Χανιά: Χρυσή η γραβιέρα-Θα φτάσει να πωλείται ακόμη και 20 ευρώ
Φόβοι για έλλειψη γάλακτος τα επόμενα χρόνια
Χανιά: Χρυσή η γραβιέρα-Θα φτάσει να πωλείται ακόμη και 20 ευρώ
Χρυσά θα πληρώνουν στο εξής οι καταναλωτές τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος ως προς την συγκράτηση των τιμών των αγροεφοδίων. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε πως στο μέλλον, εάν δεν προκύψουν αλλαγές, η γραβιέρα θα φτάσει να πωλείται μέχρι και 20 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές θα τρώνε φθηνότερα μεταλλαγμένα προϊόντα:
«Δεν είμαστε αισιόδοξοι διότι όσον αφορά και εμάς και τον καταναλωτή, οι τιμές στο λίπασμα και στις ζωοοτροφές έχουν αυξηθεί μέχρι και 80% και γενικά σε όλα τα αγροεφόδια και τα καύσιμα όπως όλοι γνωρίζουν. Αυτό το είχαμε πει από τον περασμένο Φεβρουάριο που είχαμε συναντήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ότι εάν αυξηθούν οι τιμές στις ζωοτροφές (κάθε 20 μέρες αυξάνονταν, έπαιρναν μισό – ένα ευρώ τα 40 κιλά) δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Δυστυχώς δεν ακούσανε τίποτα». Οι τιμές θα είναι πανάκριβες σε αυτά τα προϊόντα που υπάρχουν και δεν θα μπορεί η λαϊκή οικογένεια να το καταναλώσει, όπως και οι συνταξιούχοι. Όταν η γραβιέρα είναι είδος πολυτελείας, για τους ντόπιους παραγωγούς θα είναι ότι χειρότερο. Θα είναι ένα προϊόν για το οποίο θα γυρεύουμε αγορές σε άλλες περιοχές του κόσμου, ο κόσμος θα τρώει εδέσματα και μεταλλαγμένα προϊόντα, λίγο φθηνότερα. Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα. Η μόνη λύση που υπάρχει, είναι να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές. Το υπουργείο μπορεί να συγκρατήσει τις τιμές εάν θέλει. Να μειώσει τις τιμές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι αλλά και στα κτηνιατρικά φάρμακα».
«Η παραγωγή δεν φτάνει» – Γραβιέρα: Φόβοι για 20 ευρώ το κιλό
Στο μεταξύ, αυτό που επισημάνθηκε, είναι ότι η ποσότητα που παράγεται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους δεν είναι επαρκής για να καλυφθεί η ζήτηση ενώ η γραβιέρα ενδέχεται να φτάσει στα 20 ευρώ το κιλό.
«Από αυτά που παράγονται δεν φτάνει, έχουμε έλλειμμα. Τα τυροκομεία δεν έχουν ούτε τυρί ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τιμές δεν έχουν ανέβει υπερβολικά. Η γραβιέρα πωλείται από 11 ευρώ στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ είναι διαφορετικές οι τιμές. Είναι καλή η τιμή προς το παρόν αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε και να απορροφήσουμε όλη την αύξηση που έχουν πάρει τα αγροεφόδια, με αποτέλεσμα, και 1.80 να πληρωθεί το γάλα, θα είναι ίσα για να καλύψουμε τα έξοδά μας. Η γραβιέρα θα έχει το κιλό 20 ευρώ το λιγότερο με ΦΠΑ. Είναι μια δύσκολη κατάσταση».
Ο κ. Σταυριανουδάκης επισήμανε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από το κράτος, προκειμένου να μην μετατραπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε είδος πολυτελείας:
«Το υπουργείο μπορεί να λάβει μέτρα. Οι επιδοτήσεις με τον τρόπο που δίνονται, επιδοτούν αυτόν που μεταποιεί το προϊόν και όχι αυτόν που το παράγει. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να παράγουμε. Θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στις ποσότητες. Κατεβαίνουν και εταιρείες από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες έχουν υπογράψει συμβόλαια με αλυσίδες σούπερμάρκετ και πρέπει να βρουν γάλα οπωσδήποτε, όσο κι αν κοστίζει».
Ζητούν 20 ευρώ ενίσχυση για κάθε παραγωγικό ζώο
Οι συνδικαλιστές κτηνοτρόφοι ζητούν ουσιαστικά από το κράτος 20 ευρώ ενίσχυση για κάθε παραγωγικό ζώο και εκφράζουν τους φόβους τους για έλλειψη του γάλακτος τα επόμενα χρόνια:
«Εμείς θέλουμε ενίσχυση κατά κεφαλή, όπως ζητάει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος. Άμεση ενίσχυση 20 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο. Η κτηνοτροφία αν καταστραφεί φέτος, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει γάλα. Εάν σφαχτούνε τα θηλυκά αρνιά, έχει ήδη σφαχτεί το 1/3, τα παραγωγικά ζώα δεν ταΐζονται όπως πρέπει, είναι υποσιτισμένα. Όλοι από λίγο ή ως πολύ έχουμε μειώσει τα πρόβατά μας, δεν έχουμε παρατήσει το επάγγελμα 100%. Είμαστε στα όριά μας και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κεντρική εξουσία. Εάν δεν λάβουν μέτρα το επόμενο διάστημα. Όχι μετά τα Χριστούγεννα».
Αγροτικό Συλλαλητήριο στις 7 Οκτωβρίου
Τέλος, ο κ. Σταυριανουδάκης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στην κινητοποιήση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στον κόμβο των Μουρνιών.
«Πρέπει να παραμείνουμε αγρότες, δεν μπορούμε να εισαγάγουμε όλα τα προϊόντα. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού θα φέρει προβλήματα σε πολλούς κλάδους».
Τα σχόλια είναι κλειστά.