Την ανάγκη άμεσης διόρθωσης των πολλών και σοβαρών λαθών που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και παράτασης του χρόνου για την υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων από τους πολίτες επισήμανε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
Ο κ. Διγαλάκης επικοινώνησε με τον κ. Αμυρά για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, και τόνισε στον αρμόδιο Υφυπουργό ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε πάρα πολλούς πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι περιουσίες τους χαρακτηρίζονται δασικές, αν και αυτό, σε πλείστες περιπτώσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναστάτωση που εντείνεται δεδομένου του ορατού κινδύνου απώλειας σημαντικών χρηματικών ποσών από επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Χανίων.
Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Αμυρά ότι, εκτός από συγκεκριμένες γενικότερες αστοχίες στη διαδικασία προσδιορισμού, ειδικότερα στην Κρήτη οι αεροφωτογραφίες του 1945, που, μεταξύ των άλλων, λήφθηκαν υπόψη ως βάση δεδομένων για τους δασικούς χάρτες, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ανισότητες και αδικίες, καθώς το νησί απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή αρκετούς μήνες μετά την απελευθέρωση της υπόλοιπης χώρας, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αεροφωτογραφίες να αποτυπώσουν, ουσιαστικά, μία καλλιεργητική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που επικράτησε λίγους μήνες αργότερα και για τα επόμενα χρόνια.
Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ ενημερώθηκε από τον κ. Αμυρά ότι υπάρχει πρόθεση, από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, να προχωρήσει η διόρθωση των χαρτών μέσω της διαδικασίας του “προδήλου σφάλματος”, μιας απλής διαδικασίας, χωρίς κόστος, με την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού τεκμηρίου, ακόμη και φωτογραφιών.
Ο κ. Διγαλάκης ενημερώθηκε, επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με σκοπό να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει λύσεις, τόσο σε χωρικό επίπεδο (ανά Περιφερειακή Ενότητα), όσο και ανά είδος (χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασωμένοι αγροί, κ.λπ.).
Σε δήλωσή του, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει: «Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα πολύτιμο “εργαλείο” για την οριστική τακτοποίηση σειράς θεμάτων, ορισμένα από τα οποία αποτελούν, για δεκαετίες, ανοιχτές “πληγές” στη χώρα μας, “πληγώνοντας”, σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, το φυσικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη.
Ωστόσο, το “εργαλείο” αυτό για να είναι αποτελεσματικό στον μέγιστο βαθμό, θα πρέπει να μην περιέχει λάθη, αλλά και αδικίες σε βάρος πολιτών, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω στην τηλεφωνική επικοινωνία – συζήτηση που είχα με τον υφυπουργό κ. Αμυρά. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς κόστος, οι απαιτούμενες διορθώσεις και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις – ενστάσεις τους, προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.