Χανιά : «Δυσλειτουργίες, Επιβαρύνσεις & Ασάφειες από τις Φορολογικές Παρεμβάσεις στις Συναλλαγές των Χανιώτικων Επιχειρήσεων»
«Δυσλειτουργίες, Επιβαρύνσεις & Ασάφειες από τις Φορολογικές Παρεμβάσεις στις Συναλλαγές των Χανιώτικων Επιχειρήσεων»
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Σε μια ιδιαίτερα πιεστική φάση για την Οικονομία και την Επιχειρηματική κοινότητα και των Χανίων, ως επικεφαλής του Επιμελητηρίου Χανίων, του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας μεταφέρουμε τις δυσλειτουργίες που διαπιστώνουμε από τις φορολογικές παρεμβάσεις την Ελληνικής Πολιτείας, παρ’ όλο που είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει γι’ αυτές και με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις μας.
Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Χανιώτικων επιχειρήσεων και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού εξακολουθούν να αποτελούν στρατηγική προτεραιότητά, διεκδικώντας σταθερά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων μετέφερε εγκαίρως (01/03/2024) τις κοινές μας θέσεις και στη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κα Θεώνη Αλαμπάση, κατά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήσαν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η Επιχειρηματική κοινότητα και οι λογιστές από το 2022 υπομένουν τη σύγχυση και τη χρονική πίεση αλλεπάλληλων αντιφάσεων και προβλημάτων που προέρχονταν από εγκυκλίους και διευκρινίσεις των Φορολογικών Αρχών. Βασικός απολογισμός είναι η σημαντική οικονομική επιβάρυνση των επιχειρηματιών για την απόκτηση νέων ταμειακών ή νέων POS με τεχνικά ζητήματα μεταξύ τους διασύνδεσης. Συχνά, τα προβλήματα διασύνδεσης οδηγούν στην διπλή οικονομική επιβάρυνση κάθε επιχείρησης με την αναπόφευκτη αγορά και των δύο συστημάτων. Δυστυχώς, ο τραπεζικός τομέας, υπό το αδικαιολόγητο καθεστώς χρονικής πίεσης και σύγχυσης των επιχειρηματιών, προώθησε στις επιχειρήσεις μας κυρίως λύσεις POS υψηλού κόστους.
Τις τελευταίες ημέρες, και οι επιχειρηματίες των Χανίων δυστυχώς έλαβαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) e-mails υπενθύμισης για όσες επιχειρήσεις καθυστερούν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS και την επιπλέον προειδοποίηση ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα! Στη συνέχεια, μια ημέρα μετά την λήξη της προθεσμίας, ανακοινώθηκε παράταση της διαδικασίας με ασαφή αναφορά σε εξαιρέσεις, επιτείνοντας τη σύγχυση των προηγούμενων μηνών στους επιχειρηματίες και τους λογιστές.
Οφείλει όμως να υπάρχει από τον κρατικό μηχανισμό η ανάλογη ευελιξία για τη μείωση του δυσβάσταχτου πλέον λειτουργικού κόστους, όπως και της προβληματικής γραφειοκρατίας εις βάρος των επιχειρήσεών μας. Προκειμένου να ανταποκριθεί κάθε επιχείρηση στις ψηφιακές αλλαγές απαιτούνται πόροι για την υποστήριξή τους και αναγκαίος έλεγχος της επάρκειας των τεχνολογικών δυνατοτήτων της. Συνεπώς, θεωρούμε ότι κάθε τιμωρητική επιβολή προστίμων οφείλει να βασίζεται σε ορθολογικά κριτήρια και στα πραγματικά δεδομένα της Αγοράς.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Πολιτείας όλα τα POS, με το οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές λιανικής θα πρέπει να διασυνδεθούν. Ατυχώς όμως, δεν γίνονται σαφή τα κριτήρια που η δημόσια αρχή θα διακρίνει από τη συγκεκριμένη υποχρέωση τα POS των επιχειρήσεων που προορίζονται για αποκλειστική χρήση σε συναλλαγές χονδρικής. Αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες σήμερα να βρίσκονται άδικα εκτεθειμένοι στα δυσβάσταχτα πρόστιμα και άλλες φορολογικές ποινές που οδηγούν σε οικονομικό αποκλεισμό τους.
Επιπλέον, διαπιστώνουμε την επιβάρυνση με υπερβολικό κόστος για τις Επιχειρήσεις που εκδίδουν παραστατικά προς το Δημόσιο, εξαιτίας της έλλειψης δημόσιου παρόχου. Όπως επίσης, εκφράζουμε φόβο για το υψηλό κόστος για όλα τα παραστατικά (B2B) όλων των επιχειρήσεων με την επικείμενη υποχρεωτικότητα παρόχου. Επίσης, η επιβολή χρήσης ενός συγκεκριμένου παρόχου – μέσω των ERP συστημάτων – αυξάνει το κόστος και μειώνει τις επιλογές των επιχειρήσεων. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει μια ελεύθερη και ανταγωνιστική Αγορά με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Τραπεζών – Παρόχων Πληρωμών, προσπερνώντας τα «στρεβλά» εμπόδια του λογισμικού (κοινό API).
Προτείνουμε, όπως και στις προηγούμενες παρεμβάσεις μας, οι επιχειρηματίες και η Αγορά να έχουν επιπλέον χρόνο για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, χωρίς το φόβο των προστίμων από τη στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Αυτός ο χρόνος είναι επίσης απαραίτητος και για τους λογιστές, προκειμένου να ελεγχθεί ορθολογικά η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ώστε να προκύψουν αξιόπιστα συμπεράσματα και οι αναγκαίες διορθωτικές προσαρμογές εκ μέρους της Πολιτείας. Απαιτείται μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία ευθύνης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και της ΓΓΠΣ με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων της Οικονομίας για να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσλειτουργίες σε κρίσιμες πτυχές του MyDATA.
Τέλος, οι Επιχειρηματίες, οι Οικονομολόγοι και οι Λογιστές των Χανίων, συνεχίζουμε να ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα νέα μέτρα που επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, σε συνδυασμό με περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Ιδιαίτερα, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν επαρκή συμβουλευτική οικονομοτεχνική υποστήριξη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Ροκάκης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων
Παντελής Πετσετάκης
Πρόεδρος Τμήματος Δυτικής Κρήτης-Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Μαρίνα Σαριδάκη
Πρόεδρος Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων
Τα σχόλια είναι κλειστά.