Χανιά:Ανάδειξη των μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων
Ανάδειξη των μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών εικονικής περιήγησης & προβολής – Υπογραφή σύμβασης από τον Δήμο Χανίων
Τη Δευτέρα 18/5/2020 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και της αναδόχου εταιρίας για την υλοποίηση του έργου: “Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης και προβολής για την ανάδειξη μνημείων Παλαιάς Πόλης του Δήμου Χανίων”, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτη 2014-2020. Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α) Δήμου Χανίων (https://www.chania.gr//dimos/erga-BAA/atratigikibaa.html),https://www.chania.gr//dimos/erga-BAA/atratigikibaa.html) έχει προϋπολογισμό 132.890,80 ευρώ με Φ.Π.Α. και διάρκεια 16 μήνες.
Στο πλαίσιο του έργου θ’ αναπτυχθούν δύο (2) νέες υπηρεσίες ανάδειξης των ιστορικών μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως:
α) διαδραστική εικονική περιήγηση (Interactive Virtual Tour) σε μνημεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Πρόκειται για ένα σύστημα «περιβαλλοντικής» προβολής με διαδραστικό περιεχόμενο. Σε αυτό ο χρήστης – επισκέπτης ευρισκόμενος σε εσωτερικό χώρο θα μπορεί να ξεναγηθεί εικονικά, μέσω συστήματος βίντεο προβολέων (video projectors), που προβάλλουν ενιαίο οπτικό περιεχόμενο με οπτική έως και 270 μοιρών, σχετικό με τα μνημεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων, και
β) προβολή χαρτογράφηση (Projection Mapping) ή αστικών τηλεπροβολικών χαρτογραφήσεων (Urban Projection Mapping), η οποία θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μνημείων – κτηρίων της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Οι τεχνολογίες προβολής χαρτογράφησης (Projection Mapping) αφορούν ένα ειδικό σύστημα, που μετατρέπει κοινά αντικείμενα (κτήρια, τοίχους, κατασκευές, κλπ.) σε οθόνες – επιφάνειες προβολής. Μέσω αυτής της τεχνολογίας θα γίνει ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (αρχιτεκτονικής, υλικών, κλπ.) κτηρίων – μνημείων της Παλιάς Πόλης των Χανίων, καθώς επίσης μέσω της προβολής θα δοθεί επιπλέον δυνατότητα ενσωμάτωσης πολιτιστικού περιεχομένου (π.χ. βίντεο, εικόνες, κλπ.), ενδυναμώνοντας την εικόνα του μνημείου καθώς και του περιεχομένου σε αυτό, προσφέροντας μια εντυπωσιακή εμπειρία στον επισκέπτη.
Με το εν λόγω έργο, χάρη στην αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, αναμένεται ποιοτική και ποσοτική αύξηση της προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Παλιάς Πόλης των Χανίων προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και κατ’ επέκταση της τοπικής μας οικονομίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.