Χανιά:Συνεργασία του ΜΑΙΧ με το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου για εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις

Ημερομηνία:

Τρίτη 3 Μαρτίου 2022, 40 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου επισκέφτηκαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα διατήρησης απειλούμενων φυτών που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) του ΜΑΙΧ στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου αλλά και να πραγματοποιήσουν δική τους σχολική εργαστηριακή άσκηση για τη διερεύνηση του φαινομένου της ροζ άμμου που συναντάται σε κάποιες παραλίες της δυτικής Κρήτης.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΜΑΙΧ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία απειλούμενων φυτών στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου και ειδικότερα για το φυτό Androcymbium rechingeri, ένα μικρό κρινάκι το οποίο φύεται μόνο στα δυτικά παράλια της Κρήτης (Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι). Στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι η ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ υλοποιεί διάφορες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φυτού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, και τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Μπλουζάκια και ενημερωτικό υλικό για το φυτό μοιράστηκαν στους μαθητές και καθηγητές.

https://www.iamc.ciheam.org/uploads/attachments/240/androcymbium-leaflet-gr.pdf. Όσον αφορά την σχολική εργασία των μαθητών, στο σχολικό τους εργαστήριο μελετούν τα τρηματοφόρα από τα οποία αποτελείται η ροζ άμμος που συναντάται σε παραλίες της δυτικής Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος “connect” (Horizon) με τη βοήθεια του ΕΛΚΕΘΕ. Στόχος είναι να δημιουργήσουν φωτογραφική βάση δεδομένων των ειδών τρηματοφόρων που συναντούν. Στο ΜΑΙΧ πραγματοποίησαν την μικροφωτογράφηση στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ.

Οι δράσεις της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ για το Androcymbium rechingeri υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου « Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» διάρκειας 26 μηνών, ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά: Εξαφανίστηκε άνδρας από τα Νεροκούρου –...

Η ζωή του, πιθανόν να βρίσκεται σε κίνδυνο -...

Εργασίες κλαδέματος σε περιοχές του Δήμου Χανίων

Αύριο, Παρασκευή 25/4 Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και...

Χανιά: Εξαφανίστηκε άνδρας από τα Νεροκούρου –...

Η ζωή του, πιθανόν να βρίσκεται σε κίνδυνο -...

Εργασίες κλαδέματος σε περιοχές του Δήμου Χανίων

Αύριο, Παρασκευή 25/4 Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο: Οι ξεναγοί ζητούν μέτρα τώρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, για μια...

Η μοναξιά «χτυπάει κόκκινο» στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει πολυεθνική μελέτη

Μια νέα διεθνής μελέτη, που καταγράφει τη μοναξιά στους...

ΠΑΓΝΗ – Απόστολος Καραντάνας: Όχι στην κατάχρηση των αξονικών που ενοχοποιούνται για το 5% των καρκίνων

Οι αξονικές τομογραφίες το γνωρίζουμε όλοι, είναι ένα σημαντικό...