Τον δρόμο της ανάπλασης παίρνει η περιοχή της Ανατολικής Τάφρου και των Ενετικών Οχυρώσεων στα Χανιά, μετά την ανάθεση της μελέτης σε ανάδοχο μελετητή μέσα από δημοπρασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα εγκρίνει την Τρίτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr για την ανάπλαση του χώρου της Ανατολικής Τάφρου και την απόδοσή της στους κατοίκους ως υπαίθριου πράσινου χώρου, προβλέπεται να εκπονηθούν οι παρακάτω μελέτες:
Τοπογραφική μελέτη
Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελεύθερου χώρου και τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων.
Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και Τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων.
Φυτοτεχνική Μελέτη και Τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων
Στόχος είναι η διαμόρφωσή της Ανατολικής Τάφρου ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αειφορική αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου ενώ η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 377.979 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω περιφέρειας Κρήτης.
Η Ανατολική Τάφρος
Η Ανατολική Τάφρος αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των Ενετικών Οχυρώσεων της πόλης και έχει σχεδόν τριγωνικό σχήμα. Η βάση πλάτους περίπου 63 μέτρων βρίσκεται στα νότια και η κορυφή στον βορρά, ενώ το μήκος της τάφρου είναι περίπου 220 μέτρα και το μέσο έχει πλάτος 45 μέτρα. Αποτελεί το Δημόσιο Κτήμα, η απαλλοτρίωση του οποίου κηρύχτηκε για αρχαιολογικούς σκοπούς με δαπάνες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Ανήκει κατά κυριότητα και νομή στο Ελληνικό Δημόσιο, διαχειριστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η αναγκαιότητα της παρέμβασης για τη διάσωση του μνημείου περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση για την εκπόνηση των μελετών στην οποία επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Με εξαίρεση το υπαίθριο θέατρο, ο υπόλοιπος χώρος παραμένει χωρίς συγκεκριμένη χρήση και καθώς δεν έχει σκιερά σημεία, δεν χρησιμοποιείται από τους κατοίκους.
Κατά την τουριστική κυρίως περίοδο, μετατρέπεται σε παράνομο, αυτοσχέδιο χώρο στάθμευσης, χάνοντας εντελώς τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου και υποβαθμίζοντας όλο το μνημείο των ενετικών οχυρώσεων. Επιπλέον, κατά μήκος του τείχους και του θολωτού αγωγού υπάρχει αυτοφυής παρασιτική βλάστηση που παρά τον τακτικό καθαρισμό αναβλαστάνει γρήγορα, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις, προκαλώντας πλημμύρες στην Ανατολική Τάφρο».
zarpanews.gr