Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της οδού Αναγνώστου Μάντακα στα Χανιά, η απόφαση εταιρείας τηλεπικοινωνιών να τοποθετήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα κτηρίου, δίπλα ακριβώς στα σπίτια των πολιτών.
Το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν πως επιχειρείται η τοποθέτηση της κεραίας σε δώμα ξενοδοχείου, κάτι που προκάλεσε την άμεση κινητοποίησή τους.
Όσοι μένουν στην περιοχή πέριξ του σημείου που επιχειρήθηκε η εγκατάσταση της κεραίας, επισημαίνουν πως η τοποθέτησή της σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα στο πάρκο του Φράγκικου, καθώς συνορεύει με το γηπεδάκι του μπάσκετ που βρίσκεται εντός του πάρκου και μαζεύει καθημερινά αρκετό κόσμο, αλλά και πολύ κοντά σε σχολεία, θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των πολιτών, λόγω της έντονης ακτινοβολίας.
Τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι, όσο και η δικηγόρος που τους εκπροσωπεί στον αγώνα τους, επισημαίνουν πως θα κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζεται προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση της κεραίας δίπλα στα σπίτια τους. «Δε θα μπορούμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας. Ξέρουν τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία μας;», λέει αγανακτισμένος, ο ένοικος οικίας πολύ κοντά στο σημείο που θα γινόταν η τοποθέτηση της κεραίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο zarpanews.gr, η δικηγόρος των κατοίκων, η οποία διαμένει στην περιοχή, Πολυξένη Κατάκη, πρόκειται να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να ληφθεί προσωρινή διάταξη για να μη γίνει η τοποθέτηση της κεραίας.
«Εμείς οι κάτοικοι της Αναγνώστου Μάντακα, δε θα ξαναδούμε το ίδιο έργο, οι κάτοικοι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο. Αν θεωρούν ότι μπορούν να βλάπτουν την υγεία μας, δε θα το επιτρέψουμε», ξεκαθαρίζει σε έντονο ύφος η δικηγόρος.
«Είμαστε μια ήσυχη γειτονιά. Δεν μεροληπτούμε εναντίον κάποιων, δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας μας», λέει η κα. Κατάκη.
«Οι κάτοικοι που κάνουν αυτές τις ενέργειες για να αποκομίσουν ένα προσοδοφόρο εισόδημα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχει μόνο ουσία το χρήμα. Να σταματήσουν να τοποθετούν κεραίες σε κατοικημένες περιοχές».
Οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι της περιοχής είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν μέχρι τέλους, ενώ προχωρούν και στη συγκέντρωση υπογραφών από γείτονες για να ισχυροποιήσουν τη φωνή τους.