Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στις επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση του Θερίσου το 1905, η οποία ανέδειξε την ηγετική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στην Ουκρανία τόνισε:
«Εκείνο που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σταθερή θέση καταδίκης του εισβολέα, της Ρωσίας, να ξέρουμε ότι αυτή η εισβολή παραβιάζει δεδομένα που χτίστηκαν με πάρα πολύ κόπο και αγώνα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανατροπή αυτών των δεδομένων είναι κάτι που πρέπει να βρει αντίθετο το σύνολο και του πολιτικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας.
Εγώ είμαι πολύ υπερήφανος που ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ελλάδα σήμερα, πρωταγωνιστεί στην καθαρή αυτή θέση, στηρίζει την προσπάθεια του λαού της Ουκρανίας. Έχουμε στείλει και ανθρωπιστικό υλικό αλλά και αμυντικό υλικό και η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Μιλώντας για την επανάσταση του Θερίσου είπε: «Η επανάσταση του Θερίσου ήταν κομβικό σημείο και κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια της Κρήτης να ενωθεί με την Ελλάδα. Στην προσπάθεια των Κρητών για ελευθερία. Αυτές τις στιγμές είναι σημαντικό και να τις τιμούμε και να τις θυμόμαστε, να ξέρουμε ότι η ελευθερία δεν κατακτείται σε μια στιγμή, αλλά χρειάζεται συνεχή αγώνα και προσπάθεια. Πρέπει να υπάρχει συναίσθηση της ιστορικής μνήμης και του ιστορικού βάρους και αυτό το νόημα της συναίσθησης της μνήμης και του βάρους, έχει η σημερινή μου παρουσία εδώ».
Από τα Χανιά ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το κύμα ακρίβειας στην αγορά και την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι πρόκειται για διεθνή κρίση και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 2 δισ. ευρώ σε στοχευμένα μέτρα για στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη, ενώ επεσήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις και για νέα μέτρα στήριξης.
Στην εκδήλωση στο Θέρισο που έγινε υπό χιονόπτωση κατά διαστήματα, παρέστησαν οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, και Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών Αρχών.
Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης χαρακτήρισε την επανάσταση του Θερίσου ως κομβικής σημασίας για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο δήμος και ο Σύλλογος «Η επανάσταση του Θερίσου 1905».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Την επέτειο τίμησε αντιπροσωπεία παιδιών από σχολεία της περιοχής, ενώ υπήρξαν χαιρετισμοί από τούς διοργανωτές και απόδοση ριζίτικου τραγουδιού.
Ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν και το μουσείο-στρατηγείο της επανάστασης του Θερίσου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ