Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προτείνει ο Β. Διγαλάκης
Ο καθ. Βασίλης Διγαλάκης, π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ομιλητής στην ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη
Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προτείνει ο Β. Διγαλάκης . Ο καθ. Βασίλης Διγαλάκης, π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ομιλητής …….
Β. Διγαλάκης: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει καλύτερα σε συνεργασία με τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και όχι η αντικατάσταση δημοσίων υπαλλήλων.»
Την ανάγκη κατάρτισης εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου η χώρα να βγει από την «ψηφιακή της μοναξιά», επισήμανε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής του Ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.
Την εκδήλωση, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διακυβέρνηση – Ένας έξυπνος σύμμαχος σήμερα στην υπηρεσία του πολίτη», διοργάνωσε η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», και ο κ. Διγαλάκης ήταν ένας από τους ομιλητές.
Ο Χανιώτης ακαδημαϊκός υπογράμμισε ότι «σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες κινούνται ταχύτατα, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική στον τομέα της Τεχνικής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και σημείωσε ότι στόχοι της εθνικής στρατηγικής πρέπει να είναι η ανάπτυξη της έρευνας σε Τεχνητή Νοημοσύνη, η κατάρτιση – επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού για τη στελέχωση επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, ο καθορισμός πολιτικών για τον ασφαλή διαμοιρασμό δεδομένων και γνώσης, με έμφαση στην προστασία ιδιωτικών δεδομένων (GDPR) και σε αρχιτεκτονικές ανοικτών δεδομένων/μοντέλων, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και η προώθηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα.
Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι «οι επιπτώσεις που θα έχουν στη ζωή μας τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI), που μαζί αποτελούν τον πυρήνα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, θα είναι τεράστιες: κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως το Περιβάλλον και η Υγεία, θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, ενώ οι περισσότερες παραδοσιακές βιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις κρίσιμες για το μέλλον τους.
Ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για τα οφέλη της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διακυβέρνηση, κάνοντας αναφορά σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, σε τομείς όπου η λειτουργία του Δημοσίου αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας: την απονομή δικαιοσύνης και τις χρήσεις γης.
«Μια εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι στην κατηγοριοποίηση κειμένων γενικότερα και νομικών κειμένων ειδικότερα. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των νομικών και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της πολυνομίας στην Ελλάδα και να συνεισφέρει στην απλοποίηση και τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας. Μαζί, δε, με άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση φωνής για απομαγνητοφώνηση πρακτικών και η αυτόματη σύνταξη τυποποιημένων κειμένων, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.
Το δεύτερο παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο Χανιώτης ακαδημαϊκός, «έχει να κάνει με επεξεργασία δορυφορικών ή αεροφωτογραφιών (π.χ. drones) ή επίγειων φωτογραφιών (από smartphones)». Όπως είπε, «με τεχνικές επεξεργασίας εικόνας μπορεί να αυτοματοποιηθεί η καταγραφή και ο έλεγχος των καλλιεργούμενων εκτάσεων ώστε να επιταχυνθούν οι γεωργικές επιδοτήσεις, να αυτοματοποιηθεί η αποτύπωση των χρήσεων γης, η ενημέρωση των δασικών χαρτών και η καταγραφή των αυθαιρέτων και να υποβοηθήσει την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών, τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων και την πρόβλεψη παραγωγής φαγητού ή ενέργειας».
Ο κ. Διγαλάκης έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποδίδει καλύτερα σε συνεργασία με τον άνθρωπο. Στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του Δημοσίου και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι η αντικατάσταση δημοσίων υπαλλήλων».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η βουλευτής της ΝΔ, υπεύθυνη του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Διονύσης Τσιχριτζής, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μαστρογεωργίου και ο επικεφαλής του Τμήματος Digital Analytics and Performance Marketing της Eurobank, μέλος της Π.Ε. της ΝΔ, Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.