Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 η ΟΑΚ –ως κύρια διοργανώτρια– συμμετείχε στο διαδικτυακό Συνέδριο (Webinar) του Ευρω-Αραβικού Διαλόγου (“Arab Europe Citizens’ Dialogue Digital Conference”), το οποίο διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ακαδημιών της Ευρώπης (Oikosnet Europe), την Κοινωνική Υπηρεσία της Κοπτικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (CEOSS) της Αιγύπτου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με κεντρικό σκοπό τον διάλογο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και του Αραβικού Κόσμου. Ο Ευρω-Αραβικός Διάλογος ξεκίνησε κατά το έτος 2010 με σκοπό την αλληλογνωριμία και την ειρηνική επίλυση των ανακυπτόντων ζητημάτων.
Στο φετινό διαδικτυακό Διάλογο –που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι φίλοι του Ιδρύματος– το κεντρικό θέμα ήταν: «Τι μάθαμε από την πανδημία του Κορωνοϊού;», με σκοπό την ενεργοποίηση των μελών της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση επίλυσης βασικών προβλημάτων που ανεδείχθησαν την περίοδο αυτή. Αξίζει δε να σημειωθεί πως αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει ένα διά ζώσης Συνέδριο, κάτι που δεν ήταν εφικτό, λόγω της πανδημίας, το οποίο μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο 2021 στην ΟΑΚ.
Τον συντονισμό του Συνεδρίου είχαν οι κυρίες Samira Luka, Εκπρόσωπος της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Κοπτικής Ευαγγελικής Εκκλησίας (CEOSS) της Αιγύπτου και Αικατερίνη Καρκαλά, Επιστημονική Συνεργάτις της ΟΑΚ, η οποία εξήρε τη σημασία της πρόσωπο προς πρόσωπο κοινωνίας. Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, «άνοιξε» τις εργασίες του Συνεδρίου, παρουσιάζοντας τα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας του Covid-19 και τονίζοντας τη μεγάλη σπουδαιότητα του διαλόγου, ενώ στη συνέχεια τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο κ. Momtaz Beshay, Αντιπρόεδρος του CEOSS.
Οι Εισηγήσεις από τις χώρες που εκπροσωπούνται, απαντούσαν στα κεντρικά ερωτήματα: – Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μου και ποιες είναι οι συνέπειες για το εργασιακό μου περιβάλλον; – ΤΙ περιμένουμε για το άμεσο μέλλον;
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), καθώς και άλλοι ομιλητές της Κοινωνίας των Πολιτών από τα Αραβικά και Ευρωπαϊκά Κράτη (Rev. Dr. Riad Jarjour, Λίβανος, Mrs. Margret Sarofim, CEOSS, Αίγυπτος, Rev. Soeren Lenz, Στρασβούργο/Γαλλία, Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Dr. Mahmoud Karem, πρώην Πρέσβης στην Ιαπωνία, Βέλγιο, Κοινότητα της Ε.Ε., NATO, Λουξεμβούργο, Επίτροπος, Εθνικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Αιγύπτου (NCHR), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αιγυπτιακό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFA).
Ο κ. Χαρακόπουλος στον Χαιρετισμό του –μέσω βιντεοσκόπησης, ενώ η κΑ Καρκαλά ανέγνωσε το κείμενο– ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και στην εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων και συνεχάρη εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας «την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την πρωτοβουλία του ευρωαραβικού διαλόγου και τη διενέργεια του ψηφιακού συνεδρίου, τόσο για το επίκαιρο της θεματολογίας του, όσο βεβαίως και για τα προφανή και ουσιαστικά οφέλη που κομίζει στην αδήριτη ανάγκη προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου».
Κατά τον κ. Χαρακόπουλο, «οφείλουμε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού με τον αραβικό κόσμο, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλοκατανόηση, το αμοιβαίο όφελος. Το κοινό μας μέλλον πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας, υπερβαίνοντας αρνητικά στερεότυπα του παρελθόντος και κατεστημένες αναχρονιστικές αντιλήψεις». Για τον λόγο αυτό, «Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος οφείλουν με τις κοινές τους ενέργειες να αναχαιτίσουν την πολιτική της Άγκυρας, και να της επιβάλουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν το κάνουμε είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου θα μπουν συνολικά σε μακρόχρονη κρίση με άδηλη κατάληξη».
Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου υπήρξαν Ομάδες Εργασίας με τις παρακάτω Ενότητες: «Προκλήσεις για την Κοινωνία των Πολιτών και τη Θρησκεία εντός και μετά την κρίση της πανδημίας του Covid-19», με συντονιστή τον κ. Paul Haidostian, Πρόεδρο του Παν/μίου Haigazian της Βηρυττού, «Ο ρόλος των νέων ΜΜΕ – εικονική επικοινωνία κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του Covid-19», με συντονιστή τον κ. Alf Linderman, Δ/ντη της Ακαδημίας Sigtuna/Σουηδία και «Ειδικά κέντρα υποδοχής προσφύγων: Συρία, Ισραήλ, Λίβανος, Λευκορωσία, Ανατολική Μεσόγειος», με συντονιστή τον κ. Rüdiger Noll, Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου των Ακαδημιών της Ευρώπης/Oikosnet. Τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας αναγνώστηκαν στο τέλος της ολομέλειας από τις συντονίστριες κυρίες Luka και Καρκαλά, τα οποία θα χρησιμεύσουν για επόμενες δράσεις και συναντήσεις του Ευρω-Αραβικού Διαλόγου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.