ΕΣΠΕΡΙΔΑ
Μνήμη Καβάφη ΙV
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙV
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΝΙΑ.– Την εσπερίδα «Μνήμη Καβάφη ΙV» και την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙV» παρουσιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στις 20:00, στις αίθουσες του 1ου και 2ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη.
Το δίπτυχο εκδηλώσεων παρουσιάζεται με αφορμή την ημερομηνία γέννησης (29 Απριλίου 1863) και την ημερομηνία θανάτου (29 Απριλίου 1933) του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη ως μνήμη τιμής στη ζωή και το έργο του ποιητή.
Στην εσπερίδα θα παρουσιάσουν αναλύσεις και εκδοχές από το έργο και τη ζωή του Κ. Π. Καβάφη οι ομιλητές: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Ανδρομάχη Χουρδάκη και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη θα απαγγείλουν οι: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Άννα Νεμπαυλάκη και Konstantin Fischer.
Θα προβληθούν τμήματα από το οπτικοακουστικό έργο «Πνοές» του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη που αναφέρονται στο ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.
Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλλην Αλεξανδρινός Ποιητής ΙV» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Ρένα Αβαγιανού, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Αντωνοπούλου, Τζένη Αντωνοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Γιάννης Γαβαλάς, Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Cris Gianakos, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Θαλασσινή Δούμα, Αργυρώ Δρίβα, Αλέξανδρος Ιτσμής, Βασίλης Καρκατσέλης, Μαρία Κελαϊδή, Μαρία Κοκκίνη, Ανδρέας Κοντονής, Φίλιππος Κούτρικας, Ευδοκία Κύρκου, Βασιλική Λευκαδίτη, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Σπύρος Λύτρας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μανωλαράκη, Κλεονίκη Μαραγκού, Μαρία Μαραγκουδάκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Πέτρος Ματζάκος, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ιωάννης Μονογυιός, Νίκος Μπασιάς, Μάνος Μπατζόλης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Γρηγόρης Νιόλης, Δήμητρα Ξενάκη, Παγώνα Ξενάκη, Δέσποινα Πανταζή, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νατάσσα Πουλαντζά, Μαρίνα Προβατίδου, Βίκυ Σαμουηλίδου, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Γρηγόριος Στάμου, Γιάννης Στεφανάκις, Αντώνης Τριανταφύλλου, Μάρθα Τσιάρα, Loes Huis In’t Veld, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Αποστόλης Φιλίππου, Θεόδωρος Φίλος, Konstantin Fischer, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Πάβλος Χαμπίδης, Μανόλης Χάρος, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου και Νίκος Χιωτίνης.
Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Ο Ιστορικός της Τέχνης και Επίκουρος Καθηγητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Η χρήση του ίδιου όρου “τέχνη” για δυο χωριστές καλλιτεχνικές πρακτικές θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι η ζωγραφική και η ποίηση έχουν πολλά κοινά, μια αρχαία άποψη που όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, πιστώνεται στο λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο σύμφωνα με τον οποίο «Η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική και η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση», μια ιδέα που θα επαναλάβει αργότερα ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του στην οποία θα αντιστοιχήσει την πλοκή της τραγωδίας με το σχέδιο και τους δραματικούς χαρακτήρες με το χρώμα και η οποία θα βρει την αποκορύφωσή της στη λιτή διατύπωση του Λατίνου ποιητή Ορατίου, «Ut pictura poesis», που ουσιαστικά εξομοιώνει τη ζωγραφική και την ποίηση. Από τη μία πλευρά, ο λόγος της ποίησης διασώζει τη μνήμη, τις οπτασίες και τα ινδάλματά της, δημιουργώντας τα ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά η εικόνα είναι μια ιδέα που πηγάζει από την αισθητική αντίληψη και αποκρυσταλλώνεται με τον ποιητικό λόγο».