Όνειρο θερινής νυκτός έγινε για μια 58χρονη στα Χανιά η τροχοβίλα που υποτίθεται αγόρασε μέσω γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι διαπραγματεύσεις που έκανε τηλεφωνικά αποδείχτηκε ότι γινόταν με πωλητή μαϊμού και τα 19.000 ευρώ που κατέθεσε για την αγορά έκαναν φτερά. Όταν αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης έσπευσε να το καταγγείλει στην αστυνομία.
Η 58χρονη επικοινώνησε στις 11 Ιουνίου για πρώτη φορά με τον άνδρα του οποίου το τηλέφωνο ήταν καταχωρημένο για την πώληση της τροχοβίλας. Μέχρι τις 13 του μήνα, την έπεισε να προχωρήσει σταδιακά σε καταθέσεις σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Όταν πια επρόκειτο να oλοκληρωθεί η αγορά, ο πωλητής ήταν άφαντος.
46 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης στο ΑΤ Κισσάμου
Το νέο περιστατικό ηλεκτρονικής απάτης έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στα Χανιά. Μόλις πριν από ένα μήνα το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου εξιχνίασε 46 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης με τη δικογραφία να περιλαμβάνει 59 κατηγορούμενους σε ολόκληρη τη χώρα που φέρονται να είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 26 Απριλίου φέτος, οι φερόμενοι δράστες είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από πολίτες που έπεσαν θύματα των έξυπνων πρακτικών προσέγγισης που χρησιμοποιούσαν. Ανάμεσα στα θύματα μέχρι στιγμής, έντεκα ήταν στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
16 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες πολίτες έχασαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ λόγω απάτης μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.
Η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι επιτήδειοι συνηθίζουν να προσεγγίζουν τα θύματα με ψεύτικα email που επικαλούνται τα ΕΛΤΑ ή την εφορία και τους ζητούν να δώσουν στοιχεία των τραπεζικών κωδικών τους με στόχο να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εκτέλεση συναλλαγών.neakriti.gr