Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], η οποία βραβεύτηκε με το ασημένιο βραβείο «Environmental Excellence to Public Sector». Η απονομή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 στην Αθήνα, στο πλαίσιο των Environmental Awards 2024, που επιβραβεύουν καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία και την καινοτομία.
Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), στο πλαίσιο υποστήριξης των Δήμων – Μετόχων της υλοποίησε το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα «Συμμετέχω!», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο σε όλη την Ελλάδα Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης τοπικής εμβέλειας με ολιστική προσέγγιση του ζητήματος των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ). Προτεραιότητα του προγράμματος αποτέλεσε το βασικό ζήτημα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και κατόπιν της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Ειδικότερα, το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα αφορούσε σε «Εξειδικευμένες Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών για την Εναλλακτική Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων τους – ανάπτυξη συστήματος «επιβράβευσης» επιχειρηματιών και κατοίκων» στην Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠ) της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) RECODE του Δήμου Χανίων, δηλαδή τη βόρεια περιοχή της πόλης των Χανίων, που περιλαμβάνει το Ενετικό Λιμάνι και το εμπορικό κέντρο.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Νικόλαος Ηλιάκης, κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε: «είναι μεγάλη τιμή για τη ΔΕΔΙΣΑ να αναγνωρίζεται η προσπάθειά της» και επεσήμανε μεταξύ άλλων «η διαρκής και συστηματική προσπάθεια της επιχείρησης επιφέρει την αναγνώριση της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στα Χανιά».
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης, Κώστας Πατεράκης, πρόσθεσε: «η ΔΕΔΙΣΑ στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων, που σχετίζονται με θέματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο Νομό Χανίων, καθώς προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αποσκοπώντας να διατηρηθεί στο βέλτιστο επίπεδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Νομού». Επίσης, ο κ. Πατεράκης ανέφερε: «η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν σημαντικά όπλα.
Όσες περισσότερες δράσεις και προγράμματα προωθηθούν σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση, την πρόληψη αλλά και την ανακύκλωση, τόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα ενημερωθούν για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων για τη προστασία του περιβάλλοντος».
Το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα είχε διάρκεια υλοποίησης 10 μήνες, χρηματοδοτήθηκε μέσω της ομώνυμης Πράξης από το ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Τ.Π.Α. και ιδίους πόρους της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), με Υπεύθυνη Πράξης (και συντάκτριας) τη Μαρία Φλεμετάκη, Υποδιευθύντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών και θεμάτων Χημικού Μηχανικού της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ A.E. (OTA).