Η νέα Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α., επικεφαλής αντιπροσωπείας, σε σύσκεψη εργασίας με την Επιχειρηματική Κοινότητα και στόχο την αμοιβαία επωφελή αξιοποίηση των Αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Χανιώτικης Οικονομίας.
Σήμερα, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, υποδέχτηκε στα γραφεία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα με επικεφαλής τη νέα Επιτετραμμένη, κα Maria dG Olson, η οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της πρεσβείας, κ. Benjamin Ousley Naseman, τον Διοικητή της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας», Πλοίαρχο κ. Odin Klug, τον Βοηθό Ναυτικού Ακολούθου της πρεσβείας, Αντιπλοίαρχο κ. Chris Lepore και την Υπεύθυνη Πρωτοκόλλου και Δημοσίων Σχέσεων της Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, κα Έφη Παπαδάκη. Από πλευράς της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων, στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ζυμβραγάκης, όπως και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.
Η σημερινή συνεργασία των δύο πλευρών αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης (25/02/2022) σύσκεψης εργασίας στα Χανιά των στελεχών του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κ.κ. Juhani Platt και Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, είχε αποστείλει πρόσφατα (11/05/2022) συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο νέο Πρέσβη κ. Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, παρουσιάζοντας και σε εκείνον τις στρατηγικές ευκαιρίες Ανάπτυξης & ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο πλευρών.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Χανιώτικη Οικονομία, υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των διαρκών συνέπειων της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, και αναζητήθηκαν ευκαιρίες ενδυνάμωσης της πολύπλευρης Οικονομικής τους σχέσης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επανάφερε για μια ακόμη φορά την σημαντικό ζήτημα της περιορισμένης πρόσβασης της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων και των προϊόντων της στη συστηματική και σημαντικού όγκου τροφοδοσία της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας» και των υποστηριζόμενων από αυτήν πολυάριθμων πλοίων, η οποία μέχρι σήμερα διεξάγεται κυρίως μέσω της Νάπολης της Ιταλίας, στο πλαίσιο των κεντρικών διαδικασιών αγορών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί από τον Προέδρο του Επιμελητηρίου Χανίων ξανά στο παρελθόν – χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα – σε ειδικές συναντήσεις του με τον Διοικητή της «Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας της Σούδας», Πλοίαρχο Ράιαν Τ. Τούελ (25/01/2019), με τους εκπροσώπους του Οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. (23/02/2022), όπως επίσης και με επιστολή του προς τον νέο πρεσβευτή, κο Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη (11/05/2022). Οι νέοι εκπρόσωποι της Αμερικανικής πλευράς, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του μακροχρόνιου ζητήματος για την τοπική Οικονομία και την αμοιβαία αναβάθμιση της Ελληνο-Αμερικανικής συνεργασίας, δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενεργοποίηση της τεχνικής διαδικασίας αντιμετώπισής του.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσίασε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική ποιότητα και διεθνή φήμη των προϊόντων του Χανιώτικου πρωτογενή τομέα, ο οποίος σε συνεργασία με τις σύγχρονες μεταποιητικές επιχειρήσεις διεκδικούν με ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης τη θέση που τους αξίζει και στην Αμερικάνικη καταναλωτική Αγορά. Ο κ. Ροκάκης ζήτησε από την Αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση από το Επιμελητήριο Χανίων και την υψηλού επιπέδου τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα στοχευμένων προωθητικών εκδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α., οι οποίες θα αναδεικνύουν με καινοτόμα εργαλεία τεχνολογίας την μακραίωνη ιστορία της Μεσογειακής Διατροφής με επίκεντρο τον Μινωϊκό πολιτισμό και την επιστημονική της υπεροχή για την Υγεία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης εντάσσονται και δράσεις γευσιγνωσίας Χανιώτικων προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, κρασί, τυροκομικά, αλλαντικά, μέλι) με την υποστήριξη καταξιωμένων σεφ.
Στον τομέα του Τουρισμού έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στο δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό «ρεύμα» Αμερικανών στην Ελληνική και Χανιώτικη Αγορά. Μεγάλη ώθηση έδωσαν οι Αμερικάνικοι αερομεταφορείς με τις 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις Η.Π.Α. προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός του μέσου Αμερικανού αγγίζει τα 2.000 δολάρια ανά άτομο την εβδομάδα, από το οποίο το 25% καταναλώνεται στη διαμονή και το 15% στη διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της Χανιώτικης Επιχειρηματικότητας ζήτησαν από τη νέα Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα να συμβάλει στην προσπάθειά τους για την προσέλκυση απευθείας πτήσεων στο Αεροδρόμιο των Χανίων από τη σημαντικότερη Οικονομία του πλανήτη.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε την διπλωματική αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. για την έντονη ανησυχία της Χανιώτικης επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με την ενεργειακή ανασφάλεια και την εκτόξευση του κόστους, με αναπόφευκτες επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας. Ο κ. Ροκάκης, αφού υπενθύμισε τις παλιότερες παρεμβάσεις του προς τους εκπροσώπους των Η.Π.Α. και με πλέον πρόσφατη την επιστολή του στον νέο Πρέσβη, κ. Τσούνη, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την υπέρβαση της πολυετούς αδράνειας στο κρίσιμο ζήτημα έναρξης των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με τον πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο της Αμερικανικής εταιρίας “ExxonMobil” και την ενισχυμένη συμμετοχή των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων τόνισε στους συνομιλητές του την ανάγκη επίσπευσης των κρίσιμων ερευνών για την διασφάλιση της στρατηγικής υπεραξίας των Ευρωπαϊκών ενεργειακών φυσικών πόρων, όπως του φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Οικονομική ευημερία αλλά πλέον και τη Γεωπολιτική ασφάλεια της ηπείρου και φυσικά της Κρήτης. Παράλληλα, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου υπογράμμισε στους εκπροσώπους των Η.Π.Α. την εξαιρετική πλέον σημασία και αναγκαιότητα που αποκτά για το Ενεργειακό και Αναπτυξιακό μέλλον του νησιού και της Ευρωπαϊκής ηπείρου και η επιπλέον άμεση προώθηση της κατασκευής των αγωγών και καλωδίων μεταφοράς Ενέργειας και προτεραιότητα στον “EastMed” με στόχο τη μεταφορά τα επόμενα χρόνια του παραγόμενου φυσικού αερίου από τα νέα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και ενδιάμεσο στρατηγικό κόμβο το νησί της Κρήτης.