Κοινοβουλευτική Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη με τη συνυπογραφή 33 Βουλευτών
Την αναγκαιότητα στοχευμένης οικονομικής και κοινωνικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων μητέρων και των γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών στην περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 33 ακόμα Βουλευτών.
«Η γυναικεία επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της Eurostat, έχει χτυπηθεί ευθέως στην εποχή της πανδημίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η πανδημία έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τις μητέρες εργαζόμενες πολύ περισσότερο έναντι των εργαζόμενων ανδρών. Η τηλεργασία, τα κλειστά σχολεία και οι κλειστές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων αύξησαν τις ανισότητες, διασάλευσαν τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, επιβαρύνοντας πολλαπλά τις εργαζόμενες μητέρες. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η λήψη στοχευμένων μέτρων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για τις μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή διατηρούν επιχείρηση.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού κάνει αναφορά σε στοιχεία του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το β΄ εξάμηνο του 2020, ως προς την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την οποία:
– 7 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους,
– 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα,
– 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα,
καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη στήριξης των γυναικών – μητέρων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών επιχειρηματιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους κατέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κρίνεται επιτακτική τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.
Για όλα τα παραπάνω, με τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητείται να καταγραφούν οι έμφυλες αποτυπώσεις και επιπτώσεις της πανδημίας σε βάρος των εργαζόμενων μητέρων, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να θεσπιστούν μέτρα, όπως το επίδομα φύλαξης παιδιών ή voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ή άλλα μέτρα για μητέρες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες ή για μητέρες που εργάζονται ή αναγκάζονται να εργαστούν μέσω τηλεργασίας.
Ζητείται επίσης να θεσμοθετηθεί επίδομα φύλαξης παιδιών για τη διάρκεια της πανδημίας αξιοποιήσιμο για την πρόσληψη υπαλλήλου ώστε να μην εξαναγκάζονται σε διακοπή της εργασίας τους αφενός και να μην επιβαρύνονται επιπλέον οικονομικά αφετέρου, σε αντιστοιχία και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ισχύει για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και το επίδομα τοκετού.