Απόβλητα που σήμερα δεν έχουν καμία χρήση, μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία βιοκάρβουνου, το οποίο φαίνεται πως είναι εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό και μπορεί να αυξήσει την αγροτική παραγωγή κάποι0ων καλλιεργειών όπως η ντομάτα. Αυτό έδειξε πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με τον επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, να εξηγεί τα αποτελέσματα στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης:
“Βιοκάρβουνο είναι το κάρβουνο από βιολογικά προϊόντα, όπως τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού, δηλαδή η λυματολάσπη ή τα απόβλητα των ελαιουργείων, ο λεγόμενος κατσίγαρος. Με τη διεργασία της πυρόλυσης, δηλαδή τοποθέτηση σε φούρνο που δεν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο στους 400 βαθμούς, φεύγει αρχικά η υγρασία και μετά δημιουργείται το κάρβουνο”.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της σχολης Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, η παραγωγή ντομάτας στο πείραμα που έκαναν υπερδιπλασιάστηκε:
“Το χρησιμοποιήσαμε σαν εδαφοβελτιωτικό, γιατί ο άνθρακας βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Δεν είναι λίπασμα ο ίδιος, αλλά το βοηθάει να συγκρατήσει περισσότερο νερό, ενώ βοηθάει τους μικροοργανισμούς που είναι ουσιαστικά το πεπτικό σύστημα του φυτού, βοηθάει να του παρέχει πιο εύκολα τις θρεπτικές ουσίες. Κάναμε το πείραμα για δύο χρόνια στον αγρό και παρατηρήσαμε ότι η παραγωγή ντομάτας ήταν πολύ μεγαλύτερη. Την πρώτη χρονιά βγάλαμε 20 κιλά σε έξι ντοματιές χωρίς βιοκάρβουνο και 55 κιλά σε αυτές που βάλαμε το βιοκάρβουνο. Την επόμενη χρονιά ήταν 30 και 57 κιλά αντίστοιχα. Μιλάμε για πολλαπλάσιες ποσότητες”. Ο κ. Νικολαΐδης θεωρεί πως η παραγωγή βιοκάρβουνου σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να είναι επικερδής, ιδιαίτερα αν περιοριστεί το ενεργειακό κόστος:
“Εμείς χρησιμοποιήσαμε έναν φούρνο που δεν ήταν βιομηχανικός, τον λειτουργούσαμε χειροκίνητα, άλλωστε ήταν πείραμα. Αλλά υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μπορούν να έχουν αυτόματη διαδικασία εισαγωγής-εξαγωγής υλικών. Και διαπιστώσαμε ότι με φωτοβολταϊκά μπορούμε να έχουμε όλη την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει η παραγωγή. Οικονομικά, αν μειώσεις το κόστος της ενέργειας θα μπορέσεις να έχεις αρκετά μεγάλο κέρδος, γιατί σήμερα τα βιοδιεγερτικά πωλούνται σε υψηλές τιμές. Και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τοποθετείται κάθε χρόνο στο χωράφι, γιατί είναι κάρβουνο – δεν καταναλώνεται και δεν πάει πουθενά. Μόνο κατεβαίνει λίγο προς τα κάτω”.
Βέβαια, μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Απαιτούνται εύρεση χρηματοδότησης, αδειοδότηση, αλλά και ενδιαφέρον από φορείς ή επενδυτές. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος από τους ερευνητές:
“Απαιτείται αδειοδότηση, αλλά εμείς έχουμε μελέτες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λυματολάσπη της ΔΕΥΑΧ. Δεν έχει βαρέα μέταλλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες. Πρέπει να δούμε τώρα πώς θα πάμε σε μια μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής και να δούμε τη χρηματοδότηση, εκεί ίσως θα μπορούσε να βρεθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Δεν είναι κάτι καινούριο, είχε χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια από ιθαγενείς του Αμαζονίου για να παραμένει γόνιμο το έδαφος που καλλιεργούσαν. Είναι παλιές ιδέες που όμως πρέπει να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ώστε η αγροτική παραγωγή να αναπτυχθεί”, ολοκλήρωσε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.