ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
…Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ!
Πράξη Δεύτερη
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ MATCH MORE ART GALLERY
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 351 – ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ – ΧΑΝΙΑ – ΚΡΗΤΗ
ΧΑΝΙΑ.– Τo Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «…Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Δεύτερη» το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στην Αίθουσα Τέχνης Match More Art Gallery, Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη.
Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «…Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Δεύτερη» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Ellen Weijers, Μαγδαληνή Βογιατζή, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Σώτος Ζαχαριάδης, Γιώργος Ηλιάδης, Βασίλης Θέος, Βασίλης Καρκατσέλης, Κάλλη Καστόρη, Μαρία Κελαϊδή, Ανδρέας Κοντονής, Δήμητρα Κοτσώνα, Μαρίνα Κροντηρά, Ευδοκία Κύρκου, Ανδρέας Λάσκαρης, Ματθαίος Μακαρώνας, Ελένη Μανωλαράκη, Μαρία Μαραγκουδάκη, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Παναγιώτης Πλουμής, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Robert Barcia, Νίκος Μπασιάς, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Πιτσιρή, Μαρίνα Προβατίδου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Μάνθα Τσιάλιου, Μάρθα Τσιάρα, Αποστόλης Φιλίππου, Fischer Konstantin, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Αθηνά Χατζή και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.
Την έκθεση «…Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Δεύτερη» επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
H εικαστική έκθεση «… Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Δεύτερη» κάνει άμεση αναφορά στην πρόκληση, την ειρωνεία, την ανατροπή και το χιούμορ που ο Marcel Duchamp ανέπτυξε μέσα από τη ζωή και την τέχνη του εστιάζοντας σε αντικείμενα, σε σύμβολα, σε λογοπαίγνια και σε τρόπο δημόσιας συμπεριφοράς και εικόνας, που είχαν σκοπό να ανατρέψουν και να εξευτελίσουν τις κατεστημένες αντιλήψεις περί δημιουργίας στην τέχνη. Ο Μαρσέλ Ντυσάν (Marcel Duchamp, 1887 – 1968), ήταν Γάλλος καλλιτέχνης και θεωρητικός της τέχνης, που επηρέασε ριζικά την μεταπολεμική τέχνη. Το κύριο μέρος της καλλιτεχνικής του παραγωγής αποτελείται από ready-made, έτοιμα, κοινά αντικείμενα που διάλεγε ο καλλιτέχνης, τα τιτλοφορούσε, τα υπέγραφε και τα ονόμαζε Τέχνη.
Ο Ιστορικός της Τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Tο έργο “Fountain – Κρήνη” (1917) του Marcel Duchamp, ένα readymade, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δηλαδή ένα έτοιμο αντικείμενο βιομηχανικής χρήσης, που ο Duchamp απλώς υπέγραψε, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Richard Mutt, βασίζεται σε έναν κοινό ανδρικό ουρητήρα και ψηφίστηκε ως το έργο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον εικοστό αιώνα! Δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές με τις οποίες τα έργα του Duchamp πωλούνται που δείχνουν την επιρροή του στην αγορά της τέχνης αλλά είναι και το κληροδότημά του στον κόσμο της τέχνης, γενικότερα, με το οποίο γενιές πολύ σημαντικών καλλιτεχνών επιχείρησαν να αναμετρηθούν, με πρώτους και καλύτερους τους λεγόμενους εννοιολογικούς καλλιτέχνες. Οι εννοιολογικοί καλλιτέχνες διεκδίκησαν να συνεχίσουν και να φτάσουν στα άκρα τις επιπτώσεις των πρακτικών του Duchamp, ιδιαίτερα της ιδέας του ότι η τέχνη που απευθύνεται μόνο στις αισθήσεις, ιδίως στην αίσθηση της όρασης την οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει, οφείλει να απορριφθεί».
Η εικαστική έκθεση «… Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Δεύτερη» οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και την Αίθουσα Τέχνης Match More Art Gallery σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με το Ζεύξις Art Studio και συμμετέχει στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024. Η έκθεση «… Ο MARCEL ΗΤΑΝ ΕΔΩ! – Πράξη Πρώτη» παρουσιάστηκε στην 7η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair τον Μάιο 2024.
Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο δίγλωσσο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά) στο οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών.
Η έκθεση θα παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Τρίτη 18:00-22:00 (Τετάρτη κλειστά), μέχρι 24.8.2024, με ελεύθερη είσοδο.
Το σύμπλεγμα Πολιτισμού και Αναψυχής Match More δημιουργήθηκε το 2016 σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών επιπέδων στον Πλατανιά Χανίων. Αποτελείται από την Match More Art Gallery, την Match More Underground Gallery και το NOX Restaurant που διαθέτουν κήπο, εξώστες, άνετο parking και ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους. Η Match More Art Gallery φιλοδοξεί τόσο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις διαφορετικές μορφές κι εκδοχές της που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, το σχέδιο, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και τις performances, όσο και να εκπροσωπεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε εγχώριες ή διεθνείς εκθέσεις τέχνης, φόρουμ πολιτισμού και εικαστικές δράσεις. Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητά της προγραμματίζει την ενεργή συμβολή της στην κοινότητα των καλλιτεχνών και στην ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου διοργανώνοντας εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αφορούν στην τέχνη και στον τόπο.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ MATCH MORE ART GALLERY
Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη
Τ: +30 6977607580 & 6937383500
Ε-mail: matchmore.artgallery@gmail.com
cproimos@otenet.gr ioannis2000@gmail.com
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.