Οι τουρίστες από το εξωτερικό δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα ούτε θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ για τον κοροναϊό, στο πλαίσιο των μέτρων στα οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση για τον τουρισμό, όπως τουλάχιστον αναφέρει η «Καθημερινή».
Οι εφημερίδα επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, τη διενέργεια του τεστ είχε ζητήσει η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας) αποφάσισαν πως τα τεστ ως προϋπόθεση του ταξιδιού δεν υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις ή τις διαθέσιμες μεθόδους δοκιμών.
Οι επιμέρους χώρες έχουν το δικαίωμα να ζητούν επιπλέον προϋποθέσεις, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την τήρηση της αρχής των μη διακρίσεων.
Σε αυτή τη λογική εντάσσονται και τα μέτρα που θα ανακοινώσει την Τετάρτη το απόγευμα για τα εργασιακά, τον τουρισμό και την οικονομία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η αναγνώριση πιθανών νοσούντων που μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό.
ο άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τους τουρίστες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, αναμένεται να γίνει το αργότερο την 1η Ιουλίου, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας.
Αυτή θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι έτσι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου (τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου).
Οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό.
Πάντως, οι διεθνείς πτήσεις από ορισμένες χώρες θα έχουν ήδη αρχίσει και ειδικότερα από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Πρωτόκολλα λειτουργίας
Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον των υποχρεωτικών μέτρα.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην οικονομία της φιλοξενίας και του ταξιδιού.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση των αξόνων που έχει παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες ενώσεις-μέλη του (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες / λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες), σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, συνόψιζαν τις θέσεις τους σε τέσσερις άξονες:
Υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων, που να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.
Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων.
Μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
Τα σχόλια είναι κλειστά.