Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Χανιά, με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα.
Οι μικροί μας φίλοι στον παιδότοπο γνώρισαν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας, Μάνο Λοΐζο, μέσα από μουσικές δραστηριότητες, ζωγραφική και παιχνίδι, ενώ όπως κάθε φορά στον χώρο λειτούργησε και η γωνιά του Κόκκινου Αερόστατου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στο στέκι νέων εργαζομένων, με θέμα: «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε» και ομιλητή τον Δημήτρη Δανιά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Παρεμβάσεις έγιναν από εκλεγμένους συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων των Χανίων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του σωματείου διανομέων, ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων, αλλά και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.
Στην συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές όλο το προηγούμενο διάστημα,αναδείχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, τονίστηκε η ανάγκη να προταχθεί το επόμενο διάστημα το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχουν διαμορφώσει τα ταξικά σωματεία, με κριτήριο τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης. Απαραίτητος όρος, όπως ειπώθηκε, αποτελεί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, η συμπόρευση νεών εργαζομένων με την πολιτική και τη δράση του Κόμματος.
Αντίστοιχα, οι μαθητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το σχολείο και το περιεχόμενο της μόρφωσης, αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι ίδιοι να αλλάξουν τα πράγματα, όπως είπαν στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε στο μαθητικό στέκι, με θέμα ‘’Να είμαστε ρεαλιστές! Να ζητάμε το αδύνατο! Να γίνουμε επαναστάτες του σήμερα!΄΄ και ομιλήτρια τη Μέλπω Παπαδαντωνάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Στη συνέχεια ακολούθησε το δρώμενο της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, ένα αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, που με συγκίνηση παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στον χαιρετισμό του ο Μάριος Ταβερνάρης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, χαρακτήρισε το αφιέρωμα κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, έκανε λόγο για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τους πολέμους, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, διαχρονικά αλλά και σήμερα όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, με τη χώρας μας να παίζει ενεργό ρόλο. Αναφέρθηκε επίσης στις στρατιές των ξεριζωμένων προσφύγων που παλεύουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, με τα γεγονότα του χαμού της 4χρονης, που έσβησε νότια της Κρήτης από την πείνα και τη δίψα, αλλά και της εγκύου 8 μηνών που απέβαλε, να επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι λαοί.
Τέλος, ο Μάριος Ταβερνάρης ανακοίνωσε πως το θεατρικό δρώμενο αφιερώνεται σε μια εμβληματική μορφή της υποκριτικής Τέχνης στη χώρα μας, τον σύντροφο Κώστα Καζάκο, που έφυγε από κοντά μας πριν 3 μέρες και η στάση και το παράδειγμά του θα αποτελούν οδηγό της νεολαίας του ΚΚΕ στην πάλη για «τις λεωφόρους του μέλλοντος».
Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από το συγκρότημα του Γιάννη Χήνου, ενώ η βραδιά έκλεισε με μεγάλο κρητικό γλέντι από το συγκρότημα του Ανδρέα Μανωλαράκη, το οποίο πλαισιώθηκε χορευτικά από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων.
Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή κορυφώνει σήμερα τις εκδηλώσεις του στο Πάρκο Ειρήνης κ Φιλίας των Λαών. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
8μμ: Συναυλία με το συγκρότημα του Μάνου Τρυπιά
9μμ: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ
10μμ: Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη
Στον χώρο θα λειτουργούν θεματικά περίπτερα για φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους, ενώ θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες στη γωνιά του Κόκκινου Αερόστατου και του Παιδότοπου, όπου η Ρούλα Τατσοπούλου, στις 7μ.μ., θα αφηγηθεί παραμύθια λαϊκά για μικρά παιδιά με τίτλο «Ένας μέρμηγκας τρανός».
Επιπλέον θα λειτουργεί και σήμερα μεγάλη έκθεση βιβλίων της Σύγχρονης Εποχής με πολιτικό βιβλίο και προοδευτική λογοτεχνία.
Τα σχόλια είναι κλειστά.