«Η Οικονομία της Κρήτης σε ασφυξία χωρίς επείγουσα και σχεδιασμένη περαιτέρω ενίσχυση του Εργατικού της Δυναμικού με έμφαση στους Έλληνες περιοχών υψηλής Ανεργίας και χώρες με συμβατή εργασιακή νοοτροπία».
Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων σε Σύσκεψη Εργασίας για την Ενίσχυση του Εργατικού Δυναμικού της Κρήτης με τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων & τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Σήμερα, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και θεσμικούς φορείς του Πρωτογενούς τομέα του νησιού, συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την ενεργό συμμετοχή του Υπουργού κ. Δημήτρη Καιρίδη. Κεντρικό θέμα του θεσμικού διαλόγου ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Αγορά Απασχόλησης του νησιού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, μετά το τέλος των συσκέψεων δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς, όπως έχει προειδοποιήσει και αναδείξει εγκαίρως από το 2019 το Επιμελητήριο Χανίων με πολυεπίπεδη πρωτοβουλία του, η Οικονομία της Κρήτης βρίσκεται πλέον σε «ασφυξία» με βαριές συνέπειες για την επιχειρηματική και κοινωνική της προοπτική. Στη σημερινές κρίσιμες συσκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία τόνισα για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται επείγουσα και σχεδιασμένη περαιτέρω ενίσχυση του Εργατικού της Δυναμικού μας.
Η ολοκληρωμένη πρότασή του Επιμελητηρίου Χανίων από το 2019 είναι η δημιουργία πολυδιάστατου προγράμματος με παροχή πολύπλευρων ισχυρών κινήτρων (π.χ. φορολογικών, ασφαλιστικών, επιδότησης ενοικίου), το οποίο να δίνει κίνητρο στους Έλληνες εργαζόμενους στοχευμένων περιοχών υψηλής Ανεργίας να απασχοληθούν σε άλλες περιφέρειες υψηλής ζήτησης της επιλογής τους. Αναπτύχθηκε πέρσι «πιλοτικά» ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο απαιτεί σημαντική ενίσχυση και επέκταση. Συμπληρωματικά, εφόσον οι ανάγκες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από το εσωτερικό της χώρας μας, προτείναμε να προωθηθούν τάχιστα νέες διακρατικές και στοχευμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες, οι οποίες είναι σημαντικό ποιοτικά να διαθέτουν εργατικό δυναμικό με συμβατή επαγγελματική νοοτροπία με αυτή της πατρίδας μας π.χ. Αρμενία, Ουκρανία, Αίγυπτος.
Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να θέσω στον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την έντονη ανησυχία της Επιχειρηματικής μας κοινότητας για τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Γαύδο και στα νότια παράλια του νησιού μας. Η Γαύδος ένα από τα πλέον ευαίσθητα ακριτικά νησιά της περιφερειακής μας ενότητας και της πατρίδας, στα οποία ζουν, ειδικά το χειμώνα, μόλις 150 κάτοικοι και οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα (πχ συγκοινωνία, περίθαλψη, αστυνόμευση).
Από την οδυνηρή και πολυετή εμπειρία της προηγούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στο Αιγαίο και στον Έβρο έγινε σαφές ότι αποτελεί μονόδρομο η ένταση της αποτελεσματικής φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας από την Ελληνική Πολιτεία σε αποτελεσματική συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις της Frontex, καθώς τα σύνορα μας αποτελούν νότια όρια και της Ευρώπης.
Οι λιμενικές αρχές νότια των Χανίων έχουν ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αναβάθμισης σε πλωτά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Στο επίκεντρο της δράσης της Ελληνικής Πολιτείας οφείλει να τεθούν με αποφασιστικότητα οι συμμορίες άπληστων δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η οποιαδήποτε προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων/ μεταναστών στην Κρήτη πρέπει να συνεχίσει να είναι ολιγοήμερη και μετά τις αναγκαίες ανθρωπιστικές και υγειονομικές φροντίδες να γίνεται άμεση προώθηση στις οργανωμένες υποδομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η Οικονομία της Κρήτης και οι επιχειρήσεις της βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της νέας Τουριστικής περιόδου Ο Τουρισμός αποτελεί για το νησί μας το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και συνεισφέρει περισσότερο από το 50% του περιφερειακού Α.Ε.Π., καθώς είναι η κινητήριος οικονομική δύναμη για τη Χανιώτικη Κοινωνία, η οποία δέχεται τα τελευταία χρόνια σημαντική πίεση από αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Ο κρίσιμος κλάδος για την Αναπτυξιακή προοπτική των Χανίων απαιτεί αίσθημα Ασφάλειας των επισκεπτών και προστασία της Εικόνας του προορισμού».