Τις πληγές τους μετρούν οι αμπελουργοί στα Κεραμειά Χανίων, εξαιτίας του καιρού που επικράτησε φέτος αρχές του καλοκαιριού και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους. Η ζημιά είναι τεράστια, αγγίζοντας, όπως λένε οι ίδιοι, μέχρι και το 90% των καλλιεργειών. Περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, περιμένουν εισόδημα από τα αμπέλια. Φέτος, όπως επισημαίνουν, δεν πρόκειται να δουν χρήματα στις τσέπες τους, καθώς ο περονόσπορος «έφαγε» τα αμπέλια.
Κάτοικοι της κοινότητας Κάμπων Κεραμειών εξέφρασαν στο zarpanews.gr την απόγνωσή τους, καθώς χάνονται οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς.
«Βροχές, υγρασίες, συννεφιά, αέρας. Αυτή ήταν η φετινή μας χρονιά» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάμπων, κ. Αντώνης Γαρμπιδάκης. «Είναι κρίμα. Παλεύουμε όλον τον καιρό και στο τέλος θα πίνουμε νεράκι, αλλά και αυτό είναι ακριβό. Οι περιοχές μας είναι φτωχές. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχω ξαναδει τέτοια καταστροφή στο παρελθόν, ούτε εγώ αλλά ούτε άνθρωποι 100 χρονών. Από τον Μάρτη και έπειτα, έκανε 8 του Μάη μία καλή μέρα, 3 του Ιούνη και τώρα άλλες τρεις μέρες».
«Να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα οι αρμόδιοι»
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ έχει κάνει αίτηση, γνωστοποιώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα:
«Ζητάμε η Περιφέρεια, ο ΕΛΓΑ, να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Τουλάχιστον να καλυφθούν τα έξοδα των ανθρώπων. Η διαδικασία του αμπελιού ξεκινά από τον Δεκέμβρη. Τόση δουλειά. Κλαδέματα, ψεκασμοί και στο τέλος είναι αυτή η κατάσταση.
Οι φετινές καιρικές συνθήκες δεν ήταν για κανένα φάρμακο. Σε συνεννόηση με τους γεωπόνους, ψεκάζαμε. Πηγαίναμε σε γεωπόνους, σε μεγαλοκαταστήματα, μας έδιναν τα κατάλληλα φάρμακα, πιστεύω. Δυστυχώς ούτε αυτό έκανε δουλειά.»
Αυτό που απασχολεί τους παραγωγούς είναι το πως θα καλυφθούν τα έξοδα που δαπάνησαν για την φροντίδα και ανάπτυξης των καλλιεργειών τους:
«Το θέμα είναι πως θα καλύψουμε την χρονιά, τα έξοδα που δημιουργήθηκαν. Το εισόδημα που περιμέναμε τον Οκτώβρη, τον προϋπολογισμό που κάναμε. Άλλος παίρνει δάνειο ή επιταγές και περιμένουν να καλύψουν τα έξοδά τους» κατέληξε ο κ. Γαρμπιδάκης.
Ένας ακόμη καλλιεργητής, ο κ. Γιώργος Ξηράκης, ανέφερε πως η φετινή χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών:
«Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα αμπέλια καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές στις ελιές, στα χόρτα, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο σε ελαιοπαραγωγούς όσο και σε κτηνοτρόφους. Τα πάντα έχουν διαλύσει. Τα χόρτα έχουν ξεραθεί και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ταΐζουν και τα πρόβατά τους. Το καλοκαίρι δεν θα φάνε. Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναζήσει. Άλλες χρονιές θα τύχει 10-20 μέρες να κάνει μία κακοκαιρία, αλλά θα τα φροντίσουμε, θα φτιάξουν. Δεν άφησε τίποτα η κακοκαιρία. Τα νερά αυτή την εποχή έδωσαν βλάστιση, και φάγανε τον ανθό της ελιάς».