και φάσεις της ζωής μας.