Χανιά: Στα ύψη το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών
Βραχνάς για τους τουριστικούς δήμους της Κρήτης - Στα 8.500 ευρώ το κόστος για κάθε ναυαγοσωστικό πύργο
Χανιά: Στα ύψη το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών
Στον αέρα βρίσκεται η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με τους δήμους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα κόστη, την ώρα που το κράτος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ούτε ευρώ για τη σχετική χρηματοδότηση.
Την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, ωστόσο με βάσει τα σημερινά δεδομένα ,οι περισσότεροι δήμοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συμβάσεις, χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός.
Με διπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρυσι για κάθε ναυαγοσωστικό πύργο και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μην προχωρά σε τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος, ούτε και σε έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων, το καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσει με βουνό προβλημάτων για τους περισσότερους δήμους της Κρήτης. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει από το 2020 ανεβάζει το κόστος, όχι και το επίπεδο προστασίας των λουόμενων, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να ζητά επαναφορά του προεδρικού διατάγματος του 2018.
Τι λέει ο δήμαρχος Πλατανιά και γ.γ. της ΠΕΔ Κρήτης
Ο δήμαρχος Πλατανιά και Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Μαλανδράκης είπε στο neakriti.gr, πως «ούτε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μέχρι 15 Απριλίου που είχε υποσχεθεί η πολιτεία έγινε, ούτε ενισχύει οικονομικά τους δήμους για άλλη μια χρονιά .Πέρυσι είχαν δώσει συνολικά 8 εκατομμύρια, όταν το κόστος ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο σημειωτέων πληρώνουν οι δήμοι από ίδιους πόρους».
Το κόστος για την στελέχωση κάθε ναυαγοσωστικού πύργου και την προμήθεια του εξοπλισμού που ορίζει η νέα νομοθεσία, ανέρχεται για φέτος στις 8.500 ευρώ, όταν πριν από τρία χρόνια έφτανε τις 3.500.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μαλανδράκη, «αυτό προκύπτει από διάφορες παραμέτρους, από την υποχρέωση προμήθειας σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, πρόσθετο εξοπλισμό, τοποθέτηση επόπτη για όλα τα σημεία μετά από τέσσερις πύργους, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι οι πνιγμοί στις θάλασσες μας συμβαίνουν στα 100 μέτρα από την ακτή. Δε συμβαίνουν ούτε στα ανοιχτά πελάγη, ούτε επειδή χάνουμε σέρφερ στα τέσσερα χιλιόμετρα από την παραλία».
Είναι ενδεικτικό ότι για τις δεκαοκτώ παραλίες του δήμου Πλατανιά, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης υπολογίζεται σε 650.000 ευρώ. Το περυσινό καλοκαίρι η επιχορήγηση του κράτους μόλις που έφτασε τις 169.000. Το υπόλοιπο ποσό καλείται να καλύψει ο δήμος με δικούς του πόρους οι οποίοι όπως υπογραμμίζει ο Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, δεν καλύπτονται από το κόστος παραχώρησης των παραλιών. «Από τα λεφτά που λαμβάνει ο δήμος ως επιχορήγηση, το 60% είναι του 2019 κι από αυτά το 30-40% παίρνει η κτηματική υπηρεσία. Επιπλέον οι δήμοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος της καθαριότητας και της οργάνωσης των παραλιών».
Ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Μαλανδράκης εκτιμά ότι η πλειονότητα των δήμων θα αναγκαστεί να υπογράψει συμβάσεις για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, μέχρι να οριστικοποιηθεί αν και πότε θα καταβληθεί η σχετική ενίσχυση από το κράτος, το ποσό της οποίας υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το ελάχιστο των συνολικών αναγκών για την φύλαξη των παραλιών. neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.