Αγώνα δρόμου κάνουν καθημερινά οι παθολογοανατόμοι στα νοσοκομεία του Ηρακλείου για να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς που υπάρχει, αναφορικά με τις βιοψίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν.
Η ζήτηση για αυτές τις εξετάσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα, την τελευταία τριετία.
Από τις περίπου 13.000 που γίνονταν σε ετήσια βάση σε κάθε νοσοκομείο, τώρα στο Βενιζέλειο ο αριθμός τους φτάνει στις 15.000 και στο ΠΑΓΝΗ ξεπερνά τις 20.000.
Δηλαδή, πρόκειται για πάνω από 35.000 βιοψίες το χρόνο και το 25% με 30% των αποτελεσμάτων, αφορούν κακοήθειες. Οι επείγουσες βιοψίες βγαίνουν σε διάστημα 15 ημερών, αλλά για τις υπόλοιπες η αναμονή φτάνει και ξεπερνά τους δύο μήνες.
Το πρόβλημα είναι ότι και στα δύο Παθολογοανατομικά τμήματα του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα όλοι οι γιατροί να δουλεύουν και στα σπίτια τους.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου που περιμένει τα αποτελέσματα της εξέτασής του», μας είπε η συντονίστρια διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζελείου, Λίντα Γιαννικάκη.
Η ίδια τόνισε ότι αφενός δεν προκηρύσσονται θέσεις παθολογοανατόμων στο νοσοκομείο και αφετέρου πρόκειται για ειδικότητα σε έλλειψη, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως είπε, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δώσουν κίνητρα για να γίνει η ειδικότητα ελκυστική, για τους φοιτητές.ekriti.gr