ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΟ ¨ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ¨ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ
Την προηγούμενη βδομάδα, κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης , βουλευτή του ΚΚΕ και Περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, συναντήθηκε με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο σπίτι¨, καθώς και με τους εργαζόμενους στο πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής.
Το Κέντρο Υγείας Καντάνου στελεχώνεται από 4 γενικούς ιατρούς, 4 νοσηλευτές, από τους οποίους οι 2 είναι επικουρικοί, έναν οδοντίατρο και έναν παιδίατρο, ενώ μία φορά το μήνα πηγαίνει και ένας ορθοπεδικός. Απουσιάζουν δηλαδή πλήρως σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτές του καρδιολόγου και του πνευμονολόγου. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου.
Σημαντικά ωστόσο προβλήματα εντοπίζονται στις υποδομές του Κέντρου. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Καντάνου δεν υπάρχει πόσιμο νερό (!). Πρόκειται για ένα κτίριο της δεκαετίας του 1960, που μετατράπηκε σε κέντρο υγείας το 1987, με παλαιωμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως είναι απαράδεκτο η συγκεκριμένη δομή υγείας να στεγάζεται σε ακατάλληλες υποδομές χωρίς να υπάρχει καν πόσιμο νερό.
Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δημόσιο και δωρεάν, με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού. Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε από την πλευρά του Κόμματος να διεκδικηθεί μέσα και έξω από τη Βουλή η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Καντάνου με πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή σχέσης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και άμεση επίλυση των κτιριακών υποδομών και παροχής δικτύου ύδρευσης του κέντρου, ώστε να υπάρχει ασφαλές πόσιμο νερό!
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο σπίτι¨ δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας, μιας και εργάζονται με παράταση των συμβάσεών τους, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ούτε οι προσωρινοί πίνακες των προσλήψεων με βάση την προκήρυξη που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα κι η οποία από την κατανομή των θέσεων φαίνεται να αφήνει μεγάλο μέρος των εργαζομένων εκτός προγράμματος, ύστερα από 15 και 18 χρόνια συνεχούς εργασίας. Παρ΄ όλα αυτά οι εργαζόμενοι του προγράμματος, εν μέσω εκρηκτικών συνθηκών που δημιουργούνται και λόγω πανδημίας, με αυτοθυσία εξυπηρετούν πάνω από 140 συμπολίτες μας σε μια περιοχή υπαίθρου με αρκετά ορεινά χωριά.
Ο Μανώλης Συντυχάκης επανέλαβε τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την ικανοποίησή τους.
Οι εργαζόμενοι στο πυροσβεστικό κλιμάκιο καλύπτουν μία αρκετά μεγάλη και δύσβατη περιοχή, που ξεκινάει από το Ανατολικό Σέλινο και φτάνει μέχρι το Κακόπετρο και Σκλαβοπούλα (5 δημοτικές ενότητες). Η στελέχωση του κλιμακίου αποτελείται από 22 μόνιμους εργαζόμενους και 5 εποχικούς.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων, ύστερα από τις φετινές πυρκαγιές στη Σκλαβοπούλα και το Μουστάκο αλλά και αποζημιώσεων από τις καταστροφές, καθώς η φωτιά κατέκαψε μεγάλη έκταση χορτολιβαδικής και καλλιεργήσιμης γης. Όπως ειπώθηκε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για μετατροπή του πυροσβεστικού κλιμακίου σε πυροσβεστικό σταθμό Δ΄ τάξη, ώστε να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του.
Ο Μ. Συντυχάκης, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αποζημιώσεων από τις καταστροφές και ενίσχυσης και αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου.