«Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωσε τις επιχειρήσεις των Χανίων για τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2021-2027»
Σήμερα, το Επιμελητήριο Χανίων διοργάνωσε στα γραφεία του, στο πλαίσιο της συστηματικής του επιδίωξης για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση της Επιχειρηματικής Κοινότητας, «ανοιχτή» εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα: «Νέα Αναπτυξιακά Εργαλεία Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων: Δικαιούχοι & Προϋποθέσεις».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Σπύρος Σοφιανός, πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Παντελής Πετσετάκης, πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ. Αναστάσιος Αλόγλου Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων.
Ο κ. Γιώργος Ζερβός, αφού παρουσίασε τις στρατηγικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Χανιώτικη Οικονομία και οι επιχειρήσεις της, στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά το περίγραμμα και τη στόχευση των δύο πρώτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα οποία πρόκειται άμεσα να προκηρυχθούν με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ. Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά το τέλος της παρουσίασης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Σήμερα παρουσιάσαμε στην Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων τις δύο πρώτες δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» με προϋπολογισμό €300.000.000 και την «Πράσινη Μετάβαση» με προϋπολογισμό €700.000.000. Δύο επενδυτικές δράσεις με στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των Ελληνικών επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, έδωσε έμφαση στα εξής: «Η Επιχειρηματική μας κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα «ταραγμένη» περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων για την παγκόσμια και την τοπική μας Οικονομία. Αναμφίβολα, δεν αποτελεί δείκτη οικονομικής «υγείας» το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μόνο το 30% των επιχειρήσεων της χώρας μας διαθέτει πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργείται στην εθνική Οικονομία, κρίσιμη στρατηγική ευκαιρία είναι η δίκαιη και ισορροπημένη διάχυση περίπου 110 δισ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια, εκ των οποίων 70 δισ. ευρώ πόρων είναι διαθέσιμοι προς απορρόφηση από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) με επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.